|

“Осъдиха” ислямист на година условно и 6000 лв. глоба

Радикалният ислямист Кадир Кадир от село Козлец, който бе заловен в края на миналата година, се отърва само с година условно и 6000 лева глоба. Припомняме, че у Кадир бяха намерени много ислямистки книги, които издадоха, че е последовател на радикалната, забранена у нас секта „Хакитат Въкфъ“, чийто основател е Юмер Юнгут. Именно по негови авторски книги Кадир е обучавал и млади последователи на ислямистката секта. Голямата цел на „обучението“ е било да се подучат последователите да насаждат омраза на религиозна основа.
Още първият съдийски състав в Хасково постанови присъда от една година условно с тригодишен изпитателен срок, която присъда Кадир после обжалва пред Апелативния и пред Висшия касационен съд. Върховните съдии потвърдиха и без това леката за подобно престъпление присъда, като постановиха и глоба в размер на едва 6000 лева.
Оправданията на Кадир, че търсел спасение за болната си от рак жена в книгите на Юнгут, не му помогнаха да бъде изцяло оправдан по повдигнатите му обвинения.