|

Здравко Здравески, българин от Македония: В Македония се възражда българският корен

Мен толкова не могат да ме тъпчат и да ме осъдят, колкото аз мога да изтърпя

Полина НАЙДЕНОВА

Здравко Здравески е роден през 1964 г. в Прилеп, Македония. Отрано осъзнава българския си произход, заради което е преследван, арестуван и пребиван в мазетата на полицията, а семейството му е подложено на заплахи и репресии. След скалъпено обвинение и фарсов съдебен процес го вкарват в затвора, но не като политически затворник, а като криминален престъпник. Там решава да напише книгата „Аз, българинът от Македония“ – записки, в които описва всичко за това как се извършва насилствена асимилация на българите в Македония и какво ти коства, ако искаш публично да изразиш любовта си към своята родина България. От две години живее със семейството си в България, но все още отказват да му издадат българско гражданство.

- Г-н Здравески, какво ви мотивира да напишете книгата „Аз, българинът от Македония“?
- Мотивацията ми да напиша книгата е да разберат всички как Македония се отнася с тези от нас, които сме самоосъзнати българи. Искам чрез моя частен случай да разберете какво означава да се чувстваш българин там и колко много ти коства това на теб и на твоето семейство. Целият тормоз, с който комунистическата власт в Скопие плюеше върху нас, възобнови гена ми на българин. Онова, което ме накара да започна да пиша, бе въпросът: какво трябва да знаят за мен синовете ми и моите внуци? Те трябва да помнят, че във вените им тече българска кръв. Споделям в книгата си досегашната ми орисия на преследван, затварян и прогонен от родината си българин от Македония.
- В краткото ви слово по време на представянето на книгата в България казахте едно много силно изречение, което всички аплодираха: „Мен толкова не могат да ме тъпчат и да ме осъдят, колкото аз мога да изтърпя“.
- Аз съм българин и ще издържа още 101 години, ако искат да ме съдят, но пак  ще остана българин. Македонците не могат да ме стъпчат. Дори и днес имам заплахи от някои структури от Скопие, преки заплахи за убийство, заплахи за моето семейство, но не се боя. Падам на колене пред Бог и пред България, а пред другите – не и никога няма да падна. С моята книга искам да видите отблизо живота на един българин в нашата проблемна Македония, там, където днес единствено българите са дискриминирани, асимилирани и тормозени, защото са българи. В Македония българите нямат право да се самоопределят като такива или ако го сторят, биват подлагани на непрекъснато преследване, някои дори заплатиха с живота си, защото в Македония се действа без никакви скрупули.
- С какво толкова предизвикахте македонските власти да скочат срещу вас?
- С това , че съм българин, направил съм своя избор какъв да съм и само Бог, дал ми този живот, може да ми го отнеме. Никой няма право да ме прекръсти и да определя националната ми същност. Още от 1985 г., когато за пръв път се появиха реални признаци, че Югославия – тази изкуствено създадена федерация – ще се разпадне, още тогава македонистите решиха на всяка цена да не допуснат у пробуждащия се народ на Македония да избуи възродения български корен. Сърбоманите бързо усетиха, че народът се освобождава от страха, всяван от сръбските тайни служби, и решиха да ликвидират, още в зародиш, надигащия се български дух. Затова подложиха на още по-масово преследване и дори унищожение всеки, който посмее да се обяви, че е частичка от българския народ. Този период по нищо не се различава от времето между 1948 и 1954 г., когато е била първата вълна от жестоки репресии срещу местното българско население.
- Имали сте тежката участ да прекарате няколко години в затвора в Македония, където сте започнали своите записки. Как бихте описали книгата си с няколко думи?
- Книгата е писана с кръв. Когато нямах химикалка, аз се бодях с една игла и пишех на хартия, за да може някой ден, когато бъда свободен да я издам и да стане достояние на всички. Борех се през цялото това мое време за обединение с България и за българщината в Македония. Ние, хората, край Вардар и край Марица, сме един народ.
- Каква беше конкретната причина, за да ви вкарат в затвора?
- Конкретна причина, за да ме вкарат в затвора няма или поне аз все още не знам за такава. След като вдигнахме бунт в Македония за обединение с България, започнаха нашите репресии и се заговори за поръчани убийства, за арести и т.н. Не знам защо сме съдени конкретно, но нито веднъж не съм получил информация от прокурор или полицай, който да ми покаже жалба срещу мен. Три пъти лежах в затвора по три години и 6 месеца. Ако някой от вас получи възможност да види полицейското ми досие, недостъпно за мен самия, със сигурност там ще прочете дебело подчертано: отказва да съдейства на тайните служби. Предполагам, че за мен са изписани стотици страници, за близките ми, за общественото ми поведение, за идейните ми убеждения, за каузата ми на българин, който не крие своето самосъзнание, както мнозина други, които привидно са се прекършили и превиват гръб.
- Кога ви е било най-тежко?
- Най-тежко беше в първите три години. Без право на посещение от семейството ми, без право на глас в тотална изолация. Най-лошото е, че тормозът продължи след това и върху жената и децата ми, заради това, че аз публично се отказах от македонското гражданство.
- Кой е най-големия проблем на българите в Македония?
-  На всички наши българи, които са около 1,2 милиона души, трябва да им се даде българско гражданство. Аз вече втора година живее в България със семейството ми и още нямам такова. Имам българско ЕГН, но не и българско гражданство.
- Кои са пречките за това вие да се сдобиете с гражданство?
- Според мен властите в Скопие. Те се боят от такива като мен. Боят се и от книгата ми, която вече излезе на пазара и стана достояние на публиката, защото разкрива шокиращи неща. Страх ги е, че обединяваме българите в Македония.
- Ще продължите ли да се борите за българско гражданство?
- Ще се боря до края на моя живот. Освен това искам да видя всеки осъзнал се българин, където и да се намира по света, свободен.
- По време на представянето на книгата си вие благодарихте специално на лидера на АТАКА Волен Сидеров, който единствен от всички български политици присъства.
- Да, благодаря му, че дойде специално за книгата и уважи всичките събрали се българи от чужбина. Г-н Сидеров е силен лидер и истински патриот. Възхищавам се на храбростта му, че се изправя сам срещу останалите.