|

Дипломите на ГЕРБ – купени или крадени

Лъчо Мозъка напира да става доцент с чужди публикации

Михаил КРЪСТЕВ

Лъчезар Иванов (вдясно), ректорът на Медицинския университет в София проф. Ваньо Митев (в средата) и предшественикът му на ръководния пост във висшето училище – проф. Владимир Овчаров.

 

Поредната „калинка“ лъсна сред редиците на управляващите. След многобройните афери с фалшиви дипломи, белязали мандата на ГЕРБ, отново техен депутат се опита да измами образователната система. В центъра на събитията този път е един от най-скандалните депутати от мнозинството Лъчезар Иванов, по-известен като Лъчо Мозъка. Иванов се опита да получи доцентско звание от Медицинския университет в София,… използвайки научните трудове на друг човек. Скандалната информация бе оповестена от сайта zdrave.net, а от вуза вече обявиха, че тече разследване. Самият Иванов пък се оправда, че документите не са подадени лично, а от негов сътрудник.
Конкурсът за произвеждане на Мозъка в доцент привлече внимание още от самото си обявяване. На сайта на Медицинския университет в София бе оповестена информация, че има конкурс за доцент в Катедра по здравна политика и мениджмънт, където Иванов е единствен кандидат. Този факт не би предизвикал притеснение, ако процедурата не бе обявена в противоречие с нормативната уредба. В условията на конкурса се посочва, че той е за научната специалност „Социална медицина и организация на здравеопазването и фармацията“ в професионално направление „Медицина“. Според правилника на Медицинския университет за академичното израстване, обаче научната специалност „Социална медицина и организация на здравеопазването и фармацията“ спада към професионално направление 7.4 – Обществено здраве, а не към 7.1 – Медицина. Така се оказва, че в посоченото в обявлението направление такава специалност просто няма.
Но административните неразбории са най-малкият проблем в начинанието на Иванов. Оказа се, че той не покрива и изискването за предоставяне на 25 свои публикации, от които трябва да е първи автор на 15 и поне 3 да са в чуждестранно списание. Въпреки това рецензиите и становищата на членовете на комисията са положителни и препоръчват Иванов да бъде избран за доцент.
Още повече, че дори единствената публикация на Мозъка в международно издание не е негова! Бившият директор на Националния център по опазване на общественото здраве проф. Любомир Иванов потвърди, че две от задължителните за защита на хабилитацията публикации, предоставени от политика, са негови. Тъй като двамата са с еднакви фамилии и първи букви на собствените имена, трудове на професор Л. Иванов са представени като публикации на депутата Л. Иванов. Той твърди, че единствената публикация в чуждестранно издание, представена от депутата в конкурса за доцент, не е негова. Тя е излязла в гръцкия сборник Public Health and Health Care in Greece and Bulgaria: The Challenge of the Cross-Border Collaboration, озаглавена Climatic Factors Related to Cerebrovascular Mortality in Sofia. Според предоставеното резюме публикацията представя резултати от петгодишно проучване (2001-2005) за влиянието на факторите на климата върху сърдечносъдовите заболявания, а като автори са изброени Ivanov L., R. Chakarova, Z. Spassova, D. Philipov. Статия за същото изследване на същия екип е публикувана и през 2009 г. в „Българско списание за обществено здраве“, специализирано издание на Националния център по опазване на общественото здраве. Там автор на публикацията обаче е проф. Любомир Иванов, тогава директор на Националния център по опазване на общественото здраве.
„Идеята на тази тема я донесох аз от чужбина, когато в началото на 2000 г. започна да се говори за промените в климата, за влиянието им върху общественото здраве и т.н.“, обяснява авторът проф. Любомир Иванов. Той е категоричен, че Лъчезар Иванов няма нищо общо нито с изследването, нито с публикацията в гръцкия сборник. „Разбира се, че не е Лъчезар, трябва да се чете Любомир Иванов, само че името ми е съкратено“, казва още професорът.
Не е ясно как Мозъка е достигнал до гениалната идея да открадне чуждата публикация. Явно обаче тя му е харесала, тъй като това не е единственият случай. В резюметата, публикувани на сайта на Медицинския университет в София, проф. Любомир Иванов открил още една статия, чийто автор отново е той. Този път става въпрос за публикация в специализираното издание „Здравна политика и мениджмънт“ със заглавие „Здравеопазването в Република България – реалности, предизвикателства“. В нея Любомир  Иванов е съавтор със С. Спиридонов и вече покойния лидер на КНСБ Желязко Христов. „Вече бях пенсиониран и като съветник по здравна политика в КНСБ изготвих един доклад на вече покойния президент, с който започнахме един дебат по трансформацията на здравната система“, обясни проф. Иванов.
Оповестяването на скандала забави доцентското звание на Мозъка. Ректорът на Медицинския университет проф. Ваньо Митев, че е издал заповед за създаването на комисия от 3-ма души, която е различна от комисията, разглеждала документите при кандидатстването, и е дал срок от 14 дни да разгледат случая. Митев също бе шокиран от постъпката на Лъчезар Иванов. „Трябва да си пълен идиот, за да подадеш чужди статии като свои. Всеки, който си пусне името в най-големите търсачки за научни публикации, ще открие по няколко паразитни статии заради съвпадения на имена и инициали“, заяви ректорът. Явно обаче Митев е подценил амбицията на герберските депутати и партийци да се сдобиват с дипломи и научни звания по лесния начин.

 

Осъдиха Калина Илиева, Иво Димов също излъгал

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Скандалите с купени дипломи и научни звания в редиците на ГЕРБ не са ново събитие. Още в началото на мандата на управляващите гръмна скандал с тогавашния директор на Държавен фонд „Земеделие“ Калина Илиева. Разследването срещу Илиева започна в края на 2010 г., след като политици и медии повдигнаха въпроса за висшето образование на бившия директор на фонд „Земеделие“. По това време тя беше освободена от длъжност, тъй като излезе в майчинство и според думите на земеделския министър Мирослав Найденов през цялото време е крила бременността си, обяснявайки, че отсъства заради сериозно гинекологично заболяване. Според прокуратурата тя е фалшифицира подписи на германски професори, изготвяйки фалшива диплома за висше образование от Професионално висше училище по техника и икономика в Берлин. В началото на юни тази година Софийският районен съд осъди Илиева на 3 години условно с 5-годишен изпитателен срок, след като тя се призна за виновна и се споразумя с прокуратурата.
Подобен е и случаят с бившия депутат от ГЕРБ и настоящ кмет на Димитровград Иво Димов. След разразил се скандал в Народното събрание Районната прокуратура обяви, че на името на Димов няма издавана диплома за завършено висше образование. В община Димитровград също не са открити документи за завършеното образование на кмета. Пред разследващите кметът обяснил, че е студент и затова няма диплома, въпреки че преди това пак пред медиите заяви, че е завършил Пловдивския университет и дори беше показал диплома. Иво Димов е посочил в анкетна карта в Народното събрание по времето, когато беше депутат от ГЕРБ, че е висшист и дори е представил копие на диплома.