|

Кабинетът излъга жертвите на труса: Дава едва 1 млн. лв. от обещаните 13 млн.лв.

Борисов предложи да плати с месечната си заплата щетите на възрастна перничанка, а накрая излъга всички и даде 13 пъти по-малко от обещаното.

 

Малко над 1 млн. лв. ще бъдат отпуснати от държавния бюджет на Перник за възстановяване на сградите, пострадали при силното земетресение на 22 май, съобщиха вчера от правителствената информационна служба. Така след серия протести, дълго чакане и много сигнали до медиите, перничани останаха излъгани от управляващите. Едва допреди месец те обещаха поне 13 млн. лв. за обезщетения, а накрая склониха на малко над 1 млн. лв.
Лично премиерът Бойко Борисов се срещна с протестиращите и в типичния си ПР стил предложи да даде личната си заплата на възрастна жена, чийто дом се разпада. Тя обаче го отряза с довода, че трябва да помогне на всички, а не само на нея. После незнайно по каква логика Борисов изпрати в Перник министъра по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев да координира отпускането на финансова помощ за пострадалите.
Около 1/3 от отпуснатите накрая пари – 333 520 лв., ще са за възстановяване сградата на 4-то СОУ „Св. Климент Охридски“, а остатъкът – за хилядите жертви на труса, като много от тях вероятно ще останат необезщетени.