|

Военни потрошили блок в “Люлин”, Аню Ангелов не дава пари за ремонт

Потърпевшите търсят помощ от АТАКА срещу МО и Столична община

Диана ТОДОРОВА

Стълбите пред вход „Б“ на бл. 702, както и всички мазета и тавани са тотално разрушени от военните и техните действия за близо 20 години експлоатация.

 

 

Кметът на София Йорданка Фандъкова и министърът на отбраната Аню Ангелов разиграват 66 семейства от столичния квартал „Люлин“ с лъжи кой ще изплати ремонта на жилищни помещения, които в продължение на 20 години са експлоатирани и тотално разрушени от държавата. Това споделиха пред вестник „Атака“ живущите във вход „Б“ на блок 702. Хората са отчаяни, че някога ще могат отново да използват собствените си мазета и тавани, тъй като никой не поема отговорност да заплати щетите, нанесени от военните.
„Близо 20 години част от входа беше на разположение на Военното министерство и те експлоатираха всичко тук. Стълбите и мазетата ни са разрушени от войниците. Провеждаха се военни комисии, обучения, та дори и безконтролни групови пиянства пред блока“, оплакват се потърпевшите. Според хората основният виновник за щетите е Министерството на отбраната. Затова домоуправителят на входа Емил Стоилов е написал две жалби до Аню Ангелов, в които са изложени исканията на живущите да бъде направен ремонт с държавни пари, както е редно. В отговора си обаче Министерството на отбраната се оправдава със Столична община, като твърди, че военните са били „под наем“ в упоменатото време и затова не носят отговорност за случилото се през тези години.
Община „Люлин“ също не взема отношение по случая. От ведомството се спотайват и избягват контакт с Емил Стоилов, който неколкократно е търсил кмета на общината – Милко Младенов.
„Българските институции постоянно си прехвърлят топката и никога не се взема адекватно решение по даден проблем“, възмущават се хората. „Истината е, че толкова време военните рушаха, без да им мигне окото, а когато дойде време да се изнасят, не предприеха никакви мерки да ремонтират помещенията, които са експлоатирали. Отгоре на всичкото при изнасянето си прехвърляха тежки каси, с което разрушиха още повече стълбите пред входа. След време дойдоха хора, които закупиха апартаментите, и поискаха да използват мазетата и таваните. За съжаление, в момента това не може да се случи, защото всичко е в състояние – като след война“, разказват столичаните.
Хората споделиха още, че до момента имат оферта от строителна фирма за ремонт на стълбите пред входа. Само тази „екстра“ ще им струва 2800 лв.
„За разрешаване на нашия проблем, възлагаме надежда само и единствено на АТАКА, защото те не се страхуват да говорят и знаем, че имат ли възможност, ще ни помогнат“, споделиха още хората.
Потърпевшите са категорични, че ще търсят правата си докрай и са единодушни, че който е счупил нещо, трябва да го възстанови, защото така е справедливо.