|

Стотици на протест в памет на убитите от цигани

Майката на зверски пребития преди 2 години Боби Райнов поиска връщане на смъртното наказание

Полина НАЙДЕНОВА

Националистите излязоха на протестен марш срещу безнаказаната циганска престъпност в страната ни. В него се включиха няколко стотин родолюбци, както и близки на жестоко убити от цигани наши съграждани. Маршът се проведе в неделя вечерта в столичния квартал „Овча купел“, където точно преди две години бе зверски убит 25-годишния Боби Райнов. Преди седем години пък бе отнет живота на преподавателя от Софийски университет проф. Станимир Калоянов. Той бе пребит до смърт от роми в столичния квартал „Захарна фабрика“. До момента няма наказани и за двата смъртни случая.

„Няма да забравим,
няма да простим“
беше мотото на протеста. Той тръгна точно в 20 часа, воден от майката на убития Боби и лелята на Ангел от Катуница. В него участваха АТАКА, ВМРО, БНРП, родолюбиви младежки организации и стотици граждани. Към него се присъединяваха и жители на „Овча Купел“, които излизаха от домовете си, за да изразят своята съпричастност към близките на стотиците жертви на циганския терор.
Изстрадалата майка на убития младеж Галя Райнова поиска незабавно приемане на идеята на АТАКА за връщане на смъртното наказание за убийците. Тя сподели през сълзи с екип на „Атака“, че за тези две години

все още няма обвинени
за убийството
на сина й. Райнова е категорична, че е крайно време да се спре толерирането на ромите у нас.
Патриотите скандираха: „Свобода или смърт“, „Няма да забравим, няма да простим“,  „Циганите вън“, а на плакатите им се четеше: „Властта пази циганите“, „Циганските босове в затвора!“, „Търпението ни се изчерпа“ и „АТАКА казва НЕ на циганските гета!“.
Под звуците на патриотични песни, скандирания за спиране на циганската престъпност и мощен вой на включилите се към марша десетки мотори родолюбците показаха, че е крайно време да спре ромския терор в страната.
Лелята на убития Ангел от Катуница Веселина Начева също взе участие в марша. Пред екипа на „Атака“ тя разказа, че няма никакаво развитие и при техния случай.
Абсолютно безнаказана остава циганската престъпност, заключи  и Веселина от Катуница.
Организаторът на марша Ангел Джамбазки, зам.-председател на ВМРО, заяви, че националистическите партии и организации се обединяват в исканията си държавната власт незабавно да прекрати бездействието към циганските грабежи, побои и убийства (виж карето).
Председателят на АТАКА София Васил Кацов каза, че АТАКА е за спазване на закона от всички граждани в България. „Не някой етноси да бъдат толерирани от властта за сметка на нас. Това всъщност показва колко се интересуват от проблемите ни управляващитите от ГЕРБ, след като няма нито един разкрит случай и обвинени роми“, каза патриотът.
Представители на националистически организации се обединиха около тезата, че живеещите българи до цигански гета „гинат от бездействието на властта“. „Тази власт обгрижва циганите, защото те са електорат. Докато ромите не плащат ток и зимата се топлят с по 4 калорифера, то ние

изнемогваме, за да
плащаме техния ток
Същият този ток, който вече е с 13% по-скъп, но за нас, а не за тях“, каза Симеон Кастадинов от БНС.
Всички участници в инициативата настояват за незабавни промени в наказателното законодателство и разширяване режима на неизбежната самоотбрана.

 

Галина Райнова, майката на убития от цигани Боби: Смъртна присъда за убийците на детето ми

- Госпожо Райнова, какво се случи за тези две години с разследването на убийството на сина ви?
- Все още нищо не се е случило и затова съм тук, на протеста на националистите срещу безнаказаната циганска престъпност в страната ни. Година и половина чакахме разследването на СДВР. Има достатъчно материали, с които може да се внесе обвинителния акт. Събрани са доказателства, ДНК експертизи, но след досъдебното производство сме в една задънена улица. Делото е в прокуратурата. Прехвърля се от прокурора до съдийския състав и обратното. Няма обвинителен акт, а убийците са пуснати на свобода. Трима са извършителите на убийството, но все още очакваме да има обвинителен акт и възмездие.
- Прокурорът по делото обясни ли ви защо е спънато делото и го връщат обратно?
- Не съм се срещала с него. Само един път бях повикана за техническа грешка, която трябваше да разпиша. Зададох му един въпрос – защо поне единият от извършителите не е осъден като подбудител за деянието, след като има достатъчно доказателства за това. Тогава той ми каза, че така бил преценил. Той е несловоохотлив човек и изобщо не ми даде възможност да го питам нещо повече.
- С какво ви съдейства полицията досега?
- С полицията се срещах многократно. Контактувах с разследващият полицай Лариса Пачева. Специално от нея съм срещнала добро отношение и съм доволна от нейното разследване. Но не мога да разбера защо няма обвинени за целия този дълъг период от убийството досега, след като има достатъчно много доказателства. Другото, което ме шокира, е че има ДНК експертиза, има и толкова много улики, а са пуснати едни убийци на свобода. Искам също така да кажа, по повод случая за охранителят, който открадна 1,5 милиона лева. На него му дават 20 години затвор. В същото време дават 17 години затвор на убиеца на Ангел от Катуница. Това означава ли, че един човешки живот струва по-малко от 1,5 милиона лева.
Моето дете няма цена и искам доживотен затвор или смърт. Да се върне смъртната присъда за убийците. Не може така да се отнема човешки живот. Аз съм отгледала две деца и съм ги възпитавала да обичат родината си, да уважават държавата си, да са родолюбци и да спазват законите. А къде е законът сега?! Как държавата защитава нас?!
- Достатъчно загрижени ли са според вас органите на реда по проблема с циганската престъпност?
- Според мен циганите в държавата се толерират. Фактите са толкова много. Няма да стигне времето, за да ви изредя безбройните примери, доказващи това.
Искам още да споделя с вас, че бях повикана в полицията, защото съм насаждала омраза с протестите, всързани с убийстовото на сина ми. Дебело подчертавам, че не аз насаждам омраза към ромите, а тези там на жълтите павета. Те насаждат етническа омраза, защото те ни настройват срещу тях. Те именно позволяват тези безчинства, грабежи, убийства и оттам насетне, никой не може да търпи такова нещо. България в един момент ще бъде в кръв.
- Кой точно ви обвини в насаждане на етническа омраза и кога?
- След протеста на 25 септември 2010 Александър Симов от БСП беше сезирал омбудсмана, че имаме за цел предимно да насаждаме омраза към циганското население. Бях повикана аз и още други хора, а сред тях една държавна служителка, която нямаше нищо общо с организирането на протеста. Тя пострада заради това, че ни набедиха в насаждане на омраза към ромите.
- Жалко е, че някой  властник ви обвинява в подобно нещо, при положение, че вие сте загубила детето си именно от циганския произвол в България.
- Да, така е. Те няма как да разберат болката ми. Една болка на майка, загубила детето си. 25 години го гледам, а сега го няма. Загубих го затова, че в България циганският терор се толерира.
Искам да се обърна към управляващите с въпроса – докога ще търпим? Няма да търпя, защото свидетелските показания са налице, а убийците на моя син са на свобода. Прокурорът да си влезе в ролята и да бъде безпристрастен, като престъпниците да отидат там, където им е мястото. Няма да спра да се боря и следващият протест ще бъде във „Факултета“.

 

Ангел Джамбазки: Властта бездейства

Протестът е срещу циганския терор в България и бездействието на държавата по проблема, каза организаторът на марша Ангел Джамбазки от ВМРО. „Протестираме срещу държавната власт, която се прави, че не вижда такъв проблем. Протестираме и срещу това, че държавната власт си купува циганските гласове и ни прави на глупаци“, заяви Джамбазки по време на протеста. Той настоява за ред и законност в страната. „Ако не могат да ни ги осигурят, да ни дадат възможност да се пазим сами“, категоричен е той. Според него държавата прилага двойни стандарти по отношение на разследването на престъпленията. „Две години няма заподозрян за убийството на Боби Райнов. Седем години няма заподозрян за убийството на проф. Калоянов. Това са две знакови убийства и всички знаят кои са извършителите. Само държавата очевидно не ги знае, за да ги обвини“, смята Джамбазки. „Властта си затваря очите за т. нар. дребни престъпления, които се извършват от цигани“, гневи се националистът. Той обясни, че става дума за неплащането на никакви сметки от ромите.
Конкретни мерки, които АТАКА и ВМРО предлагат, са свързани с възможност да се самозащитаваме. „Искаме разширяване на пределите на неизбежната отбрана. Домът ни трябва да е неприкосновен. Когато някой влезе в него да краде или да убива ние да имаме право да се защитим. В момента българинът е притиснат в ъгъла и оставен без защита от една страна и без право на самозащита от друга страна“, заключи Ангел Джамбазки.