|

ГЕРБ подготвя първия ислямски университет в България

НБУ на Сергей Игнатов дава магистърски степени на мюсюлманските „висшисти“

Михаил КРЪСТЕВ

Триетажната къща, в която може да се помещава първия ислямски университет у нас.

 

 

 

Изконната мечта на ДПС – създаването на изцяло турски университет в България, е на път да бъде осъществена от кабинета „Борисов“. За преобразуване в учебно заведения се подготвя Висшия ислямски институт в София. Подготовката на това начинание тече активно, като дори се привличат професори от Анкара и Истанбул, които да придадат легитимност на ислямското училище. За това алармира депутатът от АТАКА и председател на образователната комисия в парламента Огнян Стоичков. Повод за неговия сигнал бе информацията, че директорът на Дирекцията по вероизповеданията към Министерски съвет – Емил Велинов, е привлякъл преподаватели по ислям от Анкарския университет и от университета в Истанбул, които да преподават във Висшия ислямски институт. Националистът направи запитване в парламента към образователния министър Сергей Игнатов и премиерът Бойко Борисов, с цел да се изясни статутът на ислямското духовно училище в София. Според него Министерството на образованието трябва ясно да обяви дали Висшия ислямски институт е учебно заведение, акредитирано от ведомството или е духовно училище. Премиерът Бойко Борисов пък трябва да отговори защо държавата, чрез Дирекцията по вероизповеданията, посредничи за привличане на чуждестранни преподаватели. Потърсихме за мнение директорът на Дирекция по вероизповедание Емил Велинов, но от екипа му отговориха, че е прекалено зает и не може да се даде становище по казуса.

От кабинета на министър-председателя Бойко Борисов се опитаха да замажат скандала

В официален отговор на запитването на Огнян Стоичков, началникът на кабинета Румяна Бъчварова заявява, че поканата към турските преподаватели е направена от главния мюфтия Мустафа Хаджи, а не от Дирекцията по вероизповедания и Емил Велинов. По думите й поканата е отклонена, поради „сложната организация на такъв обмен на преподаватели“. Не е ясно за какъв обмен става въпрос, след като поканата е изключително за привличане на преподаватели по ислям у нас. Няма информация за изпращане на български преподаватели от Софийска духовна семинария „Св. Йоан Рилски“в чужбина. Отворен остава и въпросът за целта на визитата, тъй като основния акцент от нея, изваден в медиите, бе именно поканата към турските преподаватели от страна на Емил Велинов. В отговора на Министерски съвет се посочва още, че „дипломите, които издава Висшия ислямски институт, са валидни само и единствено в рамките на вероизповеданието като документ за професионално-религиозната квалификация на свещенослужителите.“ Тъй като това не отговаря на истината, въпросът е дали от МС прикриват дейността на ислямското училище или просто не са запознати с нея.
Висшият ислямски институт вече действа като образователна институция, разкри проверка на в. „Атака“. В сайта на ислямското училище се съобщава, след края на обучението си „студентите“ получават образователно-квалификационна степен „бакалавър“, завършвана с академичен изпит или защита на бакалавърска теза. Отново в сайта научаваме, че успешно завършилите петгодишния курс на обучение получават образователно-квалифиционна степен „бакалавър“ и придобиват квалификация “ислямски теолози”.
Това е недопустимо, тъй като духовното училище няма право да дава бакалавърски и магистърски степени, заяви Стоичков. Той разясни, че такива дават единствено университетите, акредитирани от Национална агенция за оценяване и акредитация (НАОА). В списъкът на акредитираните от НАОА училища обаче не фигурира Висшия ислямски институт, което означава, че ръководителите му сами са си приписали статута на висше учебно заведение.
Легитимацията на ислямското обучение обаче се извършва по друга схема. Висшият ислямски институт е сключил споразумение с частния  Нов български университет (НБУ) в София, според което „висшистите“ могат да придобият нова квалификация – специалист по „история и култура на източните народи“ и диплома за бакалавърска степен след като се явят на три приравнителни изпити. Това им дава възможност да продължат образованието си в магистърска степен по програма за сравнително религиознание в същия университет и други висши училища. Интересен факт е, че споразумението е сключено по времето, когато ректор на НБУ беше настоящият образователен министър Сергей Игнатов. Може би именно на това се дължи

липсата на реакция от ведомството срещу своеволията на ислямското училище
От една страна частният университет прибира скъпите си такси, а от друга възпитаниците на ислямския институт спестяват четири години нормално обучение в акредитиран университет.
За да се разкрие един университет обаче, трябва да има определен брой доценти и професори. Откъде ще ги вземат? Естествено, че от Турция, а посредник за привличането им ще е не друг, а българската държава.
По този начин планът за създаването на първия турски университет у нас вече е в действие. Договарянето на подробностите му по всяка вероятност се е осъществило по време на многобройните визити на Борисов в Анкара и гостуванията на турския премиер Ердоган в София. Така вместо да се грижат за ограничаване на разпространението на исляма в България, управляващите от ГЕРБ го стимулират по всички възможни начини, а най-висши държавни органи се явяват ментори на ислямския институт.

 

Най-висшият мюсюлмански духовник на Турция Мехмет Гьормез (в средата) реже лентата на обновеното мюсюлманско училище в Момчилград.

 

Духовници от Анкара откриват училища у нас

Ислямската експанзия към българските образователни институции не се изчерпва с Висшия ислямски институт. Само преди дни в Момчилград с грандиозна церемония бе открита новата модерна сграда на Средното мюсюлманско училище. В новия комплекс, за който би завидял всеки директор на СОУ у нас, има пансион за възпитаниците, жилища за преподавателите, трапезария и спортни площадки, разположени на площ от 7 декара. Откъде пари за подобен училищен палат? За никого не е тайна, че финансирането на такива училища идва директно от Турция и други богати мюсюлмански държави. Това се потвърждава и от официалната покана към турския премиер Реджеп Ердоган, който трябваше да присъства на откриването още през март. Въпреки че този план не бе осъществен, Турция отново имаше свои представители  на церемонията, в лицето на най-висшият мюсюлмански духовник на Турция, ръководителят на дирекцията по религиозните въпроси „Диянет“ Мехмет Гьормез. На откриването очаквано присъстваше и директорът на Дирекция „Вероизповедания“ към Министерския съвет Емил Велинов, който явно се е отдал изцяло на ислямските училища у нас. Лентата беше прерязана още от главния мюфтия на мюсюлманите в България Мустафа Алиш Хаджъ и посланика на Турция у нас Исмаил Арамаз.
Интересното е, че въпреки духовния си характер, школото има право да обучава ученици, завършили 8 клас и да издава официални дипломи за средно образование. Оказва се, че мюсюлманите у нас вече имат изградена стройна схема за обучение на ислям още от най-ранна детска възраст до завършване на образованието си, като затова дори получават образователни степени като бакалавър и магистър.

 

Три години ДПС лобира за акредитация на института

Висшият ислямски институт от години е известен като духовен филиал на ДПС. Партията е сред основните агитатори за приравняването му към висшите учебни заведения у нас. Още в началото на 2009 г. Доган и хората му поискаха института да получи акредитация, чрез внесени поправки в Закона за вероизповеданията. От турската партия тогава се опитаха да сплашат обществеността, че ако ислямските духовници не се обучават в България, ще получат квалификацията си в Саудитска арабия, с което нямало как да се отхвърли възможността за прокарване на радикален ислям у нас. Опитите на ДПС да акредитират ислямското училище продължиха и по време на управлението на ГЕРБ. В края на 2010 г. турският депутат Ариф Агуш дори привлече на своя страна тогавашния директор на ДАНС Цветлин Йовчев. Въпреки усилията на ДПС обаче, Висшия ислямски институт продължава да няма акредитация за висше учебно заведение, макар от духовното училище да твърдят обратното. Амбициите за развиване на исляма в образователната ни система обаче не приключват дотук. Според официалния сайт на Висшия ислямски институт, мисията на духовното училище включва подготвяне на учители по ислямска религия за основните и средните държавни училища. След като изучаването на религия в училищата не е официална практика, не става ясно къде се реализират кадрите на Висшия ислямски институт.