|

Сирийски бунтовници избиват християните в Алепо и Хомс

Барак Обама и Реджеп Тайип Ердоган признаха, че работят дружно за свалянето на Башар Асад

Тамара ШИШМАНОВА

Обама и Ердоган искат да качат на власт в Дамаск една смъртоносна смес от сунитски радикали.

 

От 54 хиляди християни, жители на Хомс, към момента в града има не повече от 1000. Къде са 53 хиляди християни, попита неотдавна Ватиканът. Според Агенция „Фидес“ на папската курия сунитските бунтовници избиват избирателно християнското население на Сирия, съставляващо над 2.2 милиона (10% от населението), оскверняват, разграбват църквите, след което ги разрушават. Те нахлуват  в домовете на избягалите християнски семейства и ги разграбват. Причината за етническото прочистване е в това, че християните, заедно с още 2 милиона шиити, подкрепят режима на президента Башар Асад.
Същата е и участта на тези малцинства и във втория по големина град в страната, Алепо, който бунтовниците атакуват от една седмица. Н ад 200 000 жители на града са се пръснали из страната в търсене на убежище. Те не могат да избягат в Турция, където ги „чака“ не по-малко радикалната сунитска „Свободна сирийска армия“, финансирана и въоръжавана от Анкара и Вашингтон. Не могат да избягат и в Йордания, нито в Ливан, откъдето нахлуват ежедневно хиляди „бунтовници“.
Неотдавна световните медии публикуваха отвратителни кадри на сирийски бунтовник, който, след като заедно със своите другари е осквернил и ограбил една църква в Хомс, танцува на улицата с глупаво ухилена физионимия, с кръст в ръка , нахлузил свещенически епитрахил. Гаврата не трогна само Белия дом и Анкара.
Неотдавна дори Си Ен Ен – рупор на американската имперска политика, бе принудена да признае, че положението на сирийските християни е трагично. „Някои от тях са иракски граждани, които избягаха в Сирия заради геноцида, на който бяха подложени там от шиитското правителство в Багдад. Сега част от тях се връщат отново в Ирак, подгонени от сунитските бунтовници в Сирия, но може да се окаже, че от тигана са скочили в огъня“, констатира Кристиян Аманпур, водещата външнополитическа коментаторка на 2 световни медии – Си Ен Ен и Ей Би Си.
Въпреки очевидността на зверствата, извършвани от „сирийските бунтовници“, които експертът Абдал Бари Атван нарича „смъртоносна, неконтролируема смес от сунитски радикали“ (виж карето), Турция и САЩ продължават да ги подкрепят и въоръжават.
На 31 юли Белият дом разпространи съобщение, с което президентът Обама и турският премиер Реджеп Тайип Ердоган признават открито съюза си:
„Президентът на САЩ Барак Обама и турският премиер Реджеп Тайип Ердоган желаят ускоряване на политическия преход в Сирия“, гласи съобщението, публикувано след телефонен разговор между двамата лидери. Те обсъдили „координацията на усилията си за ускоряване на политическия преход в Сирия, който да включва оттегляне на президента Башар ал Асад и да отговаря на легитимните аспирации на сирийците“. Обама и Ердоган изразили нарастващо безпокойство от „безмилостните атаки на сирийския режим срещу собствения му народ, по-специално в Алепо“, и от хуманитарната ситуация, която се влошава в цяла Сирия по вина на режима.
Очевидно двамата съюзници никак не се вълнуват от наличието на над 10 хиляди чуждестранни джихадисти (че 6000 от тях са преминали в Сирия от Йордания призна даже йорданският крал Абдулла II), които изтребиха цели села и градчета, населени с алевити и християни. Барак Хюсеин Обама и ислямистът Ердоган очевидно смятат тази наемна войска от главорези за „част от сирийския народ“, като изключват от него алевитите, лоялните сунити и 2.2 милиона сирийски християни, подложени на репресии и унищожение от джихадистката армия. За Хюсеин Обама и Реджеп Ердоган аспирациите на ислямистите и салафитите са легитимни, а аспирациите на християните и останалите сирийци, които подкрепят Башар Асад – не са.
Ден по-късно, в писмено послание до сирийските въоръжени сили по повод 67-ата годишнина от основаването на сирийската армия, президентът Асад предупреди: „Във войната, в която е въвлечена нашата страна и в битката срещу престъпни и терористични банди, армията доказа своя характер“.

 

“Те са смъртоносна смес от сунитски радикали”

Поканен от Си Ен Ен да даде обяснение кои са всъщност „сирийските бунтовници“, преди дни главният редактор на излизащия в Лондон арабски вестник „Ал Кудс ал Араби“ Абдал Бари Атван, обясни следното:
„Най-голямата фракция сред сирийските бунтовници е „сирийската свободна армия. Тя  еи най-силната. Тя е съставена главно от дезертьори от сирийските въоръжени сили, най-вече офицери на средно ниво. Те са експерти в традиционните начини на водене на война.  Това са добре обучени и дисциплинирани войници. Сред тях обаче има и доброволци, които искат да освободят Сирия.
Другата фракция е смес от ислямистки групи. Една от тях са бригадите на фронта „Ал Нусра“, които извършиха много нападения още преди да започне революцията. Другата група са бригадите на „Фронта за освобождение на Ал-Шам“ (Ал-Шам е Сирия на арабски) Тази група е също много силна.  Третата група са „Бригадите на Ансарите“ – много ислямистка, много радикална група. Ислямските въоръжени групировки са много привлекателни за младежите в Сирия и извън Сирия.
Повечето от тези хора идват от Ирак, Либия, Йемен, Саудитска Арабия, Афганистан, Пакистан.