|

Фандъкова подари езерото “Ариана” на частник

Повече от година “Профудс” ползва без договор съоръженията и печели от тях

Михаил КРЪСТЕВ

Като кмет Борисов подписва договор за отдаване на езерото „Ариана“ без конкурс, въпреки то че представлява публична държавна собственост.

 

Далаверите на управляващите от ГЕРБ в София продължават с пълна сила, въпреки уверенията им за прозрачност. Последното доказателство за това дойде с информацията, че повече от година частната фирма „Профудс“ ЕООД стопанисва езерото „Ариана“ в Борисовата градина и всички прилежащи му търговски обекти без договор. Управител на „Профудс“ е Ивайло Кръстев, който чрез друга фирма управлява „Син сити“ и още куп други заведения в София. Печалбата от всички заведения и атракционни около столичното езеро отива в джоба на частника, докато за Общината и данъкоплатците не остава нищо.
Сагата започва още по времето, когато столичен кмет бе Бойко Борисов. Като част от кампанията си за преизбиране, тогавашният софийски градоначалник обеща, че езерото „Ариана“ ще бъде ремонтирано и съвсем скоро ще възстанови атракционния си вид. Още тогава стана ясно, че зад думите му седят частни интереси, тъй като не бе проведен конкурс за фирма, която да стопанисва обектите. Вместо това

директно бе избрана
„Профудс“ ЕООД в
нарушение на българското законодателство
Договорът е подписан от кмета Бойко Борисов, въпреки че езерото е публична държавна собственост и с него би следвало да се разпорежда тогавашния областният управител Тодор Модев (БСП). За да избегнат последствията, през 2006 г. кметът и Модев   използват вратичка в закона, която вече не съществува. Според нея двамата подписват меморандум за съвместно ползване на езерото. Няколко месеца по-късно то е дадено за експлоатация за 5 г. на фирма „Профудс“ с договор за изработка. В документа не е посочено на каква стойност е ремонтът, нито пък е обявяван конкурс за избор на изпълнител. От кметството се оправдаха, че никоя друга компания не е проявила интерес да инвестира 3 млн. лв. за реконструкцията на езерото. Как стигнаха до тази сума, също не е ясно. Общината изобщо не е обявявала конкурс за проекта, стигнала до това заключение след неформални разговори с потенциални инвеститори.
Меморандумът, сключен между Борисов и Модев също буди съмнения. В него подробно е описан какъв законов ред би следвало да се спазва – по закон имоти публична държавна собственост могат да се прехвърлят безвъзмездно за управление от общини само с решение на Министерския съвет. В същия документ обаче двамата се споразумяват общината да стопанисва временно обекта до приключване на процедурата за прехвърляне на имота в Министерския съвет. Оказва се, че и до ден днешен имотът не е прехвърлен на общината, въпреки, че е нужно единствено мотивирано искане от общинския съвет и областната управа.
Приходите от езерото влизат в джобовете на частна фирма.

 

Не е ясно на какво основание кметът започва да се разпорежда с имот, който все още е държавна собственост – дори договорът за изработка би трябвало да се сключи от областната управа. Интересни клаузи са залегнали и в самия договор между Борисов и „Профудс“. В него не е посочена цената за извършване на ремонтните дейности на езерото. Казано е само, че при виновното му прекратяване неизправната страна дължи 80% от стойността на ремонта, която ще се докаже със заверени счетоводни документи. Самите основания за прекратяване на контракта също са странни. Така например санкция за системно нарушаване на клаузите в договора не е предвидена. Вместо това е възможно прекратяване при системно неизпълнение на друг договор – между Столична община и областната управа, по който „Профудс“ изобщо не е страна. Останалите варианти за разваляне на контракта са по взаимно съгласие, изтичане на срока или прекратяване на партньорството между Борисов и Модев. Офертата на „Профудс“ също не съдържа числа. Тя изброява какво смята да развива като дейност – лодки и водни колела, ролери и байкове, зимна пързалка, детски кът, бирария, кафене, заведение върху плаващ понтон и шумоизолиращи плоскости, оформени като рекламни пана.

Не е предвидено общината да получава процент от
постъпленията

Борисов и Модев са се договорили с меморандум същата схема на временно ползване от страна на общината да бъде приложена и за други имоти, публична държавна собственост – Братската могила в Борисовата градина и „Лятната естрада“, която бе възстановена с дарения.
5-годишният договор на „Профудс“ за стопанисване на езерото „Ариана“ изтича още през 2011 г. Въпреки това процедура по обявяване на конкурс за нова фирма или преподписване на нов договор няма. Яснота в правния абсурд не успя да внесе и кметицата Йорданка Фандъкова. Според нейно официално обяснение, публикувано на страницата на общинския съвет, договорът за наем е валиден до 26 август 2013 г., защото е започнал да тече не откогато е сключен, а откакто езерото реално е заработило. Това обаче няма как да бъде истина, тъй като контракта върви заедно с 5-годишния меморандум, сключен между кметството и областната управа. С изтичането му собствеността се връща в ръцете на държавата, което прави договорът с „Профудс“  нищожен. Още повече, че в първоначалния контракт между фирмата и общината не съществува такова условие, твърди в. „Сега“. Явно едва догодина „Ариана“ ще има нов стопанин. Дали обаче и той ще бъде избран по този „прозрачен“ начин?

Милиони приходи, за общината нищо

За да избегнат последствията от спорната сделка, през 2006 г. кметът и бившият областен управител Тодор Модев (БСП) използват вратичка в закона, която вече не съществува – подписват меморандум за съвместно ползване на езерото.

 

И до ден днешен не е ясно каква печалба реализира частната фирма „Профудс“ от експлоатацията на езерото „Ариана“ и прилежащите му атракции. Във вече изтеклия договор между частника на Столична община не се говори за финансови параметри. Не е ясно каква сума е отделена за ремонти в района, както и дали общината ще получава някакъв наем за ползването на собствеността й. Според експерти обаче, за шестте години, през които „Профудс“ ползва обектите на езерото, компанията е реализирала печалба от милиони левове. Елементарна справка доказва тази тема. Най-голямата атракция на „Ариана“ е зимната пързалка, която привлича вниманието на софиянци в през студените месеци. Цената на чисто нова пързалка от висок любителски клас с площ от 1000 кв. метра, произведена от топ-фирма, е около 450 хил. лева.. Никой производител обаче не се ангажира с точни числа, тъй като цените зависят от много показатели – обем, местоположение и атмосферни условия, мощност на агрегата, използвания разтвор за замразяване, дори и от състава на калций във водата. Внушителната сума обаче се погасява лесно от инвеститора. През зимата огромно количество посещават обекта, за което заплащат сумата от 5 лева. Срещу още 4 лева пък те получават кънки за пързаляне. Така сумата за един човек достига 9 лева. При средно ползване на пързалката от 4 месеца през зимата от 1000 човека на ден, само за един сезон се реализират чисти приходи от такси от над 100 хил. лева. При това в тази сума не влизат рекламните приходи, които със сигурност са сериозни. Самата поддръжка на пързалката пък не излиза скъпо- на всеки час тя се опразва за 15 минути, за да бъде почистен леда от специална машина.
Цели три заведения пък има в района на езерото „Ариана“. Цените са „атракционни“, а печалбата отново отива в джоба на частници. Не трябва да забравяме и многобройните заведения за бързо хранене в района.
Оказва се, че един от най-привлекателните за търговците райони в София генерира огромни приходи, но те не отиват в бюджета на общината, а в ръцете на частници. При това с благословията на премиерът Бойко Борисов и кметът Йорданка Фандъкова.

 

Защо кабинетът отказва да  прехвърли собствеността?

5-годишният договор на „Профудс“ за стопанисване на езерото изтече още през 2011 г. Кметът Фандъкова обаче не е обявила процедура за нов конкурс или за преподписване на договора.

 

Още през 2008 г. администрацията на Бойко Борисов се опита да оправдае съмнителния договор с „Профудс“ с бездействието на държавните власти. Според кметството искане за придобиване на собственост върху езерото „Ариана“ имало още през 2002 г., но тогава правителството не е взело решение по въпроса. Не става ясно обаче защо през изтеклите вече шест години от меморандума между Борисов и Модев, и особено по време на управлението на ГЕРБ, няма действия в тази насока.
Нелепо бе и оправданието на липса на конкурс. „Конкурс за реконструкцията на езерото не е необходим, защото фирма „Профудс“ е заявила желание безвъзмездно да възстанови обекта, а подобренията върху имота са собственост на държавата“, заяви през 2008 г. зам.-кметът Юлия Ненкова. Това твърдение също се оказа невярно, тъй като фирмата далеч не работи безвъзмездно – срещу ремонтните дейности, стойността на които остава неизвестна, тя печели от площите около „Ариана“.
„Публична държавна собственост са 32.9 хектара от парка. В продължение на години нито една държавна институция не полага каквито и да е грижи за тази част от Борисовата градина. Заради разходването на средства за „чужд“ имот палатата констатирала нарушение на финансовата дисциплина от страна на общината“, изтъкнаха тогава от „Московска“ 33