|

Цигани от ДПС превзеха ловешкото село Бежаново

Потърпевшите: Прокуратурата в Луковит потулва всяко престъпление

Диана ТОДОРОВА

Местните живеят под стрес от 10 години насам заради безчинствата на мюсюлманските цигани.

 

Беглешките, Партизаните, Елезови и Сечански  са четирите цигански клана, които извършват престъпления всеки ден в ловешкото село Бежаново. Това научи на място екип на вестник „Атака“ от потърпевшите хора. Бежановци се оплакват, че от 10 години насам престъпните деяния на циганските мюсюлмански семейства не стихват, а дори с всяка изминала година ескалират.
„Тази четири фамилии са под протекцията на ДПС. Всички в селото знаем на избори за кого отиват да гласуват“, споделят бежановци.
Хората разказват, че престъпленията са разнообразни – от битови кражби до убийства и изнасилвания. „Това е чиста проба тероризъм, защото откакто тия хора са в нашето село, ние не сме видели спокойствие. Постоянно сме под стрес! А най-лошото е, че тези четири фамилии остават безнаказани дори след най-тежките си деяния“, възмущават се селяните. Според тях виновникът за тази безнаказаност е прокуратурата в Луковит, която отговаря за жалбите на бежановци. Това твърдение се потвърждава от факта, че досега не е заведено нито едно дело срещу някой от четирите бандитски клана. Потърпевшите ни показаха няколко писма от главния прокурор в отговор на жалбите им, в които се казва, че извършителят е „неизвестен“.
Преди около седмица се случва поредното тежко престъпление в Бежаново от страна на една от бандите.“Това не е обикновен бой, ами истински опит за убийство. Тия банди, които върлуват из нашето село, са незаегнати от закона и правят, каквото си искат“, оплаква се най-тежко пострадалият при инцидента Мико Иванов. След побоя той е със счупена ръка, изваден далак, спукано дебело черво, счупена лопатка, наранен бъбрек. Съселяните му разказват, че при подобни организирани нападения циганите са въоръжени с вили, тояги, бухалки и различни инструменти, с които потрошават всичко и бият наред. „Събират се над 30 души от определената фамилия и като обезумели тършуват из Бежаново“ допълват хората. По думите им, има и случаи, при които бандитите са задържали и заложници в местната дискотека.
Според бежановци единственото оръжие срещу битовата престъпност е назначаването на общинска полиция. „Определено селото ни се нуждае от нея, но общината не отпуска кадри за тази цел! Още по-голямата наглост е, че искаме сами да издържаме полицаи към общинска полиция, но и това ни забраняват“, възмутени са хората. Друг метод за справяне с престъпността в Бежаново е организиране на доброволен отряд, но от МВР изрично са забранили да се изгражда подобно нещо.