|

Уволненият лесничей Цветан Марински: Кмет от ГЕРБ прави милиони с незаконен добив на камъни

Цветанов яде, пие и ловува с основните  играчи в региона ни, които копаят гнайс и изсичат гората, издават жители на Сатовча пред вестник „Атака“

Полина НАЙДЕНОВА

 

 

 

 

 

 

 

Родопският регион Сатовча е станал жертва на огромни далавери, свързани с незаконен добив на облицовъчен камък, познат като гнайс. Масово дървесината се изсича нерегламентирано, за което Държавното лесничейство „Дикчан“ си затваря очите. Това установи проверка на в. „Атака“ и телевизия „Алфа“ в родопския край. Хората там са силно притиснати от т.нар. „местни играчи“ и не смеят да говорят много, защото не само ще останат без работа, но дори са притеснени за живота си. По техни думи: „Кметът на село Плетена от ГЕРБ Румен Арнаудов е в изключително близки отношения с министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов. Ходят си на гости, ловуват заедно, после ядат и пият на една маса, затова кметът прави милиони и никой не смее да го закача“, споделят жителите на Сатовча. Един от тях обаче не мълчи за далаверите. След 30 години стаж като лесничей в местното горско стопанство Цветан Марински решава да разкрие цялата истина за далаверите за милиони. Той твърди, че кражбите на дърва и гнайс са за поне 100 млн. лева, а зад тях стои герберският кмет на с. Плетена Румен Арнаудов, както и шефът на ДЛ „Дикчан“ Пламен Поюков (виж карето кой е той). Следва уволнение за горския стражар, кражба на личния му автомобил с документи и пари, многократни сплашвания за живота му, както и съд за клевета.
Миналата седмица по молба на Марински екип на АТАКА присъства на дело №480 срещу него в районен съд Гоце Делчев. Съдебният състав със съдия Жбанова изслуша молба от тъжителите-шефа на горското Пламен Поюков и кмета Румен Арнаудов. Те искат съдебният състав да признае за виновен Цветан Марински, затова че през 2011 г. по национален ефир е направил позорни изявления по техен адрес, свързани с незаконните схеми на двамата и обвиненията към тях. Поюков и Арнаудов съдят за клевета безработния горски за сума в размер на 10 хил. лева. Той показа документи и снимки, за да докаже, че направените изявления от него са абсолютната истина, която се знае и от всички в региона на Сатовча.
След делото Марински ни заведе до складовата база на семейните фирми на кмета Румен Арнаудов за добив на гнайс. Те се намират по пътя за Сатовча до разклона за с. Долен. „Ето, виждате, че тук се добиват милиони квадрата облицовъчен камък, а кметът няма право да продава нито едно квадратче гнайс“, каза Марински пред в. “Атака” от складовата база до пътя. Той обясни, че за добива трябва да има надлежно издадени документи за проучване, за търговско откритие и след това за концесия, а такива няма. Лесничеят неведнъж е разкривал незаконните деяния пред съда и пред органите на полицията. „Сезирал съм главен прокурор, Министерство на земеделието и храните, германската фондация „Конрад Аденаудер“ за конфликт на интереси. Сезирал съм също Световния съвет по горите, английската фирма, която направи разгрома на екосистемите в държавния горски фонд“, изброи Марински. „Консултирал съм се и с геолози и археолози, защото има разбити и археологически местности. Щетите са толкова огромни, колкото никой не може да си представи“, заяви той.
„Откакто стана кмет, Арнаудов прехвърли правата на двамата си сина и на жена си“, прави уточнение уволненият горски. Той шокира с изказването си за родопския край. „Правосъдието е в услуга на мафия с цел да унищожат един горски стражар, който си вършеше съвестно работата. Мое задължение беше да опазвам държавен горски фонд и когато има нередности, да сезирам определените институции. След като го направих обаче, разбрах, че всички мошеници искат да ме съсипят, защото казвам истината“, признава държавният служител с 30-годишен опит.
След базата на кмета Марински ни закара по стръмен път към друга каменна кариера. Екипът на АТАКА стигна до висока местност в Родопите. Там с очите си видяхме как се  сече безобразно красивата гора и заснехме огромна кариера за добив на гнайс. От следите по земята личеше, че скоро е минал камион, вероятно извозващ облицовъчния материал. „Намираме се на държавна горска територия, местността „Железарово“ над с. Долен. Тук дълбаенето е абсолютно незаконно. За да се позволи подобно нещо, е необходимо гората да има променен статут, а такъв няма“, разясни специалистът лесничей от мястото, където е каменната кариера. „Всичко, което се извършва тук, е по незаконен път, но директорът на Държавно ловно стопанство (ДЛС) „Дикчан“ се ползва с протекциите на Цветан Цветанов и никой не може да спре това безобразие“, ядосва се Марински.
Близо до с. Долен отидохме заедно с горския до местност Линево, която също е  благодатна на гнайс. Марински ни представи документ от министъра на земеделието Мирослав Найденов под номер 94-3053 от 15.10.2010, в който документ се твърди, че на същото това място „при отдел 58 не беше открито място, за което се твърди, че се извършва добив на облицовъчен строителен материал“. Снимките обаче показват друго.
За да сме обективни, се срещнахме с шефа на държавното ловно стопанство Поюков и заедно с него обиколихме наново каменните кариери, разположени върху държавна горска територия, за която отговаря той. Оказа се, че разкритията, за които съдят Марински, са факт и това потвърди шефът Поюков. Изглежда, че лесничейството с години наред си е затваряло очите за всичките груби нередностите и чак след намесата на нашия екип те разбират за тях. Още за нередностите около добива на гнайс и дървесина в Родопите (придружени със скандални снимки), както и разкрития от местните жители за кмета на с. Плетена и топлите му връзки с Цветан Цветанов, четете в следващия брой на в. „Атака“.

 

ГЕРБ даде 35 г. концесия за нелегалния бизнес ден след намесата на АТАКА

ГЕРБ даде 35-годишна концесия за гнайс на ЕТ-то на селския кмет Румен Арнаудов, само ден след като екип на АТАКА отиде в Ропопския край и разкри далаверите за милиони. Семейната фирма на кмета от ГЕРБ, бивш ДС-агент Ленко, се сдоби с ценна концесия. ЕТ „Румен Арнаудов – Айтен Арнаудова“ ще добива скалнооблицовъчни материали в землището на Плетена, съобщават от пресслужбата на МСслед гласуване на последното заседание на кабинета. Фирмата ще извършва добивна дейност от находище „Ерковище“, участъци „Вриза“ /213 850 кв.м/ и „Бистрица“ /209 995 кв.м/, разположено в землището на с. Плетена, община Сатовча. Румен Арнаудов бе собственик на фирмата, но след като бе избран за кмет още през 2007 година, съгласно закона, прехвърли бизнеса на жена си и  синовете си.

 

Припомняме:
Личният съветник на Доган – кандидат за кмет на Борисов

Лявата ръка на лидера на ДПС Пламен Шакиров Поюков, който в момента е директор на Държавно ловно стопанство „Дикчан“, на последните избори бе кандидат-кмет на Сатовча от… ГЕРБ. „Дикчан“ се прочу покрай агент Гоце, експрезидента Георги Първанов, който през 2008 г., в деня на национален траур по повод смъртта на 9 българи във влака София-Кардам отиде на лов в същото ловно стопанство.
Пред „Атака“ уволненият от Поюков горски стражар Цветан Марински обясни, че личният съветник на Ахмед Доган – Поюков, който е бил общински съветник и кандидат за депутат от ДПС, на последните избори се е явил като кандидат на ГЕРБ. Същият Поюков беше зад Ахмед Доган и на изцепката в Кочан, когато лидерът на ДПС обясни, че разпределял финансовите порции в държавата. Същият Поюков през 1984 г. изпочупил 70 надгробни паметника в християнските гробища на Сатовча. Затова е бил осъден и лежал в затвора в Бойчиновци с присъда № 283 от 1 година и 4 месеца затвор по дело № 282 от 1984 г. Изваден е 2 м. и 17 дни по-рано от ДС, а през 1988 г. е бил реабилитиран“, разкри още Марински.
Пред екипа ни Поюков призна, че тече грандиозна далавера с гнайс. Целият път от Гоце Делчев до Сатовча е осеян с места, където се предлагат хиляди тонове облицовъчен камък. Той призна още, че е близък до Ахмед Доган, въпреки че сега го играе гербер. „Минал съм и през СДС, не политиката е важна, а икономиката“, философства директорът на „Дикчан“. Поюков се зарече, че дървена мафия не съществува, въпреки многото доказателства на своя бивш служител Цветан Марински, които заснехме.