|

Георги Велчев вдига 100 хотела в защитена зона

Братът на бившия финансов министър стартира „Супер Паничище“, сред инвеститорите има ислямисти от Оман

Заприн КАРАМИНОВ

Бизнесът на Георги Велчев тръгва рязко нагоре след като брат му Милен Велчев сключва ощетяващата сделка с външния ни дълг.

 

 

Георги Велчев, брат на бившия финансов министър Милен Велчев, по примера на Цеко Минев, Цветелина Бориславова и ред други приятели на властта, посяга към българските планини. Братът на ексминистъра, ощетил държавата ни с над 1 млрд. лева от сделката с държавния дълг от 2001-2002 г., планира да застрои „на парче“ Рила с проекта „Супер Паничище“. В него се планират около 100 хотела, а курортът се реализира от управляваната от него офшорка „Рила спорт“! За това алармираха преди дни от екоорганизацията „За да остане природа в България“. Припомняме, че АТАКА поиска Милен Велчев да бъде подведен под наказателна отговорност заради сделката с дълга. Вместо това управляващите ще помогнат на брат му да бетонира Рила.
Скандално е и друго – 2/3 от мащабния проект „Супер Паничище“ попадат в Национален парк „Рила“, който е защитена територия! По план бетонът ще се простре от Паничище до връх Кабул, обхващайки Седемте рилски езера и ще засенчи по мащаб другия рилски курорт – „Супер Боровец“. Намерението на „Рила спорт“ е да изгради ски център с 14 алпийски трасета, 27 писти с обща дължина 80 км, 21 ски съоръжения и около 100 хотела.
Според данни на еколози основният инвеститор е именно управляваната от Георги Велчев офшорка „Рила спорт“. По неофициална информация обаче пари влага и ислямският фонд „State General Reserve Fund“ на Оман!
Природозащитниците потвърдиха: ски проектът „Супер Паничище“ тихомълком си проправя път в Национален парк „Рила“. Те припомнят, че през 2005-2006 г. Министерството на околната среда и водите върна за преразглеждане проекта за ски центъра „Паничище-Езерата-връх Кабул“, тъй като той навлиза сериозно в територията на националния парк.
План на част от бъдещия курорт, където офшорката „Рила спорт“ планира да изгради около 100 хотела.

 

Сегашният подробен устройствен план на село Паничище, който се процедира, е всъщност част от върнатия общ устройствен план на ски центъра „Паничище-Езерата-връх Кабул“. Така в момента ски проектът се прокарва „на парче“, посочват от коалицията. Според тях кметът на Сапарева баня Сашо Иванов и офшорната фирма „Рила спорт“ (управлявана от Георги Велчев) са сред яростните привърженици на т.нар. поправка „Витоша ски“ в Закона за горите, която дава държавни гори за застрояване със ски и всякакви други съоръжения.
От природозащитната коалиция предупредиха още, че в село Паничище се планира изграждането на 5000 легла в добавка към съществуващите 1500 и новосъздадените 200-400 легла през последните години, които обаче ще могат да се продават само ако в района на Седемте рилски езера се построи новият ски курорт.

Усилена работа кипи в бъдещия ски курорт на Георги Велчев.
Зад проекта на ски центъра „Паничище-Езерата-Кабул“ са същите хора, които:
- построиха лифт до хижа Рилски езера без ОВОС, без оценка за съвместимост и без концесия в изключителна държавна собственост (една трета от лифта е в Национален парк „Рила“)
- асфалтираха и разшириха горски път без ОВОС.
- строейки пътя са отнели над 1 дка (по оценки на предишния парламент) от площта на Национален парк „Рила“.
- строейки пътя и долна станция на лифта, причиниха свлачище през 2010 г.
Същите хора допуснаха „неизвестен извършител“ да изсече просеки за ски писти в общински имоти с вековни гори над х. Пионерска до х. Рилски езера без нито едно разрешително под прикритието, че това са „противопожарни просеки“. С тези си действия, тези хора станаха повод за наказателна процедура на ЕК срещу България за неспазване на екологичното законодателство на ЕС. Наказателна процедура бе стартирана и заради непълнота на мрежата НАТУРА 2000, включително на територията на горите на Рила под Националния парк.

 

Волен Сидеров поиска арест за бившия финансист №1

Преди по-малко от два месеца лидерът на АТАКА Волен Сидеров поиска бившият финансов министър Милен Велчев да бъде задържан заради заробващата сделка с външния ни дълг. На 8 юни водачът на българските националисти обяви от парламентарната трибуна: „Настоявам той да бъде задържан, да се направи разследване, ако трябва, включете и шефа на ЦРУ, виждам, че е тук“. Това стана по време на дебатите в парламента по взимането на облигационен заем за погасяване на следващия падеж на дълга „Велчев“. По предложение на правителството държавата трябва да поеме 950 млн. евро дълг.
В пленарната зала Сидеров настоя спрямо Милен Велчев да се приложи и законът за конфискация на незаконно придобито имущество, който беше приет наскоро по настояване на Брюксел. „Конфискувайте всички имущества на Велчев – лондонските му апартаменти, хотела на брат му. Ще се съберат около два милиарда. Аз отказвам да плащам далаверата му“, отсече лидерът на националистите.

 

И братя Галеви с интерес в курорта

Природозащитниците от сдруженията „За Земята“ и „Граждани за Рила“ още преди 4 години предупредиха с отворено писмо, че издирваните в момента от Интерпол братя Галеви също имат интерес в курорта „Супер Паничище“. В писмото се посочва:
„За братя Галеви местните твърдят, че организират подписка в защита на проекта, както и протести срещу еколозите“. В него четем още, че проектът противоречи на девет български закона и четири европейски директиви. „Лифтът на „Рила спорт“ може да вкарва над 6000 души на ден в циркуса на Седемте рилски езера, където и в момента посетителите от 2000 души през лятото поставят под залаха екологичното равновесие“, казва тогава Цвета Христова от Екологично сдружение „За Земята“. Във връзка с проекта „Супер Паничище“ еколози от сдруженията „Граждани за Рила“ и „Еко Рила“ алармираха, че преди години земята в Паничище е била реституирана в полза на общината и разпродадена на братя Галеви и на „Рила Спорт“. Последната фирма най-вероятно е собственост на офшорна компания на Георги Велчев, потвърди адвокат Свилен Овчаров.
Иначе няколко медийни публикации свързват Георги Велчев с 14 незаконно построени хотела (според данните узаконени с помощта на „баткото“) по Черноморието. Велчев вече бил застроил и плажа на Обзор. Другите хотели на Георги и Милен Велчеви са в Златни пясъци, Равда, Слънчев бряг и бившия къмпинг „Оазис“ – почти всичко е построено върху някога държавна земя. В медиите се прокрадна и информацията, че два хотела на Икономическия университет – Варна са били съборени и на тяхно място Георги Велчев построил два нови с име „Краун плаза Хелиос“.
„Рила Спорт“ АД с БУЛСТАТ 131228889 става поредната офшорка след „Витоша ски“ на Цеко Минев, която планира бетониране на планините ни. Тя е 99% собственост на „Рийлстоун Трейд Бизнес Корпорейшън“, регистрирана на Вирджинските острови.
Тя е арендатор на хижите Скакавица и Рилски езера и се управлява от Георги Велчев, Тихомир Иванов Трендафилов (приватизирал „Булгартабак“), Славейко Стайков (бивш шеф на Българския морски флот от времето на НДСВ) и Добромира Валериева Тенева-Дашкова.

 

Възходът на “братко” съвпада с далаверата с външния дълг

Георги Велчев бе световно неизвестен за широката публика до 2003 година, когато изведнъж разви невероятен бизнеснюх и започна бурно строителство по Черноморието. За две години негови фирми наляха близо 50 милиона евро в нови големи хотели. Началото на неговата инвазия по морето подозрително съвпадна по време с осъществяването на сделката по външния дълг. Тя бе реализирана по инициатива на брат му Милен Велчев през 2002 -2003 година. По същество дългът на държавата бе деноминиран от долари в евро. По това време доларът се продава за 1,7 лева, а по-късно се срива до 1,25 лева. Това показва, че ако дългът не бе трансформиран в евро, България щеше да плаща много по-малко пари за обслужване на дълга си при слабия долар. По този повод икономисти изчислиха, че само от тази операция на Милен Велчев държавата ни е ощетена с 1 милиард лева и всеки един от нас е обеднял с 300 лева. Това не попречи на Милен Велчев да се появи пред медиите, за да обяснява, че сме спечелили, а не загубили от безумието, но аргументите му бяха много неубедителни. И още нещо интересно – посредник по скандалната сделка беше инвестиционната банка „Мерил Линч“, където по случайно съвпадение или не бившият финансов министър работеше преди да влезе в печално завършилото управление на Симеон Сакскобургготски. По различни информации комисионата от сделката е била между 100 и 120 милиона евро. Малко след реализацията на външния ни дълг Георги Велчев изведнъж започва голямата си бизнес активност и солидните инвестиции по Черноморието. Дотогава той е имал дребен бизнес, с който просто си е вадел прехраната и е живял сносно. Сега според различни оценки управлява активи за над 100 милиона евро.