|

Само АТАКА почете паметта на загиналите в Илинденско-Преображенското въстание

Нито управляващите, нито „патриотичната телевизия“ СКАТ се появиха на честванията на Петрова нива

Единствено АТАКА от всички парламентарно представени партии почете организирано паметта на загиналите в Илинденско-Преображенското въстание през 1903 г. Десетки членове и симпатизанти на партията от Варна, Бургас, Ямбол и други области на страна, начело с лидера Волен Сидеров, депутатите Деница Гаджева и Десислав Чуколов, сведоха глава пред подвига на националните герои по случай 109-годишнината от въстанието.
Само патриотите участваха в целодневните мероприятия на светлата историческа дата, а единствената медия, която отрази повода за историческа гордост, бе телевизия „Алфа’. Отсъстваха както набедената за „патриотична телевизия“ СКАТ, така и големи местни и национални медии.
Групата на АТАКА запали свещ в храма-костница „Света Петка“, в който бе отслужена и заупокойна молитва от Сливенския митрополит Йоаникий. По-късно националистите взеха участие и в официалните чествания пред паметника на загиналите във въстанието. Венец от името на АТАКА поднесоха народният представител Деница Гаджева и Димитър Димов от Контролния сбор на партията.
По-рано през деня Волен Сидеров бе заобиколен от стеклите се от цялата страна патриоти. Всеки искаше да запази спомен от срещата с националист номер едно. Самият Сидеров не пропусна поредният повод да

подпомогне дейността на тракийското
дружество „Лазо Лазов“ в община Средец

След като по време на кампанията миналата година лидерът на АТАКА помогна с лично дарение на потомците на бежанците от Беломорска и Одринска Тракия и дари компютър на клуба им, този път осигури транспорт на желаещите да участват във възпоменателните чествания по повод 109 години от Илинденско-Преображенското въстание. „От тракийското дружество в Средец ни потърсиха за помощ, тъй като са нямали възможност да се придвижат до тук и ние осигурихме транспорт за желаещите“, обясни пред медиите Сидеров.
Благодарение на дарението му във възпоменателната церемония се включиха над 50 души от Средец, всички наследници на тракийските бежанци. Така групата на АТАКА стана най-многобройната в честванията на светлата историческа дата в знаменателната местност Петрова нива. „Тази местност трябва да бъде сред сборищата на патриотизма в България“, каза кметът на Малко Търново Илиян Янчев.
Възпоменателният събор започна с научна конференция на тема „Исторически и съвременни проекции на Преображенското въстание“, в която активно участие взе лидерът на АТАКА Волен Сидеров. Форумът премина без интерес или присъствие на когото и да било представител на управляващата партия. Сидеров, Чуколов и Гаджева  бяха единствените политици, които бяха от сутринта в историческата местност, срещаха се с хора и участваха в цялата програма на събора. Депутати от ГЕРБ се мернаха само вечерта за 30-на минути, в които бе прочетено кои от управляващите изпращат венци в памет на загиналите. „Венци имаше, присъствие – не“, констатира очевидното лидерът на АТАКА и допълни: „За съжаление, не виждам тук политици, не виждам действащи държавници. Би трябвало на тази научна конференция да присъстват и президентът Плевнелиев, и министър-председателят Бойко Борисов. Те щяха да научат много интересни исторически факти, които, убеден съм, не знаят“, заяви на конференцията Сидеров. Той посочи, че в днешните учебници по история липсва страницата за историческата драма на българите от Източна и Беломорска Тракия.
„Аз и моите колеги от ПГ АТАКА направихме всичко възможно, водихме сериозна битка в парламента, за да се постигне едно решение на българския парламент, който да възложи на правителството да положи

усилия за решаването на проблема с компенсирането на отнетите имоти на тракийските бежанци
въпрос, който чака решение от 1926 година досега. Въпреки че парламентът взе такова решение, то не се изпълнява“, допълни националистът.
Лидерът на АТАКА припомни и отказа на българския парламент да гласува предложението на патриотите за обявяване на датата 17 май за Ден на възпоменание за геноцида на българите в Османската империя.
Илинденско-Преображенско въстание избухва в Османската империя през 1903 г.  Организирано е от Вътрешната македоно-одринска революционна организация. Избухва на 2 август и обхваща Македония и Одринско. Въстанието отбелязва връхна точка в националноосвободителната борба на македонските и тракийски българи. Местността Петрова нива, където се проведоха честванията, не е случайно избрана. Именно там на 28-30 юни 1903 г. се провежда конгресът на Одринския революционен окръг на Вътрешната македоно-одринска революционна организация (ВМОРО), на който се изработва общият план на въстаническите действия в окръга по време на Илинденско-Преображенското въстание.
В края на 50-те години на миналия век в местността е издигнат паметник, а през 2003 година, в чест на 100-годишнината на въстанието, е изградена и църквата „Света Петка“. Уреден е и музей с експонати (снимки, оръжия, документи) от освободителните борби на българите от Тракия и Македония. В паметника са зазидани костите на войводата Георги Кондолов. Местността е част от Стоте национални исторически обекта.

 

Полицаи обискираха националисти под Шипка

Скандални действия на полицията помрачиха честването на 135-тата годишнина от боевете на Шипка. Още с пристигането на групата на АТАКА, водена от габровските общински съветници и младежката структура на партията, служителите на реда започнаха да ни обискират, разказа областният координатор Любомир Линков. Според един от полицаите се очаквало при обиска да бъдат открити боксове и ножове.
Едва след като при проверката не били открити нередности, националистите били допуснати до връх Шипка, където поднес венци в памет на загиналите герои.
„Там групата ни беше посрещната с възторг от присъстващите граждани. Венецът, изработен от симпатизанти на партията, бе поднесен от Националните гвардейски части на Българската армия“, разказа още Линков.
След отегчителното слово на вицепрезидента Маргарита Попова, започнала и възстановката на Шипченските боеве, организирана от дружество „Традиция“, в която участвал и член на НМО АТАКА – Габрово, опълченецът Кирил Данов. След епопеята на Шипка, националистите осъществили и работна среща в художествена галерия „Христо Цокев“ в град Габрово, под надслов: „АТАКА – истинските националисти, работещи в полза на българския народ“, чийто говорител бил Линков.
Националистите в Габрово обявиха и нов офис на партията в града – на улица „Скобелевска“ №30. Там ще бъде и откритата приема за граждани на общинските съветници на АТАКА в града.