|

Камери и скенери да контролират вота в избирателните секции

Технически обезпеченият изборен процес ще върне вярата на гражданите в демокрацията, заяви пред президента Десислав Чуколов

Петя ВАЛЕНТИНОВА

В изборната нощ миналата година Сидеров нарече медии и социолози платена от властта мафия, която манипулира гражданите и вота.

 

Tвърди гаранции за „чистота“ и ред в деня на изборите поиска зам.-председателят на АТАКА Десислав Чуколов от президента Росен Плевнелиев и представителите на ГЕРБ по време на кръгла маса на тема „Изборният процес: проблеми и решения“ в Президентството. Чуколов представи конкретните предложения на националистическата партия за оптимизиране на изборния процес и пресичане на порочните практики, които компрометират представителността на гражданския избор и реномето на представителната демокрация.
Както вестник „Атака“ вече съобщи, патриотите считат, че въвеждането на машинно гласуване ще върне вярата на хората в това, че гласът им ще бъде отчетен коректно. „Машинното гласуване е единственият начин да гарантираме конституционното право на избор на гражданите и качеството на представителната демокрация“, заяви Чуколов по време на кръглата маса. Националистът опонира на сини и червени, които заговориха за спешно въвеждане на електронното гласуване. „Интернет пространството все още не може да гарантира сигурността на личните данни на потребителите. Хората знаят това и няма да се доверят лесно на тази система. За да заработи тя ефективно, трябват твърди гаранции за нейната безопасност и коректност. Трябва информационна кампания за популяризирането й сред обществото, както и твърди

гаранции за това, че никой няма да манипулира
данните онлайн

обясни зам.-председателят на АТАКА и отсече: „Нека започнем с въвеждане на сигурното машинно гласуване, което вече е доказало ефективността си в Русия. Така ще запазим и стойността на хартиената бюлетина и ако се наложи  касиране на вота, ще има какво да преброим“, мотивира се националистът и уточни, че инвестицията за тази иновация няма да надвишава 1-2 млн. лв., а ефектът от нея ще е дълготраен и качествен. Той отново обясни, че ако се въведе тази система, бюлетината ще минава през скенер, който по машинен път и без съмнения ще удостоверява нейната валидност. Така гласът ще бъде отчетен по автоматичен път и информацията ще се пази в специален информационен архив. Самата бюлетина пък ще попада отново в урната и ще се преброява и ръчно. „Процедурата ще съкрати много времето за гласуване, ще улесни работата на служителите и ще гарантира коректното отчитане на вота, който в момента в обект на груби машинации“, посочи още Чуколов.
Другата необходима гаранция за коректност в изборния ден според националистите е незабавното монтиране на камери. „Знаем, че най-големите нарушения – подмени на бюлетини, анулирането им без достатъчни мотиви и прочее, се случват точно в секционните избирателни комисии. Затова служителите във всяка секционна комисия трябва да имат съзнанието, че действията им през изборния ден се записват и наблюдават. Това ще ги респектира и възпира от груби нарушения на правилата“, обоснова предложението Чуколов и припомни, че камера на ТВ „Алфа“ засне на последните частични местни избори в Кюстендил груби нарушения в една от секциите.
„Отново говорим за техническа обезпеченост, разбира се. Но помислете – ако дейността на комисии и секции в изборния ден може да се наблюдава онлайн от избирателите, това няма ли да ги мотивира да се доверят на системата и респективно – да вдигне чувствително избирателната активност?!“, реторично запита патриотът.
Чуколов подкрепи и идеята стенограмите от заседанията  на ЦИК да се публикуват на страницата на комисията и допълни, че ще е рентабилно и те да се записват от камери, защото така ще се върне доверието в регулатора на изборите и ще се изчистят съмненията за политически назначения в него. Националистът поиска също така

по-строги санкции за
заловените нарушители
отново с цел д
а се респектират служителите и да се оптимизира тяхната работа. Чуколов настоя също управляващите и ЦИК да декларират какви наказания са понесли установените отговорници за нарушенията към настоящия момент.
„Колеги, не може в 21 век да обсъждаме начини за гласуване, наложени през миналия век. Седнали сме и се чудим как да ги „санираме“, образно казано, за да ги пригодим към днешните условия. Няма да стане. Време е радикално да променим избирателната процедура, за да върнем доверието в нея и да гарантираме съхранението на представителната демокрация“, отсече Чуколов и призова президентът Плевнелиев (въпреки обструкциите на патриотите към представителността на неговия избор) да влезе в ролята си на регулатор на институциите, да се вслуша в разумните предложения на АТАКА и да гарантира чистотата на изборния процес.

 

Търговията с депутати  обезсмисля гражданския вот

Да се нанесат навременно промени в Закона за политическите партии, които да осуетят политическото номадство и търговията с депутати, които разсипват парламентарни групи в парламента. Това поиска Десислав Чуколов и посочи: „Порочно разписаните наредби, че субсидията следва депутата, дадоха възможност на управляващите от ГЕРБ да съсипват неудобните им парламентарни групи. Така например те си позволиха в рамките на година да купят 11 наши депутати, защото сме опозиция и сме неудобни. Ако това продължи, няма нужда да ходим на избори, защото както и да гласуват хората, после по-платежоспособните партии ще платят под масата на депутати от други групи и ще ги привлекат към себе си, както вече стана“, категоричен бе Чуколов и настоя вратичките за подобни извращения да се затворят, ако искаме наистина да живеем в демократична страна, в която волята на гражданите определя властващите политически елити.

 

Равно участие на политическите сили в изборния ден искат Патриотите

Доказателство за доминацията на управляващата партия в деня на вота бе пренасянето на чували с бюлетини
 от депутата от ГЕРБ Станислав Иванов. 

 

Да не се изхожда от политическо-конюнктурни мотиви при нанасянето на промени в изборния кодекс. За това призова Десислав Чуколов и обоснова призива си с припомнянето, че от няколко години в деня на вота в секции и комисии преобладават хора на управляващата партия, докато от опозицията представителството е много по-слабо.
Като първа крачка в „Информационно обслужване“  трябва да има равен брой представители на всички политически сили, които участват на изборите, отбеляза националистът и посочи, че само така ще е налице равнопоставеността,  която лежи в основата на демокрацията. „Информационно обслужване“ трябва да е една отворена система за журналисти, наблюдатели и граждански организации. Само тогава можем да говорим за прозрачност в изборния процес, каза още Чуколов.
Равнопоставеност на политическите сили трябва да има и при медийното отразяване, категоричен бе националистът. Той припомни как на изминалите местни и президентски избори националните медии реално не са предложили на зрителите същински дебати и сблъсъци на идеи между претендентите за властта. „Кампаниите се превръщат в изключителен пазар за медийно и рекламно време и който плати най-много, присъства най-активно, а на другите достъп направо се отказва. Това не е демократично и ощетява избирателите, защото не могат да добият представа за платформите на партиите и кандидатите“, посочи патриотът и настоя да се регулира участието на всички политически сили в медиите по време на кампаниите. „Медиите също имат отговорност в този процес и трябва да ги насърчим да я поемат“, настоя Чуколов и изрази съмнения, че публичното разгласяване на договорите между партии и медии ще е достатъчна стъпка в тази насока. „Ами смс-ите, които се пращат на шефове на медии? Те ще се разгласят“, попита реторично националистът.

 

И ГЕРБ ли ще сменят правила в “12 без 5”?

Практиката да се правят знакови законови промени непосредствено преди избори, известно като поправки в „12 без 5″, бе грубо оплюта от ГЕРБ, когато поеха държавното кормило от тройната коалиция. Сега обаче, има реално опасност да разиграят абсолютно същия сценарий по отношение на Изборния кодекс, алармира национален всекидневник наскоро.
Според информацията, президентът Плевнелиев е признал, че изборните практики и тяхната промяна ще се обсъждат на Консултативен съвет по национална сигурност, който ще се състои наесен. Това значи, че до внасяне на поправки в нормативните текстове за изборите, ще се стигне най-рано през ноември-декември. Докато се приемат и гласуват те в парламента пък, ще стана пролет и до изборите ще има твърде малко време, за което повечето партии няма да успеят да се окопитят, а управляващите вероятно биха използвали това за лична изгода.
Остави да видим дали ГЕРБ ще бъдат по-коректни от предшествениците си, или тезата за „равнопоставеност и чистота на изборния процес“ ще си отмре безславно по кръгли маси и безпочвени дискусии.