|

Кемал Еюп прибрал 5 бона, за да цензурира Ботев и Вазов

Турчинът не е чел скандалните доклади на КЗД, въпреки че е ръководел проекта

Михаил КРЪСТЕВ

Еюп заяви пред журналисти, че не е чел скандалните доклади, чийто ръководител е.

В същинско фиаско се превърна последният брифинг на Комисията за защита от дискриминация (КЗД), чиято основна тема бе скандалният доклад за цензурирането на Христо Ботев и Иван Вазов от българските учебници по литература. Под прицел бе бившият председател и настоящ член на комисията – депесарят Кемал Еюп, чийто нелепи оправдания повдигнаха още повече въпроси за дейността на комисията, вместо да дадат отговори. Турчинът заяви, че няма намерение да подава оставка и не се чувства отговорен за избухналия скандал.

„Аз съм един от
тримата идиоти,
които са антипатриоти“

заяви пред журналистите Еюп, визирайки тричленния състав на комисията, който е ръководел изготвянето на докладите. Както в. „Атака“ вече писа, останалите двама „идиоти“ са бившият зам.-председател на институцията Лало Каменов и бившият член Есен Фикри – и двамата кадри на ДПС. Наглостта на Еюп стигна дотам, че той изрази готовност да поръча същото изследване отново, без значение от скандалите. Бившият председател на комисията, чийто мандат изтече още на 13 април 2011 г. и който ръководеше незаконно институцията над година, се опита да се оправдае за скандалния доклад, прехвърляйки вината на т.нар. „експерти“, които са го изготвили.
„Изследването се прави, за да има резултат за обществото. Ние не го правим за нас и да стои. Експертите са си казали мнението – кой е крив и кой е прав е отделен въпрос“. Като ръководител на официалното решение на комисията към доклада обаче фигурира името на Еюп. Турчинът продължи да ръси бисери, признавайки, че не е чел всички доклади, поръчани от комисията, тъй като били „много на брой“. Как тогава ги е подписал и дори е наредил качването им на официалната страница на комисията, не става ясно. Еюп изведнъж забрави и колко пари е получил като ръководител на доклада. От новото ръководство на комисията обаче представиха опис на сумите, които са получили членовете и в него фигурира сума от 4 884.67 лв., изплатена под формата на граждански договор на Еюп. Явно тази „скромна сума“ не е била достатъчен мотиватор за Еюп да прочете докладите, под които се е разписал. Колегите му Лало Каменов и Есен Фикри гушнали по 4115,80 лева. Те обаче не присъстваха на пресконференцията и не успяха да уточнят дали са чели докладите.
Еюп не можа да отговори и каква е общата сума, която е платена за изследването. Стана ясно обаче, че над 50 хил. лева са изплатени на „експертите“, които предложиха цензурирането на най-видните ни възрожденски класици и определиха Апостола на свободата Васил Левски като „нарушител на реда“.
Бившият председател на КЗД призна още, че е отказал работна среща с представители на Министерството на образованието, младежта и науката, на която да се обсъдят становищата по докладите. Според него една такава среща е щяла да окаже натиск върху „независимото проучване“, с което се е заела комисията. Еюп не можа да даде отговор и защо докладите са публикувани година, след като са били изготвени и само дни, преди да се смени ръководството на комисията. Новият председател на КЗД Ана Страшимирова от ГЕРБ съзря в това провокация срещу новия състав. В същото време тя демонстрира отчайваща некомпетентност относно работата на комисията и не можа дори да отговори кой е качил докладите на официалната страница на КЗД. Страшимирова призна още, че не може да открие в деловодството на институцията решение за публикуването на доклада, подписано от деветчленния състав на комисията, както е по правилник. Едва ли е изненада, че към началото на седмицата официалният сайт на КЗД бе временно недостъпен, като официалното съобщение бе, че се извършва неговото обновяване.
Страшимирова не можа да отговори и дали ще бъде извършена

финансова ревизия от Сметната палата за времето, когато председател е бил Еюп
Такова желание изрази представителят на АТАКА в институцията Атанас Мусурлиев, според когото няма как да има финансова дисциплина в КЗД, след като липсват финансови документи. Мусурлиев обяви, че ще настоява за решителни промени в административния правилник на комисията, които засега били отхвърляни от останалите членове. Той допълни, че е възможно дори създаване на специален орган на НС, които да следи дейността на КЗД. (цялото интервю с Атанас Мусурлиев четете на стр. 8).
Макар новото ръководство на Комисията за защита от дискриминация ясно да се разграничи от публикувания доклад за творчеството на Ботев и Вазов, отговорността за него остава неизяснена. Със сигурност обаче скандалът разкри порочните практики, чрез които се е ръководила институцията по време на управлението на Кемал Еюп, а отчасти и настоящото.

 

Комисията по дискриминация следва инструкциите на Анкара

Димитър В. АВРАМОВ

Налбант е бивш зам.-министър от ДПС в кабинета на тройната коалиция.

 

Българофоби и туркофили от т. нар. Комисия за защита от дискриминация извършиха целенасочена провокация към нашата историческа памет и национално достойнство. Бившият й шеф Кемал Еюп, заедно с още двама емисари на ДПС и дузина новоизлюпени еничари с научни титли решили по рафиниран начин да цензурират колоси като Христо Ботев, Иван Вазов и да се гаврят с Апостола Левски, фабрикувайки едно смехотворно ( но не безобидно) „изследване“  в името на „политическата коректност“. И да не се култивирали у децата „дискриминационни нагласи“ към другите етноси.
Острата обществена реакция участниците в провокацията посрещнаха с порой от словоблудство и откровени глупости, бягство от истината и нагло лицемерие. Арогантният Еюп обяви, че пак би организирал такова „изследване“, според друг един йезуит (Иван Игов) у нас имало лов на вещици срещу онези  с по- различно мнение от общоприетото. Във фалшивия хор се включи и бившата заместник -министърка на образованието от ДПС – Мукаддес Налбант, която напористо ни обясняваше  от екрана на една телевизия, че била нужна съвременна трактовка на историческите събития, отразени в произведенията на Ботев и Вазов. Иначе казано: да се манипулират и преиначат фактите от времето на османското „присъствие“, съобразно  вкусовете на основния поръчител на такива сурогати срещу страната ни – Турция.
Защото именно нейната сянка ( и пари) стоят зад един куп „проучвания“, които домораслият продажен слугинаж бълва в последните години – от „Митът Батак“ и „Пътеводител за Османска България“, до разни семинари за „доказване“ на турския произход на българомохамеданите. И приказките на КЗД за някакви европейски приоритети и ценности са само параван пред имперската стратегия на Анкара за многопосочно проникване в бившия Дунавски вилает и фалшифициране на нашата история. Тази стратегия е отразена в половин дузина програми (между тях и секретни), чиито инструкции добре платените за слугинажа си „изследователи“ от злополучната комисия ревностно следват. Ето част от съдържанието на една от тях (виж факсимилето):
-“ Да се направи необходимото за премахване на всички учебници, в които има текстове, враждебни на Турция;
-Във всяка балканска страна да се създаде най-малко по един турски културен център;
- Да се насърчава създаването на сдружения и консорциуми между турските бизнесмени и колегите им в балканските държави;
- Всички действия по отношение  събирането на широк спектър данни и информации, разпространението им, планирането и ръководството на мероприятията трябва да се възложат на специален център за балкански изследвания, който ще развие дейността си в Турция“…
Тази програма се изпълнява и от създаденото Дружество за българо-турско културно сътрудничество, контролирано  от резидента на разузнавателната централа МИТ у нас Саид Юсуф, а в работата му участват и някои  безродници с научни титли. И вместо управляващите да си правят евтин пиар от скандала около КЗД, трябва да кажат истината, а прокуратурата да повдигне обвинение срещу авторите на нейното „изследване“ – за провокиране на обществено напрежение и гавра с българското национално достойнство.

 

Бивш зам.-министър от ДПС обяви Левски за “нарушител на реда”

Кой са т.нар. „експерти“ в областта на образованието, чиито доклади Комисията за защита от дискриминация публикува като свое становище? Може би най-голяма отговорност за скандала носи бившият зам.-министър на образованието в тройната коалиция Мукаддес Налбант. Според председателят на КЗД Ана Страшимирова именно Налбант е автор на скандалния доклад, в който се правят директни препоръки за цензуриране на творчеството на Христо Ботев и Иван Вазов. В нейния труд се препоръчва и заклеймяването на Апостола на свободата Васил Левски като нарушител на реда и уточнението, че неговото обесване е било редовна практика в Османската империя. Налбант е представена в проучването като „експерт в сферата на образованието“, без да представлява някоя конкретна институция. Пак според същия доклад, излязъл изпод ръката на Налбант, под ножа пада и „Къде си вярна ти любов народна?“, защото в песента турците са представени като врагове, които трябва да се колят. Нужно било да се даде съвременен коментар. Не се знае колко е получената персонално от нея сума. По нейни думи става въпрос за 600-700 лева, но това не бе потвърдено официално.
Общо 17 799 лева е сумата, която си поделят Дружеството на психолозите – 6500 лева, фондация „Саворе“ – 9646, Център за изследване и политики за жените и „Дидра проджект“, като последните две вземат под 1000 лева.
Дружеството на психолозите обаче на практика проучва не учебниците, а дискриминационните нагласи сред учители и ученици. По другия модул, по който се правят проучвания на учебници и помагала, фондациите си поделят още 20 363 лева.
Те отиват при Фондация за развитие на правосъдието, „Саворе“, „Персико“, „Дидра проджект“, Агенция „Еврика“, Център за изследване и политики на жените и „Български адвокати за правата на човека“. Не става ясно каква работа вършат юристи в проучване на училищни помагала.
Прилагаме списък на всички „експерти“, взели участие в изготвянето на скандалните доклади:
Проф. Ирина Колева – преподавател в катедра „Етнология“ към СУ „Св. Климент Охридски“; Кристина Йорданова – главен асистент по „Българска литература след Освобождението до Първата световна война“ към СУ „Св. Климент Охридски“; Людмила Драгоева – управител на „Центъра за социална рехабилитация и интеграция“; Боян Захариев – Институт „Отворено общество“; Татяна Кметова – изпълнителен директор на „Център за изследване и политики на жените“; Ралица Сечкова – експерт по социално планиране на социалните услуги към „Уницеф – България“; Мукаддес Налбант – експерт в сферата на образованието; Георги Богданов – изпълнителен директор на национален ромски център „Свети Георги“; Станка Шейнова – главен експерт Отдел „Достъп до образование“ – Министерство на образованието, младежта и науката (МОМН); Ванина Стоянова – етнолог; Пенка Иванова – Дирекция „Достъп до образование и подкрепа на развитието“ – МОМН; Елка Божкова – представител на „Сдружение на Националния съвет на религиозните общности в България“; Грета Савчева – представител на Комисията за защита от дискриминация; Веселина Билял – представител на Комисията за защита от дискриминация; Камелия Илиева – представител на Комисията за защита от дискриминация; Иван Игов – Дружество на психолозите в България; Методи Коралов – Дружество на психолозите в България.