|

Павел Шопов, зам.-председател на НС от АТАКА: Държавата да финансира паметника на кан Кубрат

Бесарабските българи да получават по-лесно гражданство

Михаил КРЪСТЕВ

Павел Шопов е роден на 13 септември 1955 година в Пловдив. Завършил е право и до 1989 г. е бил съдия. Един от основателите на СДС, бил е депутат в 36-ото и 37-ото Народно събрание. Депутат от АТАКА в 40-ия и 41-вия парламент. Зам.-председател на 41-вото НС от АТАКА. Член на бюджетната комисия.

- Г-н Шопов, вие бяхте първият български политик, който съобщи за изграждането на паметник на кан Кубрат в Малая Перешчепина, Украйна. На какъв етап е проектът?
- До този момент е поставена само паметна плоча на гробницата на кан Кубрат. Мисля си обаче, че на това толкова значимо място за българите трябва да се направи нещо далеч по-мащабно. С проекта се е заел инициативен комитет, който до този момент имаше спънки с издаване на строително разрешение и други формалности, тъй като по тамошните закони не е толкова лесно да се изгради паметник. Направен е проект и е започнало събирането на средствата. Става въпрос за доста амбициозен проект, като мащаб и като обем на строителство и в момента до това място е прокарана просека през гората, оформена за по-лесен достъп. Това, което се случи на общобългарския събор преди няколко дни, на който аз бях поканен като представител на парламента, беше официалното откриване на строителството, беше отрязана лентата с украинския  посланик и представители на украинската страна. Проектът ще се осъществи в в Полтавска област, с. Малая Перешчепина. Това, което мога да отбележа като забележим недостатък, е, че българските власти не са ангажирани с абсолютно нищо по строежа на този паметник. Нито Президентството, нито Министерски съвет, нито Народното събрание, никой. Единственото, което направиха българските власти, беше изпращането на парламентарната делегация в последния момент. Лошо впечатление направи и липсата на интерес от страна на българските медии спрямо инициативата. На официалното откриване на строежа присъстваха много представители на украинските медии и тези на българите в Бесарабия, като например в. „Роден край“, но нямаше нито една медия от България. Затова и информацията не бе отразена никъде, освен във в. „Атака“ и телевизия „Алфа“.
- Срещнахте ли се с представители на българското малцинство и какви са основните им проблеми?
- По време на церемонията се събраха над 1000 души, основната част от които пристигаха с рейсове и автомобили от над 500 км. разстояние, където живеят компактни маси българско население. Българското малцинство в Украйна наброява 250 хил. души и е четвърто по големина в страната. Естествено, тези хора имат много проблеми, свързани най-вече с ниския стандарт на живот в районите, където живеят. Те настояха за повече внимание и повече грижи от страна на българските институции и аз съм съгласен, че страната ни може да направи много по този въпрос. На няколко пъти беше поставен и въпросът за получаване на българско гражданство, за малкия брой студенти, които българската държава приема по преференциален начин. Във всички български държавни учебни заведения има само около 100 бесарабски българи.
- Има ли желание от страна на бесарабските българи да получат гражданство и да живеят в България?
- Не само че има, ами желанието им е огромно. Исканията на сънародниците ни в Украйна са свързани с опростяване на процедурата по получаване на гражданство. Българите в Украйна разказаха, че сегашните процедури отчайват желаещите, които нямат възможност и средства да пътуват постоянно до България, за да изпълнят всички стъпки. Апелират да бъдат подпомогнати, когато решат да живеят в България. Ние от АТАКА настояваме да се улесни процедурата и това е един от начините за решаване на българските демографски проблеми. Това може да стане с предоставянето на държавна земя, предоставяне на работа и много други начини.
- След дни стартира дейността на парламента, какво очаквате да се случи през предстоящата година?
- Тя е последната от този мандат. Виждаме, че черните облаци на небосклона на управляващите все повече се сгъстяват. На лице е сериозен спад в доверието към премиера и поетите от него обещания се очертава да останат наистина неизпълнени. Следва разбулването на все повече и повече лъжи. И вече демагогията на Бойко Борисов преминава и той може да вербува все по-малко хора, подкрепата на управлението драстично спада. Следват скандал след скандал в парламентарната група на ГЕРБ и в самата партия. Бойко Борисов не успява да балансира и да укрепи партийното единство. Успоредно с това, гербаджиите са се разпасали в същинско партизанско движение. Корупцията и кражбата е достигнала невиждани дори при предишните управления размери. Всъщност, те разчитат в черните партийни каси да бъдат натрупани големи средства, че с тях да бъде извършена една невиждана, гигантска, може би най-голямата до този момент фалшификация на избори и манипулация. Не че ГЕРБ не го направиха на предишните избори, включително и когато бяха в опозиция, те натрупаха много опит в това отношение и това, което ще следва, ще бъде невиждано по размер и бруталност. Това е най-големият проблем пред България.
- Ще се задълбочи ли критиката на АТАКА срещу правителството?
- Това е неминуемо и отношението на АТАКА е било винаги последователно към ГЕРБ. Колкото повече ГЕРБ затъват в корупция и предателство на българските национални интереси, толкова повече ние от АТАКА сме ги изобличавали и критикували. Както ГЕРБ стигат до крайност и абсолютно порочие, то и нашето отношение и нашата тактика ще бъдат абсолютно радикални, без каквото и да е щадене. Както винаги АТАКА ще казва на най-висок глас истината за онова, което става в държавата.