|

Националисти се пребориха с абсурдите в Закона за детето

АТАКА отново настоя за вероучение в училище 

Маргарита ВЪРБАНОВА

Православието да влезе в класните стаи на българското училище, настояват патриотите.

 

Протест на АТАКА и други националистически формации срещу безсмислени текстове в Закона за закрила на детето доведе до падането на проекта, пробутан от ГЕРБ. Законът забранява на родителите да водят децата си на църква, осъжда кръщенетата и православното обучение в училище. Това обезличава българския дух, обрича българчетата на безродие, са мотивите за протеста на патриотите. След натиск управляващите дадоха заден от идеята си.
Ще се направи ясно разграничаване между Българската православна църква и сектите в Закона за закрила на детето. Ще се запише и изричен текст, че деца ще се извеждат от семействата в съвсем краен случай. Това обеща Даринка Янкова, зам.-председател на Държавната агенция за закрила на детето след едночасова среща с представители на четири патриотични организации, които й връчиха протестна декларация.

Адриан Асенов от АТАКА преди внасянето в МТСП на общата декларация на националистите срещу Закона за закрила на детето.

Протестът на 2 август обедини националните патриотични организации ПП АТАКА, ВМРО-БНД, Българската национално-радикална партия и сдружение „Иван Михайлов – Радко“ . Те бяха категорични, че ако бъде приет този закон, ще се задълбочи бездуховността и арогантността при възпитанието на българските деца. „България се крепи върху българския дух. За да защитим децата, ние настояваме да се въведе вероучение в училищата. Глобяването на родителите, ако децата им влязат в църква, е нов начин на обезкръвяване на нацията, то е пример за оттегляне от духовност.“ Това заяви Адриан Асенов, председател на Контролния сбор на партия АТАКА при внасянето на протестната декларация в Министерство на труда и социалната политика по повод проектозакона за закрила на детето.
Недоволството на обществото, чийто изразител са патриотите, е предизвикано от член 23, ал.3, в който се посочва, че  “ всяко дете има право на закрила срещу въвличане в политически, религиозни и синдикални дейности“. Нарушенията се наказват с глоби от 2000 до 4000 лева. В проекта е предвидена санкция до 5 000 лв. за родители, които водят децата си на църква, на политически митинги и събрания и на синдикални протести . „Всяко дете има право на закрила срещу въвличане в политически, религиозни и синдикални дейности“, се твърди в законопроекта.  „Това означава, че всеки, който иска да си кръсти детето в църква, попада под ударите на тези текстове“, заявиха по-рано от Светия синод.
„Разглеждането на църквата като нещо опасно и дистанцирането от нея е терор срещу нуждите на детето да се превърне в достоен гражданин на България“, алармират от АТАКА. Законотворците изобщо не са помислили, че църквата въвежда християнския морал и етика, които са жизненоважни за утвърждаване на истински духовни ценности в детския мироглед. „С текстовете в проектозакона за детето със забрана към църквата се гарантира изграждането на личности без християнска вяра и гражданска позиция. Религиозното възпитание в никакъв случай не трябва да се приравнява към това на различните политически партии и синдикални организации.“, категорични са националистите.
Много симпатизанти на патриотичните организации се събраха пред социалното министерство и в два следобед, и в шест часа вечерта, за да подкрепят исканията в общата декларацията, въпреки че зам.-председателят на Държавната агенция за закрила на детето Даринка Янкова заяви след срещата с представители на националистите, че текстовете в изтегления вече законопроект ще бъдат прецизирани и съобразени с исканията им. Спорните моменти в закона ще бъдат дадени за разглеждане в работната група, в която влизат представители на няколко министерства, на агенции и граждански организации, обеща Янкова. Припомняме, че ЗЗД се обсъжда вече повече от година и е сериозно критикуван от обществото, Светия синод, синдикатите и политически сили. „Дадохме си сметка, че се натъкваме на случаи, в които религиозните организации ги възприемаме по-скоро като секти, като нещо което би навредило на детското развитие. Ето защо трябва да се поясни какво точно сме имали предвид“, призна Янкова. Според нея по никакъв начин отношението на децата към религията не е ограничено, напротив до 14-годишна възраст то се формира под влияние на родителите. Въпросът обаче е доколко зрели са децата след тези години, за да преценят сами религиозната си ориентация и защо родителите да не могат да им помогнат, ако попаднат под влиянието на секта.
„Разглеждането на църквата като нещо опасно и дистанцирането от нея е терор срещу нуждите на детето да се превърне в достоен гражданин на България“, заяви Димитър Николов, зам.-председател на БНРП.  Стефан Грънчаров от ВМРО беше категоричен, че националистите ще отстояват позициите си до край, докато не видят промените черно на бяло. „Искаме промяна. Църквата трябва да влезе в образованието на децата ни“, обобщи Адриан Асенов от АТАКА.

 

ГЕРБ изтегли недоносчето си, отлага го за след изборите   

ГЕРБ се отказа от един от категорично обещавания още от началото на мандата си Закон за закрила на детето заради приближаващите избори. Дълго обсъжданият законопроект, който трябваше да е готов преди повече от година, няма да влезе за разглеждане в Народното събрание в есенната сесия.  „Продължаваме с дискусиите, но има вероятност законопроектът да бъде оставен за следващия парламент“, съобщи зам.-социалният министър Валентина Симеонова. Тя е сред авторите на документа. Проектозаконът зацикли в обсъждане в агенции, работни групи и граждански организации.
Преди ваканцията депутати коментираха, че той изобщо няма да влезе в пленарна зала, защото в него има куп неща, които не могат да бъдат приети от обществото. Новият закон за детето бе остро критикуван от родители и неправителствени организации. Заради протестите социалното ведомство вече се отказа от част от авангардните текстове в закона. Отпадна идеята децата, навършили 14 г., да могат сами да съдят родителите си, ако преценят, че те с възпитателните си методи накърняват достойнството им или ограничават свободата им да изразяват лично мнение и да отстояват собствени възгледи. Остана и досегашното положение, при което при навършване на пълнолетие децата могат да се откажат от медицинска помощ, а не, както бе първоначалната идея, възрастта да се намали на 16 години.
Според текстовете в закона настаняването на изоставени деца до 3 г. няма да става в социални домове, а само в приемни семейства. Тепърва се предвижда създаването на мрежа от такива приемни семейства. Припомняме, че при представянето на закона миналата година вносителите бяха убедени, че творбата им ще промени „детството на българските деца към по-добро“. Обществото, родители, синдикати и  политически сили отхвърлиха недоносчето. Това принуди ГЕРБ да изтегли проекта.