|

Западните покрайнини чакат помощ срещу сърбизацията

Сънародниците ни в Босилеград настояват България да се намеси срещу дискриминацията на Белград

Петър БУЧКОВ

Литераторът Анета Иванова и съпругът й Радко Стоянчов са сред основните „виновници“ да се даде гласност на безобразията на Сърбия в Западните покрайнини.

 

Българите в Западните покрайнини чакат помощ от България срещу сърбизацията, на която са подложени. След месеци мълчание най-сетне държавата ни реши да вземе отношение по сигналите, изпратени от служители и преподаватели в Българския културно-информационен център в Босилеград (КИЦ) за груба намеса на сръбската администрация в образователната дейност на българската институция. При това със съдействието на родния ни просветен министър Сергей Игнатов. Председателят на КИЦ в Босилеград Иван Николов бе поканен на 17 юли на изслушване в Постоянната междуведомствена комисия за образователната дейност на българите в чужбина (МКОБЧ), създадена от българското правителство през 2011 г. Неин председател е министърът на образованието Сергей Игнатов, а членове са шефът на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) Росен Иванов и представители на МВнР, на Министерство на финансите, на Софийския университет, на МВР и др.
Историята: КИЦ-Босилеград в Сърбия е създаден от група интелектуалци в града през 1998 г. и е регистриран като неправителствена организация според нормативната уредба в Сърбия. Идеалната му цел е да

съхранява, тачи и разпространява българската
култура и просвета

сред българите в Сърбия, съгласно националните и европейските ценности. Нашите сънародници в община Босилеград са 99% от населението. България подкрепя дейността от създаването му като посредством Външно министерство осигурява средства за наема на двуетажната къща на центъра и за заплати на тримата му щатни служители в размер на по 280 лева на месец. Всички проекти на КИЦ се осъществяват или на доброволни начала, или чрез финансиране от международни и български организации. Една от възловите дейности в центъра е организирането на курсове по български език, литература и история за желаещите да кандидатстват в българските университети. Резултатността от провеждането им през последните четири години достига почти 100% на кандидатстудентските изпити. Случва се благодарение на усилията на двама преподаватели от Класическата гимназия в София – литераторът Анета Иванова-Стоянчова и историкът Митко Делев. В рамките на учебната година всеки петък вечер двамата педагози пристигат в Босилеград и през уикенда изнасят лекциите си. Програмата им включва 50 часа по български език и литература и 50 часа по българска история. За начинанието си не получават нито стотинка от българската държава (виж карето). Но по същество. Скандалът в Босилеград избухва на 15 юни, когато в града пристигат двама преподаватели от СУ – Георги Колев и Кирил Господинов по лична договорка между министър Сергей Игнатов и кмета на Босилеград Владимир Захариев. Със задача да подготвели кандидат-студентите от региона, които желаят да кандидатстват в българските университети. Звучи похвално и патриотично, но тази инициатива се оказа параван за небивала дискриминация на сънародниците ни в босилеградско. Защо? На първо място „мисията“ на преподавателите е в рамките на 2 (два) дни (!!!) да изнесат лекции по 2 (два) часа. Подобна изява прилича повече на тур за овации, тъй като е изключително несериозно да се приеме, че българските литература и история може да се изучат за два часа. Но пък поводът е бил използван от кмета Захариев да се закани, че от догодина ще се прекрати обучението по български и история, организирано от КИЦ. На 15 юни хората от КИЦ научили, че персонално родителите на учениците от курса били притискани децата им  да посещават единствено този – организиран от кмета с преподавателите от Софийския университет за по два часа! И то в сградата на общината  – на територията на сръбската администрация. Почти  всички деца се подчинили на „поканата“. Когато Анета Иванова и колегата й историк Митко Делев поискали обяснение какво става, кметът Захариев ги изгонил с думите „От догодина вече няма да има курс по български език от КИЦ“.
Заради договорката между Сергей Игнатов и кмета на Босилеград университетските преподаватели се почувствали изключително неловко. Георги Колев и Кирил Господинов се извинили на колегите си от КИЦ за конфузната ситуация. Обяснили, че никой не ги е информирал, че от години в българската институция се провежда първокласен курс на обучение по литература и история. Били командировани от ректора на Софийския университет проф. Иван Илчев и обещали, че ще изпратят докладна за случая до министър Игнатов.
В периода от 17 до 19 юни са изпратени няколко писма до българските институции – МОНМ, Държавната агенция на българите в чужбина, МВнР и СУ. Авторите им са Иван Николов – председател на КИЦ, преподавателката Анета Иванова-Стоянчова и съпредседателят на Обществено движение Западни покрайнини д-р Валентин Янев. Всички бият тревога за зараждане на изключително рафинирана дискриминация спрямо българите в Босилеград чрез намеса на сръбската администрация в лицето на кмета Захариев в образователната дейност на институция на българската общност – КИЦ – Босилеград. Не последва никаква реакция от сезираните български институции. А напротив – скандалът се изостри с две безпрецедентни кметски изяви. Владимир Захариев обявява, че документите за кандидатстване ще се подават единствено и лично на него в кабинета му. „И го стори по изключително арогантен начин – разказва председателят на КИЦ Иван Николов. Заяви, че който не си занесе документите, нямало да го запише да следва в България.

Манипулира и родители,
и деца, че следването се случва единствено с
негова благословия,
а не на база на познанията на младежите.“ До този момент от 1998 г. документите за кандидатстване в българските университети винаги са се подавали в КИЦ. А сега – в сръбската администрация!? Следват поредни писма до нашите компетентни органи и отново мълчание. Върхът на наглостта – провеждането на писмените изпити по български и история също трябва да се проведе в сръбската община. Досега това винаги се е случвало в българските ВУЗ-ове на определените дати. Към този акт са съпричастни и родното ни образователно министерство и Агенцията за българите в чужбина, които изпращат трима квестори на изпита, един от които е бил самият зам.-шеф на ДАБЧ – историкът Йордан Колев. В крайна сметка кандидат-студентската кампания приключи по свирката на кмета Захариев и едва тогава министър Игнатов реши спецкомисията да изслуша председателя на КИЦ Иван Николов. След близо час изслушване в Министерство на образованието г-н Иван Николов излезе видимо разстроен. А първите му думи бяха „Предадоха ни!“. После разказа, че са го приели много любезно, но дотам…  Първо бил разочарован от представителността в комисията – отсъствали най-важните й членове. Председателят й – министър Сергей Игнатов, независимо че беше в сградата по това време, изпрати своя заместничка. Не се яви и шефът на Агенцията за българите в чужбина Росен Иванов, а заместникът му Йордан Колев. „Усетих, че половината членове на комисията нямаха никаква представа за проблема, независимо от подробните писма и сигнали, които изпратихме – сподели Николов. А тези, които знаеха, мълчаха – не ми зададоха един въпрос!“ Огромното му разочарование е от единственото изказване на г-н Йордан Колев от ДАБЧ, че българската държава не можела да се намесва, понеже ставало дума за междуличностни проблеми и конфликти, а кметът на Босилеград бил легитимно избран.
Това буквално взриви г-н Николов, както и всички деятели и преподаватели в КИЦ-Босилеград. Те са категорични, че намесата на сръбската администрация в дейността на българска институция не може да бъде нищо друго освен междудържавен въпрос. Според тях до скандалната ситуация се е стигнало от липсата на реална информация у министър Игнатов за реалностите в Босилеград и за успешната образователна програма, провеждана от 4 години в българската институция КИЦ. А основната отговорност трябвало да понесе шефът на Държавната агенция за българите в чужбина Росен Иванов. Разказват възмутени, че при десетките му посещения в Босилеград той нито веднъж не е посетил Българския културен център. Подминавал го като турски гробища и отивал направо и единствено в общината при кмета – сиреч, при сръбската администрация. Заседанието на комисията е приключило с решение всички ведомства и институции, които са нейни членове, да изпратят писмени становища по проблема. В какъв срок това ще се случи, на Иван Николов не е казано – да чакал.
Надеждите на деятелите и преподавателите в КИЦ-Босилеград са държавата ни да се произнесе до началото на учебната година, тъй като тогава трябва да стартира и образователната програма. В очакване са и благодетелите от Дармщад, които 4 години финансират обучението по български език и история на сънародниците ни в Западните покрайнини. Към момента е меродавна единствено заканата на кмета Владимир Захариев, че повече курсове по български и история няма да има в Българския културен център!

 

Уроците по език и история – с парите на германци

Курсовете в КИЦ се провеждат с помощта на Фондация за немско-българска дружба в Дармщадт.

 

 

Скандално, но факт – българската държава не отделя и стотинка за обучението по български език и история, организирано от КИЦ – Босилеград! Оказа се, че интелектуалният труд на двамата преподаватели – литераторът Анета Иванова-Стоянчова и историкът Митко Делев, се финансира от германци! Или по точно по програма на Фондация за немско-българска дружба със седалище в Дармщадт. Няма нищо случайно – за позабравилите историята ще припомним, че Дармщадт е родното място на първия български владетел след Освобождението княз Александър Батенберг. Князът става известен с ревностното отстояване на българските интереси срещу геополитическите страсти на Великите сили. Подкрепя Съединението и създава войска, която макар и зле оборудвана успява да попилее окупационните апетити на сръбския крал Милан, подръчкван и въоръжен от Австро-Унгарската империя. Впоследствие това му коства детронирането и изгонването от България. За тази срамна част от новата ни история може да научите до най-малкия детайл в първи том на „Строители на съвременна България“ на големия Симеон Радев.

 

 

МВнР защити руска група, мълчи за сръбските гаври

Председателят на КИЦ-Босилеград Иван Николов (вляво) и д-р Валентин Янев минути след унизителната среща със спецкомисията в МОНМ.

 

Българското външно министерство защити момичетата от руската пънк-група „Пуси Раят“, но позорно мълчи за гаврите, на които са подложени българите в Сърбия!
„Разочаровани сме от непропорционалната по тежест присъда срещу Надежда Толоконикова, Мария Альохина и Екатерина Самусевич“, се казва в специално изявление на говорителя на МВнР Весела Чернева. Според МВнР изкуството търси провокация, но това не можело да бъде повод за наказателна репресия. „Свободата на изразяване е основна ценност на демократичните общества“, допълват от МВнР. А забравят, че свободата на говориш, пишеш, четеш и учиш български език в съседна Сърбия също е поставено под въпрос. По проблема обаче от МВнР обаче не обелват и дума, въпреки спънките пред дейността на КИЦ-Босилеград и подигравките, на които българите от региона са подложени от сръбските митничари, за които пръв „Атака“ писа.