|

Кой убива водолазите на АЕЦ-А?

И докога работодателят им „Хидроремонт ИГ“ ООД, ще се крие под  непромокаем политически чадър?

Магдалена ТАШЕВА

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Колко милиона лв. е източил от хидросъоръженията на АЕЦ-Козлодуй варненецът Иван Генов Иванов (вдясно)?

 

Тази седмица загина втори водолаз на АЕЦ-Козлодуй. „На 3 юли, по време на поддържащо обучение за работа в подводни условия на командировани служители, осъществявано от Института по океанология при БАН – Варна, в акваторията на Черно море е починал 50-годишният Росен Антонов, работещ в АЕЦ-а. Трагедията се случва по-малко от два месеца след мистериозната смърт на Радослав Стоянов, който издъхна в шахта на електроцентралата“, гласят информациите от 4 юли. По-нататък следват дежурните за такива случаи лакърдии – за случая били уведомени Главната инспекция по труда и другите компетентни органи, а АЕЦ-ът сформирал собствена комисия за изясняване на трагичния инцидент.
Е, и?
Същото слушахме и когато на 5 май т.г. в 7-метровата шахта на АЕЦ-а загина, засмукан от помпа, 29-годишният Радослав Иванов Стоянов.
За сведение – водолазите, които поддържат хидросъоръженията на АЕЦ-а и от време на време умират „мистериозно“ са служители на варненската фирма „Хидроремонт ИГ“ ООД със собственик инж. Иван Генов Иванов.
Досега не се е чуло Инспекцията по труда или „другите компетентни органи“ да са направили и елементарното за изясняване на истината около тяхната гибел. Например да разследват въпросната компания.
Смъртта на Радослав Стоянов, здравия като кремък младеж, бе обяснена от изпълнителния директор на АЕЦ-а с… инфаркт. Слязло момчето под вода, там изведнъж получило остър инфаркт и умряло.

Лъжата, подкрепена с фалшив смъртен акт, прикрива трудова злополука,
заради която работодателят „Хидроремонт ИГ“ ООД, трябва да носи отговорност, включваща и съответните компенсации за почерненото му семейство.
До ден днешен наблюдаваме конспиративно единодушие на „компетентните органи“ за скриване на истината за престъпното неглижиране на изискванията за безопасни условия на труд в „Хидроремонт ИГ“. Въпреки, че към каузата „Нека разберем истината за Радо“ във Фейсбук се присъединиха над 15500 души. Въпреки че петиция за разкриване на истината в крайдунавския град събра 1800 подписа. Въпреки отвореното писмо, изпратено до премиера Борисов, вицепремиера Цветанов и министъра на труда Тотю Младенов.
А че водолазите не умират от инфаркт е ясно.
На 5 май, събота, Радослав се спуска в шахтата със задачата да направи видеозапис. Скоро обаче подава сигнал на колегите си да го извадят. Младежът е бил в състояние да говори 15-20 минути. „Преди да се загуби аудиовръзката с него към 9:40 ч. той казал, че вода с високо налягане дърпа единия му крак, после съобщил, че и другият му крак е повлечен. Когато колегата му на повърхността започнал да го дърпа с въжето, Радослав изкрещял „боли, боли“ и замлъкнал завинаги“, разказва брат му. (В. „Стандарт“, 10 май 2012 г.)
Очевидно е, че е бил спуснат при работеща помпа, която го е засмукала и смляла. „Спасителната операция беше фарс“, твърди един от свидетелите на инцидента Мирослав Чипев в свой коментар във Фейсбук. Вадили са го близо 90 минути!
Опит да се скрие отговорността за убийството на младежа личи и от (платени) съобщения като следното във варненския вестник „Народно дело“ от 19 юни:
„Радослав се удави по време на оглед и профилактика в 7-метрова шахта на хидротехническо съоръжение на АЕЦ -Козлодуй на 5 май… Сърцето на Радо беше запазено във формалдехид, за да бъде направена пълна аутопсия“.
Извинете, но Радослав не се е „удавил“, а „пълна аутопсия“ само по сърцето не може да се направи!

Необходима е ексхумация, за да се види в какво състояние е цялото му тяло,

например крайниците! Тя трябва да се извърши от 3 независими патоанатоми. А сърцето, запазено във формалдехид, може да служи само за потвърждаване на фалшивия смъртен акт, според който водолазът е починал от „остър инфаркт заради заболяване“!
Собственикът и шефовете на „Хидроремонт ИГ“ са длъжни да отговорят публично и в лично качество на следните въпроси:
1. Ако Радослав Стоянов е бил болен, защо е бил нает да работи под толкова голямо налягане, на каквото са подложени тежководолазите?
2. Кой му е наредил да влезе на 7 метра под вода, при това мътна (както твърди една юристка, ангажирана от семейството със случая) БЕЗ ПРЕДПАЗНА КЛЕТКА? Този някой не се ли казва Ивайло Цветанов, отговорникът за обектите в АЕЦ-а? За клетката се плаща и наем за кран, което оскъпявало ремонта. Кой изложи на риск живота на служителя, за да спести пари? Каква е личната отговорност на Росен Дамянов – ръководител група в „Хидроремонт ИГ“, който отказа да даде дори блиц интервю за „Козлодуй днес“ от 7 май с мотива: „Не искам да давам интервю и не искам да ме снимате. Аз имам граждански права и Вие нямате право да ме снимате“.
3. Защо разследващата полицайка Ирена Николова, на която е разпределен случаят (според kozloduy-bg.info), не е направила нищо за 2 месеца? На 19 юни стана ясно, че не е готова дори съдебномедицинската експертиза за смъртта на младия мъж. От Врачанската прокуратура заявиха за в. „Народно дело“, че „все още всичко е на фаза досъдебно производство, не са набелязани дори и лица, които да бъдат разпитани по случая.“
4. Вярно ли е, че преди Радослав Стоянов е имало друг смъртен случай с водолаз, но е бил успешно укрит? Това твърдят работещи в АЕЦ-а читатели на в. „Атака“.
5. Защо АЕЦ-Козлодуй е аутсорсвала поддръжката на хидротехническите си съоръжения на частната „Хидроремонт ИГ“ ООД, вместо да създаде собствена група за тази дейност? С каква цел ръководството на централата е възложило на външна фирма ключова дейност, която е длъжно да провежда и контролира ежедневно, освен една – да източва АЕЦ-а в своя частна полза?
6. По колко милиона годишно източва от АЕЦ-Козлодуй въпросната варненска фирма?
Ако въпреки всичко тези въпроси останат без отговор, нищо чудно и смъртта на Росен Антонов да бъде обяснена с подводен инфаркт, въпреки че работи като водолаз на Бреговата помпена станция на АЕЦ-а от 6 години и е напълно здрав, както твърди неговата близка Сузана Борукова.
„Абе, журналистите! Защо не се разровите и проверите как от прост военен до 1992 г. собственикът на фирма „Хидроремонт ИГ“ ООД Иван Генов Иванов стана един от видните милионери на Варна? Защо? Защо? Защо?“, е писал един от свидетелите на смъртта на Радослав в kozloduy-bg.info.
Иван Г. Иванов, е активист на партия „Гражданско движение ГЛАС“.
„Излязох от президентството в ранните месеци на 2007, създадох гражданско движение „Глас“, съобщи през 2010 г. лондонският професор Димитър Иванов, известен с дистанционното производство на партии (предишната му се казваше „Нова България“).
На 30 юни 2009 г., определяйки се като строго дясна партия, ГЛАС обяви, че се отказва от самостоятелно участие в изборите и публикува „Призив към членовете за подкрепа на ПП ГЕРБ на Избори’2009 г.“
То, както се вижда, няма много за ровене. Работата е ясна.