|

Полк. Иван Бояджиев: България влезе в картата на световния тероризъм

Едни от най-изявените съдружници на САЩ сме, нормално е да ни забележат атентатори

Заприн КАРАМИНОВ

Полк. Иван Бояджиев има над 35-годишен стаж като служител на МВР. Служил е от средата на 60-те години до 1992 г. в службата за оперативно-техническа информация към Второ главно управление на ДС. Бояджиев е бащата на създадения през 1985 г. специален Отдел за откриване и обезвреждане на самоделни взривни устройства. След 1989 г. до пенсионирането си през 1992 г. служи в Дирекция оперативно-техническа информация, където стига до чин полковник. От 1995 до 1997 г. е заместник-министър на вътрешните работи. В момента е експерт по сигурността в областта на превенцията на терористичните заплахи към Столичната община. Участвал е в разследването на някои от най-тежките терористични нападения, сред които бомбеният атентат при гара Буново на 9 март 1985 г., дело на турски терористи, при който загинаха 7 души, сред които 2 деца.

- Полк. Бояджиев, защо атентатът в Бургас от 18 юли не беше предотвратен? Какви са основните грешки на службите за сигурност?
- Такъв атентат с участието на камикадзе е почти невъзможно да бъде предотвратен в 99% от случаите. Затова смятам, че не може да се търсят пропуски в службите, а трябва да се изостри вниманието на гражданите и на самите служби за сигурност. Когато нещо е невъзможно да се предотврати, не могат да се търсят грешки. Лошото е, че се случва в България, а това показва, че сме влезли в полезрението на международния тероризъм. Много отдавна специалните служби на  САЩ предупреждават, че България не може да продължава да се смята за остров на спокойствието и че не може да се смятаме за изключени от сферата на атаките на международния тероризъм.
- Бившият шеф на ДАНС Цветлин Йовчев заяви наскоро, че може да се мисли в посока дали правителството не подцени опасността от такъв тип нападения?
- Аз мисля, че няма никакво подценяване, четох неговото интервю, хареса ми как говори, но според мен няма такъв момент, какъвто той представя, защото това не е обикновен терористичен акт, както другите досега. И неслучайно до този момент тероризмът в България беше в своята детска възраст. Участието на камикадзе обаче предрича предварително терористичния акт на успех поне дотолкова, че да предизвика смъртта на невинни хора. Мисля още, че има връзка между случващото се в Сирия и атентата в Бургас. Това е политически въпрос, но атентатите там и тук са свързани помежду си, тъй като ние сме участници в събитията – членове сме на НАТО, имаме контингент зад граница и сме едни от най-изявените съдружници на САЩ, така че е нормално е да бъдат насочени стремежите на терористи и към България. Поначало, след 11 септември 2001 г. въпросите на тероризма в световен мащаб се разглеждат вече по нов начин. И не е тайна, че Ал Кайда от организация, създадена с местно значение, се превърна в световно движение. Това показва, че радикалният ислямизъм вече се настанява в световното пространство. Много радикални ислямски елементи под въздействието на своите виждания се включват в това движение, дори без да са свързани централно с Ал Кайда, само под влиянието на нейното име. Хизбула също действа на друг фронт и тук въпросът е дали този акт е дело на Ал Кайда или на Хизбула, но това е въпрос на доказване и на следващи действия. Един терористичен акт не може да бъде разкрит веднага, а постепенно трябва да се разследват отделни положения – какво и как е станало, защо и прочее.
- С какво атентаторът от Бургас не се вписва в обичайната схема на терориста?
- Напротив, вписва се, ударът на камикадзето в Бургас не е атипичен терористичен акт, това са известни похвати на радикалните терористи. Единственото, което не се вписва, според мен, това е образът на камикадзето. Поне от две години в специалните служби на САЩ смятат, че Ал Кайда и другите радикални ислямски организации набират членове на своите престъпни групи сред хора, различни от арабската общност, за да не се различават от белите хора. Това се прави в Косово, Албания, Македония вече има такива данни, които да извършват тези действия, хора които се отличават от местните.
- Какви мерки трябва да се предприемат, за да се предотврати подобен акт на агресия в бъдеще?
- Говори се за два вида мерки – едните са негласни или тайни, които не трябва да се казват и се предприемат от специалните служби на дадена държава, както и на българските държавни служби. А другите мерки се виждат дори от обикновените хора – засилване на охраната на определени обекти, както беше сега във връзка с атентата над израелските граждани, синагогите, посолствата, това се направи веднага. Въпросът е да има по-голямо внимание както на държавните органи, така и на самите граждани. Ние не бива да падаме на колене пред терористите, понеже целта им е именно такава – да има много убити, още повече ранени, за да се получи паника в обществото, а паниката е акт, който е непреодолим. Смята се, че ако не се създаде паника в обществото, че терористите не са си свършили работата.
- Дали е възможно терористът да е получил логистична подкрепа вътре от България?
- Всичко е възможно. Това ще се разбере, след като се извършат всички действия по разследването. Ние сме свободна страна, всеки може да се засели тук, да живее и да действа, както намери за добре. Специалните служби трябва да имат предвид хора с такива намерения и да работят по тяхното разкриване.
- Преди време в интервю пред нашия вестник обявихте, че в България няма условия за голям терористичен акт, като на летището в Домодедово. Размислихте ли по въпроса?
- Не, на същото мнение съм. Това, което се случи в Бургас, е вносен тероризъм, не е наша, българска работа, така че мнението ми остава същото. Има неща, които колкото и да си внимателен и да ги предвиждаш, не можеш да ги избегнеш. Такава беше ситуацията в Бургас, казвам го с едно огромно съжаление, но животът си върви, трябва да живеем спокойно, без да се предаваме.
- Има ли заплахи от тероризъм на територията на Столична община и дали службите за сигурност работят на по-висок ритъм?
- Службите работят много добре, обновиха се всички стари инструкции, бяха изработени нови и бяха взети мерки, за които аз, като консултант по сигурността, съм много доволен и обнадежден. Няма заплахи за нови терористични актове, засега е спокойно. Естествено, не може един атентат като в Бургас да не даде някакво отражение в живота на българските граждани. Това, че няма напрежение, беше неочаквано за мен, тъй като такъв терористичен акт се случва за първи път в България.