|

Димитър Савов: Лекарството, което правим, може да излекува рак

През 1998 г. правителството саботира лиценза на лека за СПИН

Диана ТОДОРОВА

Димитър Савов е роден през 1958 година в гр. София. Завършва специалност „Икономика“ в Стопанска академия „Димитър А. Ценов“ гр. Свищов. Президент е на „ВИТАЛ ФЕ“ АД – компанията, която финансира лекарството против СПИН и рак на д-р Хари Жабилов. Савов е член на Международната инженерна академия в Москва. Създател е на първата частна петролна компания в България.

- Г-н Савов, вие бяхте човекът, който през 1998 г. финансира лекарството против СПИН на д-р Хари Жабилов. Тогава много се шумеше около това, но изведнъж спря да се говори по тази тема. Какво се случва в момента?
- Лекарството на д-р Жабилов, което е против болестта СПИН – ХИВ беше с много добри резултати от изследванията в Инфекциозна болница в Центъра по СПИН. То помогна на много хора да се излекуват от болестта, като у четирима от тях вирусът изчезна напълно. Ние приключихме изследванията през 1998 г. поради бюрократични причини – попречиха ни да регистрираме лекарството в България. Малко по-късно Хари Жабилов-син създаде ново лекарство, което патентовахме през 2009 г. в САЩ и което е много по-ефикасно от старото. До момента сме минали почти всички етапи до официалната регистрация. Сега го прилагаме на доброволци, които са нелечимо болни, и виждаме, че им помага. Лекарството показва много добри резултати не само срещу СПИН, а и срещу ракови заболявания и всички видове вирусни заболявания, от които хепатит, ревматоиден артрит и др. Доказано е, че 40% от раковите заболявания възникват на вирусна основа. В тези случаи нашето лекарство помага ефективно. То е новост в науката, защото методът не е изработване на ваксина срещу определен вирус, а е директно атакуване и унищожаване на външните тела в организма. Методът с ваксините е грешен, защото така се създава предпоставка вирусите постоянно да мутират поради простата причина, че ваксината не убива вируса, а е просто друг тип вирусна молекула, която се вкарва в организма. Тя не изчезва, а мутира. Оказва се, че ние сме ваксинирани от някой вирус, а в същото време у нас се развива друг. Така става и със сезонните заболявания.
- На какъв принцип работи вашето лекарство?
- Ние взимаме чисти клетки, които наричаме килърни и ги вкарваме в организма на човека, подсилваме имунната система и те директно атакуват всичко, което е вирус вътре в организма.
- Тоест, проучванията по лекарството на Жабилов не само не са прекратени, ами продължават да текат с пълна сила и да се развиват.
- Да. И към този момент ние се развиваме. Лекарството се произвежда в лабораторни условия в САЩ и го даваме на доброволци, които нямат друга алтернатива. Предстои да започнем да го прилагаме официално, но трябва да преминем успешно още няколко клинични теста. Също така сме се постарали да запазим българския характер на това лекарство, като аз лично притежавам правата за целия свят.
- Опитва ли се някой да ви саботира, след като работите по проект, който ще застраши пазара на много други поддържащи болния лекарства?
- Не мога да кажа, че някой се опитва директно да пречи в момента. Факт е обаче, че видни хора, които имат възможност да помогнат, не го правят. Това е пасивен начин на пречене. Затова в България не се реализират много изобретения – много умни деца, които отиват и се реализира в чужбина, тъй като държавата тук не им подава ръка. Това се случва и с нашето лекарство. При положение, че има възможност да се помогне поне на половината българи, болни от рак, защо трета година официалният лиценз се бави? Държавата остава безучастна по много належащи проблеми на страната ни, а това е жалко.
- Като стана въпрос за управлението в страната, вие като гражданин какво мислите за предложението на АТАКА от миналата година правителството да развали договорите с монополни фирми с напълно чуждестранно участие като ЧЕЗ, ЕВН, „Лукойл“?
- Фирми като ЧЕЗ и ЕВН нямат никаква конкуренция и прекалено високите цени на тока са налице. Но нека обсъдим „Лукойл“, защото това е най-продажната сделка в историята на прехода. А през 1999 г., когато приватизираха „Лукойл“, беше обявена за сделка на годината. Всъщност това беше кражба на годината. Откраднаха предприятие, което струва 4 млрд. долара, само за 110 милиона. Когато човек седне зад волана, казва – тази бандитска организация „Лукойл“ ни продава бензина за 2,70 лв. И оттук-нататък се има предвид, че държавата Русия работи срещу нас и се поражда незаслужена злоба към нея. Това не е така – определени кръгове имат изгода от това. „Лукойл“, а не Русия, е в дъното на ограбването на цялата икономика на България.
- В такъв случай, вие как бихте коментирали действията на ГЕРБ спрямо „Лукойл“, защото виждаме, че те явно подкрепят монопола?
- Не е тайна, че Бойко Борисов и Валентин Златев са много близки. Аз лично оставам с впечатление, че Златев е някакъв пряк ръководител на премиера. Виждате, целият Правец и околностите са превърнати в нещо като частни села на Валентин Златев, че националният отбор е там, че Бойко Борисов ходи на голф игрища около Правец. Виждаме една цялостна подкрепа. Това правителство срина държавата ни, като в крайна сметка се опитва да бъде удобно на всеки един външен фактор, но не и на България. А „Лукойл“ и Валентин Златев изпълняват една чужда поръчка. Те използват България за своите интереси, да акумулират печалби и да налагат чуждо влияние. Най-обезпокоителното е, че кабинетът на Бойко няма самостоятелно мислене.
- Наскоро се разрази и противоречие в Българската православна църква относно титлата архонт, която бе давана на властимащи хора като Слави Бинев и Петър Манджуков. Вие смятате ли, че е редно човек да си заплаща за духовно значима власт?
- Има една приказка – Не е луд този, който изяжда зелника, а този, който му го дава. В случая не са виновни Бинев и Манджуков, а владиката, който ги подвежда, че по този начин те ще изкупят греховете си. В крайна сметка те няма да получат опрощаване от Бога, защото вече имат своята награда – архонтската титла. Недопустимо е да се раздават такива титли, защото те хвърлят прах в очите на хората, които се опитват да изкупят греховете си. Владиката е този, който трябва да ги насочи да бъдат смирени пред Бога и да се покаят, а не да ги награждава с титли, които не само, че не носят благодат, но ще донесат и на двама им наказание от Бога. Заплащайки си за титлата, архонтите не узнават, че истината е в това да не търсиш възвръщаемост на даденото.
- Преди няколко дни се състоя гей парад и националистите и Българската православна църква се обявиха против него. Какво е вашето отношение?
- Много думи се изказаха по повод гей парада. По църковните канони това е смъртен грях. Хомосексуализмът е противоестествен и е много тежка болест на душата. Тази болест води до изкривяване и зацапване на душата. Жената е институция! А когато един хомосексуалист се облича и се прави на жена, той поругава всички жени. Може ли този, който демонстрира на парада, да носи 9 месеца в утробата си дете и да ражда с болки?! Как можеш да бъдеш жена, като тази жена е преди всичко майка? Ами тази майка ражда деца, след това тя крепи семейството, тя се бори. Не можем да я принизим до един хомосексуалист.