|

Съдружник на олигарси посяга към ВМЗ-Сопот

Адвокат Тихомир Трендафилов играе за военния завод от името на чужда фирма

За „ВМЗ“ – Сопот играят и неизвестни до момента чужденци, клиенти на адвокат Тихомир Трендафилов .

 

Столичният адвокат Тихомир Трендафилов – съдружник на олигарси като Георги Велчев, Свинаря на Гоце Георги Гергов и собственика на бТВ Красимир Гергов, иска да приватизира Вазовските машиностроителни заводи (ВМЗ) – Сопот. Това стана ясно от съобщение на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол, според което три български фирми и една чужда през адвокат Тихомир Трендафилов купиха документи за конкурса.
До изтичането на крайния срок са закупени общо четири конкурсни документации за участие в публично оповестения конкурс на един етап за продажбата на 118 млн. броя акции, представляващи 100% от капитала на „ВМЗ“ ЕАД. Документации са били закупени от „Сейдж Консултантс“ АД, София, „Емко“ ЕООД, София, „Дунарит“ АД, Русе и адвокат Тихомир Трендафилов от София. Критериите, по които ще се оценяват офертите са: размер на предлаганата от участниците покупната цена – този показател е с най-голяма тежест и формира 60% от оценката. Останалите са: размер на предложените от участниците инвестиции – 30% тежест, и средносписъчна численост на персонала – 10% от офертната цена. Депозитът за участие е 3 млн. евро, а срокът за подаване на обвързващи оферти е до 15 часа на 27 декември 2012 година. Новият инвеститор се задължава да запази числеността на персонала – около 3000 души, както и да задържи размера на основната заплата от около 550 лв.
В медиите се появиха съобщения, че израелски и руски оръжейници ще наддават за ВМЗ. В крайна сметка това може и да се случи, тъй като адвокат Тихомир Трендафилов (закупил документи като пълномощник) официално обяви, че клиентът му е чуждестранна фирма. На този етап той не уточни нито името на дружеството, нито държавата. Знае се обаче, че Тихомир Трендафилов е почетен консул на Казахстан в Пловдив и се занимава с търговско право, а името му стана известно покрай сделката за „Булгартабак“ от 2002-2003 година. Тогава той бе представител на един от загубилите кандидати – консорциум „Росбулгартабак“. Вероятно и сега е закупил документи от името на компания, която е негов клиент.
В Сдружение „Национален борд по туризъм“ пък юристът е съдружник със Свинаря на Гоце Георги Гергов, с брата на Милен Велчев, който иска да застрои Паничище, със собственика на бТВ Красимир Гергов, с Цоло Вутов и прочее мастити бизнесмени и приватизатори.
В една от фирмите си „Рила спорт“ Тихомир Трендафилов е партньор с Добромира Дашкова. На адреса на кантората на двамата съдружници (те имат и други дружества, като „Перелик турс“) са били регистрирани и „Краун хотелс мениджмънт“ и „Краун хотелс“ (фирмата на Георги Велчев), в чиято управа Дашкова и Трендафилов са участвали. Адвокат Трендафилов е съдружник и в единия от голф проектите на „Балканстрой“ АД, Разлог. Пробивният адвокат е и съсобственик във винарска изба „Старосел“.

 

Юристът – авер на Емо Фаса от ГЕРБ

Юристът е приятел и на Христо Стоичков, с когото дружно прокарват бизнес идеите на Емо Фаса от ГЕРБ.

 

Адвокат Тихомир Трендафилов се оказа особено близък до един от най-скандалните депутати лобисти от ГЕРБ Емил Димитров, познат още като Емо Фаса. В приятелския списък на Трендафилов е и Христо Стоичков. А общото между тримата – че са членове на частната асоциация „Български дивеч“. През юни 2011 г. герберът лобист бе плътно до Трендафилов при представянето му за почетен консул на Казахстан в Пловдив и не спираше да обяснява на уважилия събитието Бойко Борисов колко позитиви ще ни донесе топлата връзка с Казахстан, припомниха регионалните медии под тепетата. Сред гостите били още Левон Хампарцумян и Милен Велчев. Интересно е, че България е първа в Европа по брой на почетните консули. У нас те са над 50, а във Великобритания например – по-малко от 10. Любопитен е и фактът, че Тихомир Трендафилов станал консул под тепетата – град, с който той няма особена връзка. Адвокатът работи и живее в столицата и преобладават коментарите, че консулският му офис в Стария град ще пустее често. Явно обаче за назначението му има сериозна причина – щом дори премиерът Бойко Борисов отделил време от натоварената си програма, за да демонстрира близост с Трендафилов. През 2011 г. Трендафилов лансира идеята частници да вземат на концесия ловните стопанства, за да налеят пари в тях. Идеята, уреждаща бизнеса на приятеля му Емо Фаса се рекламираше от самия Христо Стоичков. Най-известният българин дори се яви на пресконференцията, на която бе лансирана лобистката идея. Знаещи разкриват, че Камата е бил неколкократно гост на адвоката във винарска изба „Старосел“. Миналата година в медиите пък изтече информация, че юристът дължи солидна сума пари на мебелисти и дърворезбари от Пазарджик. Пред „Акцент“ читател от Пазарджик потвърдил, че Трендафилов му дължи пари за уникални мебели, маси и столове, поставени във винарната на Тихомир Трендафилов до с. Старосел.