|

ГЕРБ рекетират софиянци с данък “паркинг” в центъра

Трафикът е само оправдание, поскъпването на Синята зона ще бъде нова хранилка за общинарите, смятат от АТАКА

Мащабните протести срещу новите цени на Синята зона заплашват да преминат в гражданско подчинение заради наглия рекет на ГЕРБ.

 

Йорданка Фандъкова окончателно ще наложи рекета, който живущите в центъра на София наричат данък „паркинг“. От 1 септември  кметицата от ГЕРБ официално ще вкара в действие новите правила за паркиране, според които столичани ще плащат два лева за двучасов престой на Синя зона, вместо досегашното левче. В Зелената зона, т.е. широкият център, пък ще се плаща по един лев за престой от 4 часа. Най-тежко ще понесат новите правила за паркиране живущите в центъра на София, които на практика вече трябва да плащат данък „паркинг“. Според новата наредба по 150 лева на кола за година и по 450 лв. за втори автомобил са задължени да платят столичаните, които искат да паркират пред собствените си домове. Срещу тази цена обаче столичните общинари не им гарантират свободно паркомясто, а паркирането ще става на принципа, ако „случайно има такова“.
На извънредно заседание на транспортната комисия към СО в понеделник бяха разгледани предложенията на протестиращите граждани за Синята зона в столицата, но очаквано не се стигна до консенсус с общинарите. „Отмяната на наредбата за паркирането не стои на дневен ред“, заяви председателят на комисия в СОС Радослав Тошев и се изцепи, че трябва да бъде скъпо и неудобно за тези, които ползват автомобили в центъра на София в отговор на предложението наредбата да бъде отменена.
Припомняме, че АТАКА първа се обяви против новите правила за паркиране и само за два месеца събра повече от 15 000 подписа на граждани в столицата. „Новите правила са против обществения интерес. Не разбираме на базата на какво се появяват те. Нито качеството на услугата се е повишило, нито броят на паркоместата“, заяви Кристиан Димитров от младежката организация на АТАКА в София.
„Абсурдно е хората, живеещи в центъра, да са принуждавани да плащат по 150 лева  за стикер за паркиране пред собствения им дом при положение, че никой не им гарантира къде точно ще се паркира“, каза Димитров. По негови думи служебните абонаменти също допълнително затрудняват паркирането. Националистът е на мнение, че поскъпването на Синята зона няма за цел да облекчи трафика, както ни залъгват, а е поредната хранилка за общината. „АТАКА за пореден път излиза да защитава гражданския интерес и тези няколко хиляди подписа, които събрахме, го доказват“, заключи патриотът.