|

Българи от Босилеград: Сърбизират ни с помощта на българското правителство

Закриват курсове по роден език и история с подкрепата на Сергей Игнатов, обявиха в централата на АТАКА Радко и Анета Стоянчови

Павел Шопов от АТАКА и българите от Босилеград Радко и Анета Стоянчови обявиха, че основна вина за провежданата асимилация в Западните покрайнини, носи българското правителство.

 

Сърбия ни претопява с помощта на българското правителство. В България никой не знае на какъв натиск и при какви условия живеем в Западните покрайнини. Това обявиха на пресконференция в сряда писателят от Босилеград Радко Стоянчов и съпругата му Анета Иванова-Стоянчова. Поводът: поредното „погавряне“ с етническите българи, живеещи на територията на Сърбия. Иде реч за две групи летовници от Босилеград, пътуващи към нашето Черноморие, с които сръбските митничари са се отнесли като с престъпници. Без никакво законово основание служителите на ГКПП „Рибарци – Олтоманци“ не са позволили празните автобуси, наети от дупнишка фирма, да преминат браздата и да качат летовниците от Босилеград (виж стр. 4-5). На пресконференцията участие взе и депутатът от АТАКА Павел Шопов, зам.-председател на НС, който определи поведението на митничарите като „варварство“. „Случаят е скандален“, подчерта Шопов. Той обвини за ситуацията външния министър Николай Младенов, който по думите му служи на чужди сили, а не на българските граждани.
Радко Стоянчов, който е един от основателите на Българския културно-информационен център в Босилеград (КИЦ), пък обясни: „Като институция, създадена още през 1998 г., КИЦ всяка година организира почивката на море на българи от Западните покрайнини. Гаврата със спрените ни автобуси не помним дори по времето на Милошевич“, категоричен бе Стоянчов. По думите му българите зад граница искат само да се зачитат правата им, за което би трябвало да помогне официалната власт в България.
„До момента обаче нито едно правителство не обръща внимание на българите, живеещи в Сърбия, но на автентична българска територия. Още по-скандалното е, че срещу хората в Западните покрайнини се води откровена асимилационна политика от страна на сръбската власт, която обаче среща подкрепата на българското правителство“, отсече пък Анета Иванова. Според нея основен проводник на сърбизацията в региона е кметът на Босилеград Владимир Захариев – българин по произход, но сърбин по убеждения. И обясни, че кметът „е влязъл под кожицата на министъра на мумиите Сергей Игнатов“ и двамата заедно разрушават българщината в Босилеградско. Последният пример е опитът да се закрие курсът от по 100 часа български език и литература и 100 часа история, с който се подготвят ученици от региона за следване в български ВУЗ-ове, за което „Атака“ вече писа. Курсът е организиран от КИЦ. Вместо това градоначалникът поискал двама преподаватели от Софийския университет, които да водят едва 3 часа (!!!) по двата предмета, но под крилото на община Босилеград, т.е. от името на сръбската власт. И нашият министър побързал да му ги осигури. „Същият този кмет дари министър Игнатов с грамотичка, онзи му върна жеста с плакетче и всичко е прекрасно“, възмути се Анета Иванова-Стоянчова. И добави: „Същевременно обаче тенденциозно се унищожава обучението по български език в училищата в Босилеград. Българчетата там учат български език по сръбски учебници“, подчерта филологът.