|

Спряха водата на 3000 сливенлии, в ромската махала чешмите си текат

Циганите не плащат сметки, но ВиК не ги наказва с режим, оплакват се потърпевшите

Диана ТОДОРОВА

На срещата, организирана от АТАКА, дойдоха около 150 жители на „Войнишко кладенче“, които възложиха на националистите последните си надежди за разрешаване на проблема с водата там.

 

ВиК Сливен спря водата на повече от 3000 българи във вилните зони до града, докато в същото време около 30 000 души от сливенския цигански квартал „Надежда“ остават незасегнати от водния режим, въведен от дружеството като наказателна мярка за неплатени сметки. Според потърпевшите циганите не са плащали сметките си години наред, но ВиК продължава да ги снабдява с питейна вода. Това научихме на място от гражданите, които търсят правата си и виждат явната дискриминация към българското население в този район. Най-засегнати са жителите на вилна зона „Войнишко кладенче“, където

вече две години хората имат ужасни проблеми с водата

„Всяка година през лятото се случва да ни спират водата за период от 2-3 месеца, оплакват се сливенлии, тогава как можем да живеем нормално в жегите?“ Хората са принудени да мъкнат в кофи и туби вода за пиене от най-близкия извор или чак от града. Случва се старци и майки с деца да изнемогват с тубите по хълма. Най-лошото е, че никой не им казва докога няма да имат вода в къщите си.
Последната причина за спиране на чешмите този сезон във „Войнишко кладенче“ е натрупана сметка от 26 000 лв., според ВиК. По думите на гражданите обаче те са си редовни платци към дружеството и да има толкова голяма просрочена сума за частно потребление е невъзможно, по-скоро щетите са от течове.
„Понякога се случва авария на някой от водопроводите във вилна зона и водата изтича много бързо. От ВиК обаче не изпращат екипи да отстранят проблема и течът продължава с дни. Защо не отчитат собствените си грешки в изготвянето на фактурите“, коментират засегнатите. Аналогичната ситуация обаче в циганската махала – на просрочени сметки и течове на много повече тръби – изглежда не е предпоставка за ВиК Сливен да предприемат някакви санкции. „Оказва се, че циганите са привилегировани за всичко тук“, възмущават се гражданите на Сливен.
По повод спирането на водата във „Войнишко кладенче“

АТАКА организира
среща с пострадалите

от некоректните действия на ВиК в града. На мястото се запознахме с повече от 100 човека, които изказаха недоволството си от управата както на града, така и на ВиК.
Представителите на АТАКА бяха поканила директора на ВиК Петър Митев и кмета на града Кольо Милев да присъстват на организираната среща с гражданите. Оказа се, че тези хора имаха много по-неотложни задачи от това да обърнат внимание на гражданите, принудени да живеят без вода. От секретарката на Митев разбрахме, че той е на почивка във Франция и затова няма възможност да се заеме с проблема на 3000 жители на „Войнишко кладенче“.
Пред екипа на вестник „Атака“ хората споделиха крайното си неудовлетворение от работата на кмета на Сливен Кольо Милев, от директора на ВиК г-н Митев, както и от няколко други уж компетентни лица, които фактически не взимат никакво отношение по назрелия социален проблем с питейната вода.
„Целта на тези нечестни хора е да ни взимат парите от джоба, като си измислят разни нелогични доводи за огромните сметки за вода – незаконност на канализацията, нужда от нови водомери и какво ли не. Ние постоянно плащаме, пълним гушата на някого си, а в същото време никой от тия уж компетентни лица не ни обяснява защо нямаме вода и какво се случва с парите ни“, коментират излъганите граждани. Според тях се въртят големи далавери на местно ниво, от които печелят само и единствено ръководителите на ВиК и другите няколко „избраници“, свързани с доставянето на питейна вода във „Войнишко кладенче“.
За да имат вода живеещите във вилните зони покрай Сливен, са създадени

частни дружества,
които прибират парите
за изразходваната вода

Факт е обаче, че няма как да се установи кой човек точно колко вода е ползвал, тъй като фактурата за „Войнишко кладенче“ е само една – за общия водомер, който е поставен там. На практика излиза, че от ВиК събират парите на хората за общата вода, а в същото време не носят никаква отговорност дали и кои хора използват определено количество от нея. Няма и как това да стане ясно, защото хората нямат собствени водомери, а с плащанията на сметките към ВиК се занимават частни сдружения.
Причината за създаването на такива сдружения е, че от ВиК отказват да впишат в официалните си регистри съществуването на Ви К мрежата във „Войнишко кладенче“. Според дебелите им книги тръбопроводите в този квартал са незаконни. Истината е, че гражданите на местността още преди години са били принудени да изградят водопроводи със собствени средства, защото тогава от ВиК Сливен им отказват такава услуга. Причината за това решение на управителя на ВиК тогава е, че кварталът „Войнишко кладенче“ не бил част от град Сливен. Нещата обаче се променят и в сегашния момент тази вилна зона е официално призната за част от града.
„В такъв случай защо ВиК Сливен продължава да не носи отговорност за нашата вода“, питат сливенлиите.
Екипът ни разбра, че ръководителите на сдруженията, създадени, за да осъществяват връзката на гражданите от вилните зони покрай Сливен с местния клон на ВиК, удържат голяма част от сумата. Много от хората в Сливен предполагат, че ръководството на ВиК и тези сдружения са се споразумели в схема за източване на средства, която да удовлетворява и двете страни – ВиК да отказват приемане в общия план на града канализация за „Войнишко кладенче“, а от сдруженията да издават фактури с огромни суми.
Потърсихме коментар от Иван Динев, управител на сдружение „Войнишко кладенче 1″ и го попитахме защо хората нямат вода. Ето какво ни каза той по телефона:
„Не ме занимавайте мене. Има авария на главния водомер, трябва да се отстрани… Абе вижте бе, к’во искате сега? Има авария. Не ми обяснявайте вие на мене къде има и къде няма вода.“ И ни изпсува няколко пъти… В действителност проверихме дали има авария на главния водомер и се оказа, че Динев ни е излъгал.
Екипът ни потърси и ръководството на ВиК Сливен, за да обясни защо хората във „Войнишко кладенче“ нямат вода в най-големите жеги. Влизайки в сградата на местния клон на дружеството, се натъкнахме на

стабилна охрана, която
при вида на камерите ни
отказа всякакъв достъп

до ръководството. След няколко неуспешни позвънявания и молби да ни пуснат, за да разговаряме с някой заместник на Петър Митев, от охранителната фирма извикаха още един свой колега, както и самия шеф на охраната, за да се разправят с нас. Въпреки многото нападки, екипът ни не се отказа и в крайна сметка, след 3 часа чакане бяхме допуснати да разговаряме с главния инженер на ВиК Сливен – Георги Султанов. На въпрос защо хората в квартал „Войнишко кладенче“ нямат вода, въпреки че повечето от тях плащат сметките си към ВиК, Султанов скочи срещу екипа ни и нервно започна да обяснява как това не е наша работа и че хората са неизрядни платци. Разбира се, на всеки е ясно, че това е най-лесното и най-евтиното оправдание, което може да бъде използвано в случая. Запитахме още главния инженер защо циганите в Сливен, които имат „официално водоснабдяване“, са привилегировани и имат вода, въпреки че не си плащат за услугата, а българите са останали на сухо в летния сезон. Отговорът на Султанов бе доста лаконичен, като от него се разбра само, че политиката в държавата е такава – явно да се защитават циганските квартали и на тях водата да не им се спира. Така пише и в закона: „Политиката в отрасъла водоснабдяване и канализация се провежда от министъра на регионалното развитие и благоустройството, общинските съвети и кметовете“. За съжаление в Сливен кметът Кольо Милев ни препрати и каза, че община Сливен не носи отговорност дали хората имат вода или не. От ВиК също не поеха тази отговорност. Към кого тогава да се обърнат гражданите на „Войнишко кладенче“, за да им бъде пусната водата?

 

Димитър Димов, регионален координатор на АТАКА в Сливен: Само националистите искат да помогнат

В централата на АТАКА постъпиха много сигнали за безчинствата, които извършват директорът на ВиК инж. Петър Митев и кметът на града ген. Кольо Милев.
Ръководството на АТАКА ще направи всичко възможно да помогне на хората, чиято вода е спряна от доста време, някои нямат вода от 5 г., други от 1 месец, но това няма значение, защото принципът е един.
Явно ще се наложи да вършим работата на отговорните за проблема органи в Сливен, защото те не го правят.
Хубаво е, че хората най-накрая започват да си търсят правата. Не може в България единствено българите да са пренебрегвани във всички отношения, а циганите в махалата да ядат и пият от нашите данъци. Защото на всички е ясно, че те не плащат никакви сметки. На тях обаче никой не им спира водата! В такъв случай кой е дискриминиран? Старата дама, която мъкне туби по 10 л., за да може да има вода за пиене или циганите в квартал „Надежда“, които щракат с пръсти и не ги интересува нищо?
Причината за спиране на водата в цялата вилна зона е неплатена сметка от 26 000 лв. Ние не казваме, че всички тук са напълно изрядни, но за тяхна сметка страдат много други хора, които плащат сметките си всеки месец. Не би ли трябвало всеки, който не е съвестен платец, да носи отговорност за действията си? За сливенското ръководство, както и за местното ВиК явно тази максима не важи. Защото всеки гражданин си има права, но има и отговорности към държавата, които трябва да спазва. Не може 3000 човека във „Войнишко кладенче“ да страдат заради неплатените сметки на 10 семейства например…
Затова АТАКА ще докара нещата докрай. Трябва да има справедливост!

 

АНКЕТА: Кой е виновен за сухия режим

Виктория Стойчева, 8 г.: Сега нямаме вода на вилата и е трудно. Не можем да се изкъпем, а понякога нямаме и за пиене. Искам, когато дойда при баба и дядо, да има вода!  

 

Христо Иванов: Проблемът с водата във „Войнишко кладенче“ е огромен. Никой не се интересува и не иска да направи нищо за нас. Другият аспект е, че сме задължени да се включим към някое частно дружество, за да можем да използваме услугите на ВиК Сливен. В противен случай ще сме още по-зле – оставаме без никаква вода.

Иван Димитров: Когато направиха първото частно дружество тук, създателите направиха много далавери. Осигуриха себе си и започнаха да въртят големите пари. В момента във „Войнишко кладенче“ нямаме вода, а когато имаме, тя е най-мръсната за региона, защото нямаме и пречиствателна станция. Положението е трагично!