|

Волен Сидеров: Политическото време в България е в блатен застой

Правителството на Бойко Борисов продължава своята милиционерско-колониална политика

Марио Гаврилов*

- Г-н Сидеров, климатичното време у нас е доста горещо, а какво е политическото време  в момента?
-Политическото време е в застой и блатно. Имаше един такъв термин  по времето на Брежнев -застой. Сега ми напомня същото – блатен застой, всичко  е покрито, потулено информационно, обгрижвано от определени поръчкови медии, и за властта или добро, или нищо, като за мъртвец.  Което не е полезно като цяло, защото властта трябва да получава доза критика, иначе се самозабравя и започва да мисли, че е безсмъртна. Всъщност политическото безсмъртие е голяма илюзия. Аз много пъти напомнях на сегашните управляващи какво се случи с техните наставници от НДСВ откъдето те произлизат.
Царистите така бяха понесени на една вълна, помните 2001 година – 120 депутати, след това нула депутати. Това няколко пъти  го напомнях  на ГЕРБ от парламентарната трибуна, но те като че ли  имат  тапи в ушите. Предполагам, че ще ги извадят в  мига, в който разберат, че  идилията, в която  се къпят, приключи с народния вот догодина.
- Вие започнахте този парламент като съюзници на ГЕРБ. В момента отношенията се промениха контрастно, на какво се дължи това?
- Дължи се преди всичко на отговорното ни  държавническо поведение. Искахме да дадем шанс на една партия, която се заявява като нова, която беше изплагиатствала няколко от тезите на „Атака“ и даваше вид, че ще действа в тази посока. Ние бяхме длъжни да дадем шанс на  такава политическа сила. Но се оказахме в положението на измамени. Ще ви дам пример от една книга, която не е приключенията на Винету, нито е краткият курс по история на БКП и КПСС дето го правеха за милиционерите. Ръководството на ГЕРБ не е чело тази книга, тя се  казва  „Златният телец“. Герберите са поклонници на Златния телец, но не са чели този роман. Там има един герой -  Паниковски. Той си слага черни очила, взема бастунче и се прави на слепец. В момента, в който някой му помогне да прекоси улицата, той го преджобва, обира му парите и с това се прехранва. ГЕРБ ми приличат на Паниковски, те са политическият Паниковски,  който ние се опитахме да  преведем, да им покажем пътя, по който трябва да вървят в интерес на България. В резултат на което те ни преджобиха  и даже се опитаха да ни бутнат под трамвая, който минава. Така че се обръщам към всички партии и политически лидери, които си правят сметки да подкрепят, да партнират на ГЕРБ по някакъв начин и да им кажа да не го правят ГЕРБ ще ги излъже , защото накрая ще се озоват в положението на ограбен, преджобен, измамен.
- В началото на този парламент имаше няколко партии, които искаха да действат като съюзници на ГЕРБ, имам в предвид „Синята коалиция“,  „РЗС“ и АТАКА. В края на краищата вие приключвате тази предпоследна парламентарна година с по-малко депутати, а  РЗС останаха и без парламентарна група.
- Това е в резултат от милиционерските похвати на ГЕРБ. Спомняте си, че в момента, в който РЗС  заеха критична позиция, те веднага бяха ударени, групата им беше разтурена. Партийната им субсидия бе открадната и т.н. Същото се случи и с „Атака“. Е, някои от  „РЗС“ се „поправиха“, начело с лидера. Застанаха в поза партер и в момента получават потупвания по гърба и смятат, че ще им бъде осигурено политическо бъдеще, но аз им казвам, че ще бъдат излъгани. АТАКА зае критична позиция в момента, в който видя, че ГЕРБ не само, че не прекратява това антинационално управление, но продължава  тази линия на колониализъм. В момента България е под колониална зависимост – чужди монополи, олигархия. Ние сега живеем в милиционер-колониализъм, т. е., не сме стопани в собствената си държава и на всичкото отгоре имаме и милиционерски режим, с който биват сплашвани бизнесмени, хора на перото, на словото, политици и всички, които не слушат…  Аз съм преживявал милиционер-социализма, както го наричаше един водещ в „Свободна Европа“. Преживял съм след това мутризма, ще преживея и милиционер-колониализма, тъй като каузата, която изповядвам,  е много по-трайна  … Тя не е да изядеш пита кашкавал и да изсечеш една гора, или да похарчиш фискалния резерв, тя е по-трайна, защото тази кауза се казва български интерес, България, православна България.. Вярвам, че ще премине и милиционер-колониализмът и тези, които са се надявали, че ще намерят в него свое място, ще бъдат поредните излъгани и разочаровани. Важното е да осъзнаеш навреме кой те управлява, как те управлява, че те води към безпътицата. Важното е това да го формулираш, да го кажеш ясно, принципно и коректно, както го прави АТАКА. Ние  казваме: дадохме ви подкрепа, а вие се подиграхте с тази подкрепа, постъпихте некоректно и по този начин показвате, че не може да бъдете достойни управляващи. Защото партия и лидери, които са способни да измамят най-коректния си партньор, те ще измамят и  народа си. И това ще стане ясно, но защо да  губим още четири години, още един мандат, за да разберем азбучни истини…
- Като споменахте православието, би било интересно да чуем вашия коментар за архонтския скандал, който се разиграва в Светия синод. Намирате ли за нормално българи да получават църковно признание заради това, че финансово подкрепят църквата?
- Всеки, който  горе – долу е запознат с принципите на вярата ни, знае много добре, че в този живот, физически, светски, не може да очаква награда, наградата се дава на друго място. Сега да получиш награда от църквата означава, че ти се натоварваш  с  грях.  Това раздаване на титли не е правилно,  измислено е, то е някакъв вид легализиране на индулгенцията, симонията, ако щете. Мисля, че трябва да се вземе ясна позиция от страна на Синода, да не се раздават такива титли. Виждаме вече хора с богатство, натрупано по неясно какъв начин, започват да придобиват такива титли и всичко това подронва вярата на хората. Тя и без това е доста ерозирана и нашите клирици трябва да направят много сериозни усилия, за да върнат повече хора към вярата. Църквата ни има нужда от едно прочистване и връщане към корените на автентичността си.
-  ГЕРБ има амбицията да приеме новия Изборен кодекс още в края на тази парламентарна сесия, не в последните минути както е било досега. Какви са идеите на „Атака“ по отношение на изборите, на промяната в изборното законодателство?
- Аз разбирам, че сега управляващите пришпорват, форсират това приемане на промени в Изборния кодекс и  тяхното политбюро във вторник реши да ги предложи в четвъртък, а другите,   които не са успели  до този ден да го направят, губят по точки.  Не вярвам, че ГЕРБ ще приемат нашите предложения, но ние ще се подготвим и ще предложим промени, които главно засягат контрола върху изборите, защото на последните избори ГЕРБ направиха брутални фалшификации и подмениха  вота, буквално подменяха протоколи, пренаписваха ги без никакво притеснение. Подобни брутални фалшификации винаги е имало, но в такъв мащаб и толкова безскрупулно, не бяха правени. А който веднъж го е направил, то му се услажда, със сигурност ще се опитат да ги повторят. Сега промените, които те ще си внесат и ще си гласуват, вероятно ще целят тяхното застопоряване във властта, тяхната стабилност във властта. Т.е., ще се опитат да елиминират нови партии, които се появяват на хоризонта, ще се опитат да отстранят сега съществуващите, да ги ударят и чрез изборния кодекс, освен чрез директни кражби, интриги, купуване на хора и заплахи, да ги ударят и с изборните правила. Ще се опитат да хитруват, за да си осигурят може би служебната победа, т.е., който вземе повече гласове да прави правителство, както е гръцкият вариант. Трябва да бъдем много внимателни. Аз  апелирам към всички медии, към събуждащото се, слава Богу, общество у нас, което започна да реагира, включително срещу определени закони, да бъдат нащрек, защото това е най-важното нещо,  въпросът на въпросите. От това как гласуваме и каква възможност ни се дава да гласуваме, зависи всичко, иначе изборите губят  смисъл, ако не осъществим контрол. Ние искаме скенери за бюлетините, искаме присъствие в информационно обслужване, там, където се обработват резултатите,искаме контрол – граждански и обществен, така че да сведем до минимум възможностите за купуване на гласове и за фалшификации. Всичко това  го формулирахме и внесохме в парламента ( в сряда – б.р.). Надявам се, че ГЕРБ няма да направят поредната си демонстрация на милиционер-колониализъм и няма да ги отхвърлят  както са правили много пъти, нарушавайки  Правилника на Народното събрание. Надявам се нашите предложения да влязат поне в дневния ред и да се чуят в пленарната зала. Оттам нататък битката трябва да е много сериозна, всички партии трябва да участват, защото това засяга  политическото ни бъдеще, демокрацията, ако случващото се у нас може да се нарече демокрация… Ако вотът отново бъде тотално подменен, това наистина анулира изборите и после няма никакво значение дали си гласувал, или не си . По-добре да си наредят правителство отсега и да обявят какво ще бъде, отколкото да си играем на избори, да харчим пари и  хабим нерви.
- Преди да продължим за изборите, само да уточним, казахте една много интересна реплика:  не вярвате в думата демокрация. Правилно ли ви разбрах?
-Да, така е. Не вярвам, защото тази дума се използва много пъти с цел приспиване на масите и зад този параван, наречен демокрация, бяхме ограбвани десетилетия наред, не само ние, и източноевропейците като цяло. Между другото това го пише в докладите на ООН . Там имаше един такъв доклад, свързан с програмата за развитие, в който се казва, че тоталната и бързо проведена приватизация в Източна Европа е довела до масово обедняване на над 100 млн. източноевропейци. Разбира се, и този доклад не  го е чело ръководството на ГЕРБ, така както и „Златният телец“, но аз им помагам, предлагам им да прочетат разни неща. Сега ще им занеса и тази класическа, велика книга на Илф и Петров, защото не може да си въобразяваш, че си в състояние да ръководиш държавата, без да си  запознат с някои основни,  базови неща в общата култура, в историята, в това как се развива светът. Имам предвид следното – когато обяснявах през тези три години от трибуната на Народното събрание, че финансовата криза е причинена от „Уолстрийт“, че тя е причинена нарочно, защото има наднационална олигархия, която иска да има кризи, за да може непрекъснато да обедняват все повече хора и все по-малко на брой да стават по-богати. Когато обяснявах това как става и го подкрепях с цитати и аргументи от много известни, световни икономисти, в залата от ГЕРБ си чоплеха носа и гледаха настрани. Или пък си гледаха в таблетчетата, в които не знам какво четат, вероятно комикси или някакви забавни такива информациики от жълтата преса, но нито един не даваше ухо на думите ми. Когато им казах : прекратете концесионните договори с ЧЕЗ, EVN, Е.ОН, те са лоши за България, те са грабителски, прекратете златодобива и концесията с чужда фирма, която ни ограбва, върнете ги тези неща в български ръце, ето ви парите, от които се нуждаем, за да се оправят нещата, за да има по-добри доходи, те си правеха оглушки и смятаха, че властта им е вечна. Е, ние сме виждали с вас такива, които смятаха, че властта им е вечна, изглеждаха като издялани от мрамор, когато бяха на власт, след това придобиха съвсем друг образ. Ще видим съвсем скоро и то по-скоро, отколкото си мислят ръководителите на ГЕРБ, ще видим този срив, който е логичен, когато ти не следваш интереса на народа си. Аз съм им казвал десетки пъти от трибуната на парламента: Помнете каква клетва давате тук – да се ръководите  във всичките си действия от интересите на българския народ. Но за тях това не съществува, има само лобизъм и кръгове от фирми, на които трябва да се прокара интересът.
-Това, че не вярвате в демокрацията, означава ли, че АТАКА ще предложи някаква тотална подмяна на политическата система в България?
- Да, бихме я предложили тази промяна, защото имаме нужда от нея. За каква демокрация можем да говорим в момента, когато в ЕС две държави, стари членки на съюза, на тях им смениха министър-председателите, без да стане ясно как – Италия и Гърция имам предвид. Две държави, в които беше направен безкръвен преврат. Няма реакции, всички го приемат като нещо нормално. Без избори, без дори проформа избори бяха сменени двама министър-председатели. Ами утре ще се събере я Билдербергският клуб, я Трилатералната комисия, някакво такова скрито общество, което ще реши, че в Румъния, в България, еди къде си, този премиер вече не слуша достатъчно и трябва да бъде сменен. За каква демокрация говорим? По принцип и в момента хората у нас, които гласуват, са не повече от   четиридесет и няколко процента, от имащите право на глас. От тях тези, които избират управляващата партия, обикновено са около 25 процента. Т. е., с гласовете на една пета, може би една шеста от имащите право на глас в България ( а и вече в много други държави) се избират управляващите. А останалите четири пети или пет шести?  Те казват, ами, аз няма смисъл да гласувам, защото  нищо не се променя. До там са докарани хората – да не вярват в демокрацията. Онова, което аз  казвам, то е израз на масов срив на доверие в това, което наричаме демокрация. Представителната демокрация вече е загубила смисъл.
- С какво да я заменим, г-н Сидеров?
-Вие имате ли илюзия, че хората наистина са представени в Народното събрание? Когато ги питаш, те казват: в парламента са събрани най-лошите. Добре, но нали ги избирате вие? Излиза, че хората не вярват в съществуването на представителна демокрация.
-И все пак, с какво да я заменим?
-С много по-пряк начин, например референдуми. Защо  всички управляващи досега се плашат от референдумите? Защо не се поправи законът за допитване до народа така, че референдумът, както е в Швейцария, да бъде веднага пряко, директно приложим. В момента дори да направиш референдум, той има само пожелателно значение, тоест не е задължителен за Народното събрание, а би трябвало да бъде задължителен. Нека да се допитваме до народа за всяко нещо. Защо не се допитахме за НАТО?  За влизането ни в Евросъюза не се допитахме до него. За закриването на четирите блока в АЕЦ „Козлодуй“ – също. Отказваме се от АЕЦ „Белене“ и пак няма референдум за това  Излиза, че народът е някакъв фактор, който едва ли не пречи на управляващите, защото от време на време вземе, че блокира някой мост или изявява някакви несъгласия…Всъщност последните 22 години тези, които управляват, си подбират избиратели, главно в циганските махали, там системата отдавна е сработена и не им трябва народът, той даже им пречи. И той, народът, усещайки това, започна да емигрира, голяма част от него е в чужбина и работи там. А защо да не си избираме направо правителство?
-На референдум?
-Не,  направо с избори да се избира кабинет. В момента какъв е парадоксът? Ти гласуваш за някаква партия, тя взима еди колко си процента, но ти не знаеш какво точно ще стане. Влиза тази партия в парламента, започва да се оглежда, прави някаква коалиция, която никой не е очаквал,  и в резултат на това се появява министър-председател и кабинет, за които хората не са подозирали. А честното би било всяка партия да излиза с много точно написан ред какви закони ще предлага, какво иска да направи, в каква последователност, защо точно това иска и с този дневен ред, с този план-график да го кажем, или с  бизнес план, има сега такова модерно понятие, с него да излиза и да се състезава. И да каже, моят министър-председател ще бъде този, кабинетът ми ще бъде еди кой си и с тези хора ще управлявам ето как – така и така. Първият ми закон ще бъде, примерно, касаещ пенсионното дело, а не за нотариусите, както беше при ГЕРБ. Тогава вече ще имаме истинско състезание и пазар на идеи. Както обичат да казват политолозите, политиката била пазар на идеи. Отдавна няма пазар. Има медийно доминиране, има промиване на мозъците и купуване на гласове, затова казвам, че няма демокрация… Вие помните ли каква е програмата на ГЕРБ? Аз съм убеден, че никой не я знае , мога да се хвана на облог.
Тя се мерна за малко в сайта им, след това изчезна и беше изтрита. Никой дори не може да си спомни да я е прочел. Обаче гласуваме за Бойко, защото той ни харесва. Той беше наложен медийно като човека, който може да оправи нещата, и оттам има вече маса гласуващи. Няма разсъждаващи хора върху идеи, които да прочетат и да кажат, значи, аз избирам тази партия не защото нейният лидер е такъв, симпатичен или непрекъснато го дават по телевизията, а защото тя иска да направи това и това в следния ред. И тогава можеш да кажеш ясно, ти не си изпълни обещанието, ако на третия месец видиш, че първото, което са прави в парламента, не е това, което е записано в програмата. Второто  също и така нататък. . . АТАКА в това отношение е доста по-подготвена. Ние имаме и в момента програма, която не може да видиш в нито една друга  партия, включително БСП, макар да претендират да са опозиция, но я ги попитайте имат ли алтернатива на сегашното управление. Питайте ги какво точно искат да направят, може би да си поправят това, което правиха в предишния мандат като управляваха. ГЕРБ също, до последния момент тези партии не изваждат нито един ред идейна програма,  по която ще действат. Ето, ние ги призоваваме, хайде да бъде честен пазарът на идеи. Да застават с идеите, със законите, които ще приемат – първи, втори, трети. А не да чакат  какво от Брюксел ще ни кажат.  За нас дневният ред са интересите на страната, по него  ще действаме, ако имаме мнозинство в парламента. Само тогава ще има честно състезание и евентуално ще се събуди, ще се възстанови интересът на хората към изборите, защото тогава  наистина техният глас ще има стойност.
-Казвате, че България е блато. Значи, много е важно едно блато, за да се раздвижи, да се хвърли камък в него. Обаче какви проблеми ще ни разреши, да кажем вашето предложение да се преименува връх Мусала, едно наименование, с което хората отдавна са свикнали?
-Хората дали са свикнали е въпрос, той е бил преименуван и е бил връх Сталин по едно време и ако не беше сменено, хората щяха да са свикнали с него. Смисълът на това, което предлагаме, е този връх да се нарича на името на духовния, небесния покровител на България- Свети Иван Рилски. Абсолютно логично, освен това аз съм убеден, че ако най-високият връх на Балканите носи името на светеца Иван Рилски, на България ще й тръгне. Вярвам в това,  има и такава линия на нещата. Има и божи пръст в цялата работа, това не трябва да го забравяме. Не трябва да мислим, че сме безсмъртни. На Народното събрание всъщност трябва да пише не „Съединението прави силата“, защото някой може да си помисли, че става дума за органично или химическо съединение . Трябва да пише Мemento mori … това е латински израз, означава „помни, че има смърт“ или „помни, че си смъртен“. Ако това го пише, може би ще се подсещат някои от тези, които влизат във властта, че нито са безсмъртни, нито са вечни. Отново казвам: уверен съм, че преименуването на връх Мусала на „Свети Иван Рилски“ ще донесе добро на България.

Интервю с лидера на АТАКА в сутрешния блок “Денят започва” на БНТ