|

Правителството да не прибира ДДС от дарителски СМС-и, поиска АТАКА

Въпреки обещанията на Борисов ГЕРБ продължават да облагат даренията с данъци

Павел Шопов и Огнян Стоичков от АТАКА ще настояват за отмяна на ДДС върху дарителски есемеси още на първото заседание на парламента за сезона.

 

За отмяна на ДДС върху дарителските есемеси ще настоява АТАКА още на първото редовно парламентарно заседание за сезона на 5 септември. Това заяви депутатът Огнян Стоичков пред национален всекидневник. Заедно с колегата от АТАКА Павел Шопов сме внесли поправка в Закона за ДДС още през март. Проектозаконът бе разпределен по комисии, но засега доклади няма, разкрива Стоичков. Изтекъл е и 3-месечният срок, в който законът повелява комисиите да се произнесат. Затова националистите ще настояват промените незабавно да се разгледат в пленарна зала.
Идеята на законопроекта на АТАКА е с ДДС да се облага само услугата на мобилния оператор, през който се пращат електронните съобщения, а върху самото дарение да няма налог.
Темата за отмяна на ДДС при благотворителни кампании се повдигна около наводнението в село Бисер. Тогава премиерът Борисов лично заръча на Дянков и екипа му във финансовото министерство да измисли как да се премахне налогът. До днес обаче управляващите не само не са инициирали законодателни промени, а напроти – продължават да прибират луди пари от даренията на българите.
Припомняме, че само за 2011 година общият брой на изпратени дарителски смс-и е 1 242 000, като внесеното за тях ДДС е 284 800 лева. „Държавата краде два пъти от един болен човек – веднъж като не му дава пари за лечение и втори път, когато взема данък от събраните за него средства“, смята Красимира Величкова от Българския дарителски форум. Според нея мобилните оператори не формират печалба за себе си от текстовите съобщения с дарителска цел и също трябва да влязат в полемика с държавата по този казус. По закон всички дарения под каквато и да е форма не подлежат на данъчно облагане, но според тълкуванието на закона от НАП есемесите са вид услуга и като такава трябва да бъдат таксувани с ДДС.
Величкова беше категорична, че ако до края на октомври не започнат разглежданията на направените предложения, от Българския дарителски форум няма да се поколебаят да прибягнат до съдебни мерки, като сезирането на ЕК също е част от бъдещите им планове за действие.