|

НЦИОМ: Волен Сидеров най-одобряван лидер сред националистите

Лидерът на АТАКА Волен Сидеров е най-одобряван сред националистите. Това показва национално представително проучване на обществено-политическите нагласи през м. юни на Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ).
Повечето лидери на парламентарни групи губят между 2 и 4% от одобрението за дейността си. Само Волен Сидеров и Мартин Димитров запазват оценките за работата си в парламента през последния месец, категорични са социолозите. Според изследването Волен Сидеров остава силно одобряван и от своите избиратели.
Изследването е проведено в периода 27 юни – 3 юли 2012 г. сред 1000 пълнолетни българи в 86 населени места в цялата страна.
В същото време за последния месец намалява одобрението към ръководителите на основните държавни институции – с 6% към премиера, с по 3% към президента и към вицепрезидента. С 4 пункта расте неодобрението към работата на председателя на парламента. Общите критични настроения през месеца се пренасят и върху политици и публични лица, които традиционно имат висок рейтинг. С 6% спада одобрението към българския еврокомисар Кристалина Георгиева, с 5% – към кмета на столицата Йорданка Фандъкова.
С 6% намалява одобрението и за Меглена Кунева, което вероятно се дължи на отдръпването на хора, които по принцип й симпатизират, но не приемат политическия й проект и декларираната от нея дясна ориентация.