|

Цените полудяха, всичко тръгна нагоре

Около 600 хиляди домакинства живеят с доход под 205 лева на човек, което е под прага на оцеляване

Есента се задава с нови, по-високи цени на всички основни стоки и услуги. В близките месеци българинът ще трябва да задели доста повече средства в сравнение с този период на миналата година. В момента по данни на синдикатите около 600 хиляди домакинства живеят с доход под 205 лева на човек, което е под прага на оцеляване. Очаква ги нов срив.
Увеличеният с 13% ток от 1 юли повлече цените на всички стоки и услуги.  Националната статистика отчете 1.5% месечна инфлация за юли. Поскъпват жилища (наеми, текущ ремонт и поддържане), вода, електроенергия, газ и други горива – увеличение с цени 6,3 на сто.  С 1,5 на сто (засега) скачат разходите за транспорта. Тепърва се очаква голямото поскъпване на храните. Най-фрапиращите увеличения в момента са при сезонните зеленчуци: домати – с 12.5%, краставици – с 26.3%, зеле – с 14.9%. Нещо, което не се е случвало от десетина години.
Тазгодишната реколта от царевица се очаква да е с 40 процента по-лоша в сравнение с 2011 година. Това ще оскъпи фуражите и ще повлече нагоре цените на млечните и месните продукти, коментира земеделският министър Мирослав Найденов. Според прогнозите му добивът на една от основните суровини за производство на фуражи ще е около 1.2 млн. т при миналогодишни количества от 2 млн. тона. Фуражите ще поскъпнат и заради лошата реколта от слънчоглед. Найденов призна, че поскъпването на храните продължава, въпреки обявеното преди двадесетина дни намерение на три търговски вериги да задържат цените на десет български хранителни продукта за три месеца. „Цените не трябва да слушат министъра, а единствено и само пазара“, каза Найденов. Според него всъщност нямало замразяване на цените, а само по-продължителна „промоция“ . „Опитахме се да направим нещо в тази тревога, защото е  факт, че последните дни цените полудяха“, заяви в паниката си министърът.
За капак на поскъпването цените на горивата по бензиностанциите достигнаха нов връх. Най-масовият бензин А 95 вече се продава средно за 2.70 лв. за литър. Припомняме, че от август превозвачите увеличиха и цената на билетите за междуселищен транспорт.