|

Плащаме по 4 лв. на ден на цигани да ходят на училище

Освен удостоверение за успешно завършен IV клас, ромите ще получат и 55 лв. стипендия, затова че седят на чина

Четирима учители са минали специален курс на обучение, за да преподават през лятото на циганите, сетили се да сядат на чина на напреднала възраст

 

 

Неграмотните цигани в град Елена получават по 4 лв. всеки ден, за да ходят на училище. Освен това на ромите са раздадени абсолютно безплатни учебници и учебни пособия за безплатните часове в СОУ „Иван Момчилов“ в балканското градче. На всичкото отгоре Министерство на образованието, младежта и науката (МОМН) е решило да даде еднократна стипендия от 55 лева, заедно с удостоверението за завършен IV клас на циганите, които са се сетили да се ограмотяват едва на 50 годишна възраст. Всичко това се осъществява по поредната безсмислена програма на МОМН за ограмотяване на малцинството у нас, проектът „Нов шанс за успех“ по ОП „Развитие на човешките ресурси“ 2007-2013 г.
„Сергей Игнатов е отпуснал общо 15 млн. лв. безвъзмездна финансова помощ за училищни проекти в град Елена, като този е буквално пръскане пари на вятъра за циганите“, коментират в града. Обучението продължава 5 месеца, а мургавите са на възраст от 19 до 57  години. За да получат 4-те си лева трябва да учат по 6 часа на ден в местното школо. „Нали затова съм тук, да си взема паричките, кой ни ги дава, аз и да се науча, все тази вече, ама парите са си пари“, се изцепи една от мургавите ученички от с. Майско, за която МОМН ще се бръкне с поне 500 лева, за да я научи да срича букви и да смята на 46-годишна възраст.
Общо 26 роми от Елена и село Майско са решили да бъдат първокласници и са се включили в програмата, която се очаква да приключи през октомври. В града се коментира, че е по-добре да има програми, в които да участват младите образовани хора, които стоят без работа с години, и са принудени да търсят хляба си в по-големите градове, вместо да лансират неграмотното малцинство.
Докато ограмотява циганите в Елена на наш гръб, министърът на образованието Игнатов закри 45 паралелки от профилираните гимназиите тази седмица, стана ясно от информация на МОMН.