|

От “соления” дизел на “Лукойл” печели само Валентин Златев

Премиерският приятел изкарва повече, отколкото продавачите на гориво в 15 страни на ЕС

Търговците на гориво в Люксембург, където заплатата е 3189 евро, печелят 4 евроцента на литър по-малко от Вальо Златев и „Лукойл“.

 

Шефът на „Лукойл“ Валентин Златев, а не държавата се облажва от солената цена на дизела, който монополистът продава на българина. В 9 страни от Европейския съюз дизелът е по-евтин отколкото у нас, където цената му в момента е около 2,70- лева за литър – 1,40 евро. Истината лъсна от данните на Европейския енергиен портал за цените на бензина и дизела в страните от ЕС към 1 август 2012 г. Само в 4 от всички европейски страни отчисленията за хазната са по-малки, отколкото в България. За сметка на това печалбата на производителя в България е по-голяма в сравнение с 15 европейски страни. Европейският енергиен портал разделя крайната цена на дизела на 4 компонента:
- разходи за суровина
- печалба на производител, доставчик и търговец
- акциз
- данък
Сборът на данъка и акциза в България е сред най-ниските в Европа. На литър дизел в хазната влизат 0,547 евро. От тях 0,322 евро е акциз, а 0,225 евро е данък. Само в 4 страни сборът от акциза и данъка е по-нисък, отколкото в България – това са Испания (0,538 евро), Литва (0.528 евро), Кипър (0,526 евро) и Люксембург, при който разликата е най-сериозна (0,494 евро). За сметка на това печалбата на производителя и дистрибутора у нас е 0,276 евро или 52 стотинки на литър. Тази печалба е по-ниска в 15 страни: Австрия, Чехия, Естония, Финландия, Германия, Ирландия, Италия, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Полша, Румъния, Словакия и Словения. В Естония пък печалбата, заделена за производител и дистрибутор е едва 0,139 евро – 2 пъти по-малка, отколкото у нас. Най-тъжно е сравнението с Финландия. В хазната на богатата северна държава от литър дизел влизат над 20 евроцента повече, отколкото в нашата. За сметка на това финландският производител печели с 4 евроцента по-малко, отколкото нашенския монополист и близък премиерски приятел Валентин Златев. В не по-малко проспериращата Австрия данъкът и акцизът е със 7,5 евроцента по-висок, отколкото у нас. Печалбата обаче е с 7,5  евроцента по-ниска и австрийския дизел излиза колкото нашия. В Люксембург, където заплатата е 3189 евро или точно 10 пъти и половина повече от нашата, тамошния производител и продавачите му заделят за себе си 4 цента по-малко от колкото нашенските петролни босове. Така най-богатите граждани на Европа плащат с 9 евроцента на литър по-малко от най-бедните европейци. Със своите 2532 литра дизел, които могат да си купят, те могат да си обикалят нонстоп Великото херцогство, а на нас ни се връзват 224 литра на заплата. Изведнъж преди седмица зависимата от управляващите Комисия за защита на конкуренцията (КЗК) излезе със странното признание, че „Лукойл“ наистина е монополист, но не печелел от монополното си положение. Числата в Европейския енергиен портал обаче са добра илюстрация колко аргументирано е решението на държавната комисия.

 

23-годишно приятелство гарантира безобразието

„Вальо Златев ми е приятел от 20 години“, призна пред медиите през 2009 г. новият премиер Бойко Борисов. Явно това гарантира на българите, че безобразията на монополиста в петролния бизнес ще продължат въпреки разните комисии и армия чиновници, които уж следят за равнопоставеност на пазара и жизнеспособна конкуренция.
Дружбата между милионерите Борисов и Златев дори не е тайна. Борисов е карал дори няколко рождени дни в правешките владения на Златев. Петролният бос пък е в основата на възхода и на премиерската приятелка Цветелина Бориславова – тя взе неговите акции в СИБанк и я оглави. Като кмет през 2007 г. Бойко ожени олигарха, а премиерската сестр д-р Красимира Иванова като неонатолог пое новороденото момче на бизнесмена. Тези факти дават основание на някои да твърдят, че шефът на „Лукойл“ има влияние върху правителството на ГЕРБ. Валентин Златев има ключова роля при подреждането на кабинета на ГЕРБ, заяви директно след изборите Татяна Дончева в ефира на национална телевизия. Икономическият истеблишмънт на предишното управление е свързан със сегашното, добави тя.  Ексдепутатката разкри, че между червените и ГЕРБ съществува бизнес връзка. Като пример тя даде именно Златев, който според нея при управлението на тройната коалиция имал добри позиции, а сега – още по-добри. Връзките не свършват дотук – служителите от частната пиар агенция на вицепрезидента по комуникациите на „Лукойл – България“ Дияна Дамянова се трудиха в предизборната кампания на ГЕРБ, писа пък сайтът Bulgaria-news. Ива Петрони от D&D помагаше на Вежди Рашидов в Кърджали и стана шеф на кабинета му, когато той пое министерството на културата. Лили Филева от D&D пък е началник на дирекцията за „Връзки с обществеността“ на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков, съобщава още сайтът. И как не, като се има предвид, че Вальо Златев върти към 16 млрд. лв. – толкова са приходите на фирмите на „Лукойл“, според официалните им отчети за 2008 г. Личният бизнес на правешкия бизнесмен се оценява на около 100 милиона, но някои източници твърдят, че достига половин милиард.
И не на последно място – „Лукойл“ бе в списъка на спонсорите на Цветан Цветановото МВР, което получи 4000 дарения от началото на мандата на ГЕРБ до гръмването на скандала с отнетия лиценз.