|

Чиновници на Мирослав Найденов прибират 50 бона

Бивши пиарки се уреждат с апетитна поръчка на земеделското министерство

Бивши служителки на Агенцията по храните усвояват 50 000 лв. от земеделското министерство. Фирма на бивши пиарки на Българската агенция по безопасност на храните е сключила договор за около 50 000 лв. за представяне в социалните мрежи Facebook и Twitter на Програмата за развитие на селските райони, твърди БГНЕС.
За „изработване и поддържане на интернет страница на ПРСР в Facebook и Twitter“ на 12.01.2012 г. е сключен договор с „КЕЙ ЕМ КОМ“ ООД. Зад фирмата стоят бившите пиарки на Българската агенция по безопасност на храните – 25-годишната Кристина Спасова и Лора Димитрова. Проверка в Търговския регистър показва, че фирмата е учредена на 26.09.2011г., т.е. само три месеца преди да се подпише договорът.
Според официалния отговор на МЗХ Кристина Спасова е работила като старши експерт „Административно обслужване, връзки с обществеността и инвестиции“ от 20.04.2011 до 26.09.2011. В същата дирекция е работила и Лора Димитрова, но на длъжност младши специалист. Тя е работила там от 09.03.2011 до 27.02.2012 г.
Справка във Facebook профила на ПРСР обаче показва, че няколко месеца преди изтичането на договора с двете пиарки харесванията са 24, а последователите в  Twitter са едва трима, което е доста далеч от търсения ефект. След избухването на скандала бе отчетен лек ръст – Facebook страницата на ПРСР има 215 харесвания, а в Twitter последователите са 22.
Другият късметлия, спечелил поръчка за около 50 000 лв. е Антони Стоев. 25 – годишният младеж е управител на дружеството „ЕМ ЕНД МАРК“ ЕООД. Срещу тази завидна сума пари от фирмата се очаква „да публикува информация и коментари по Програмата в различни интернет форуми в продължение на една година“. И тази фирма е избрана за това, че е предложила най – ниска цена, а договорът с нея е подписан на 16 януари тази година.
Парите идват от Европа по мярката „Техническа помощ“ на Програмата за развитие на селските райони. Всеки от договорите е сключен за период от 1 година. И двата договора са в процес на изпълнение.