|

С платеното висше прехвърляме кризата върху студентите

Като сбъркване на модела определи Стоичков платеното обучение в държавните ВУЗ-ове.

 

Да се удължи с една година платеното обучение във висшите училища, гласува мнозинството в парламента с промени в Закона за висшето образование. Според ГЕРБ това е антикризисна мярка. Депутатите от АТАКА се въздържаха. Образователният министър Сергей Игнатов не беше счел за нужно да присъства в залата.
„Прехвърляме кризата върху гърба на студентите. През 2010 г. МС внесе предложението за платено обучение. Мярката е неправилно смесване на държавното с частното обучение“, коментира Огнян Стоичков, председател на парламентарната образователна комисия и депутат от АТАКА. До момента, според него, дипломите бяха някаква гаранция за качество. Сега ще има „платили си“ и „заслужили“, но и в двата случая на дипломите ще пише примерно „Софийски университет“. Така работодателите няма да знаят от кой вид специалист наемат. Като сбъркване на модела определи Стоичков платеното обучение в държавните ВУЗ-ове. Те получават субсидии от държавата, но вземат пари и за платеното образование, което е несправедливо.
Въвеждането на платеното обучение не е антикризисна мярка, коментираха депутати. Защото в момента става дума за демографска криза. Следващите 5 години ще бъдат най-тежки – на входа на университетите ще бъдат около 67 000 души вместо обичайните 120 000. От тази гледна точка платеното висше в държавните ВУЗ-ове е неприемливо.