|

Патриоти вдигат паметник на кан Кубрат в Украйна

Проектът на мемориалния комплекс на кан Кубрат в Малая Перешчепина.

 

 

Български патриотични организации плануват да вдигнат паметник на кан Кубрат на лобното му място в Малая Перешчепина, Украйна. Това заяви зам.-председателят на Народното събрание и депутат от АТАКА Павел Шопов, който бе част от официална делегация на парламента по случай 100 години от откриването на гроба на кана. В украинското село се проведе и Кубратовият събор, на който се стекоха над 4000 родолюбиви българи от цял свят.
Грубите сметки за първоначалните разходи показват, че ще са нужни около 500 хил. евро, които ще се набират от дарения на родолюбиви българи и организации по цял свят. За издигането на мемориалния комплекс до гроба на кан Кубрат ще бъде потърсена помощ и от българската държава, заяви още Шопов. За целта обаче трябва да се получи съгласието на Министерски съвет и Президентството.
Именно в Малая Перешчепина през 1912 г. е открито най-значимото българско съкровище и едно от двете извън съвременното българското землище. В съкровището е дешифриран мечът на Кубрат с дължина 94 см, подарък от император Ираклий на зет му от 30-те години на 7 век.