|

АТАКА: Референдумът да реши и оставаме ли в НАТО

Военният блок може да ни въвлече в разрушителна война на изток, предупреди Волен Сидеров

Петя КРЪСТЕВА

Руската страна щяла да плати целия строеж на централата, а държавата ни да притежава мажоритарен дял, разкри лидерът на АТАКА.

 

В референдума за АЕЦ „Белене“ да се прибави още един въпрос – дали България да прекрати членството си в НАТО. За това настоя ръководството на АТАКА на среща с президента Росен Плевнелиев. Лидерът на националистите Волен Сидеров подчерта, че не бива да се изпуска възможността при веднъж организиран референдум и заделен ресурс, да се изясни този стратегически за страната ни въпрос. „Във всеки момент конфликтът между Турция и Сирия може да прерасне в мащабна война. Тези опасения са съвсем реални. Ако това се случи, НАТО непременно ще ни въвлече в този разрушителен конфликт. Ще ни използват за пушечно месо“, предупреди Сидеров и заяви, че членството във военния блок досега ни е донесло само негативи и нито един дивидент. Той даде за пример Франция, която също напусна НАТО, оставайки само формален член.  „Заради сериозната международна обстановка и щедрите уверения на Борисов, че ще правим, каквото ни кажат от съюза, поисках от президента незабавно да свика и Консултативния съвет по национална сигурност“, съобщи пред медиите лидерът на АТАКА и изрази надежда Плевнелиев да вземе насериозно ситуацията.
На срещата на „Дондуков“ 2 националистите дадоха подкрепата си за референдума за строежа на АЕЦ „Белене“ и заявиха, че според тях няма нужда от редакция на въпроса.
„Хората вече веднъж са се подписали по конкретно зададен въпрос за тази централа. Ако трябваше да се правят редакции, трябваше да се случи отдавна. Сега е късно. И тези консултации закъсняха“, обясни Сидеров и допълни, че АТАКА винаги е поддържала и занапред ще поддържа строежа на централи, които да гарантират енергийната ни независимост и да трупат приходи в хазната.
Въпреки съгласието си националистите дадоха важни препоръки за законови промени, които да направят бъдещия референдум легитимен, демократичен и резултатен. „Законът за референдумите е лошо, дори нехайно написан и се нуждае от спешни промени, за да сме сигурни, че допитването ще има нужните представителни и демократични качества“, посочи Сидеров. Той поиска на първо място референдумът да е валиден, независимо от броя на гласувалите хора, а не както е в момента – броят на гласувалите да е минимум колкото на последните парламентарни избори. Това е нелепо и вероятно трудно изпълнимо, аргументира се лидерът на АТАКА. Сред законодателните промени, които патриотите предлагат,  е и намаляване на броя на подписите за свикване на референдум – от 500 000 на 200 000. Националистите поискаха също председателят на парламента да се задължава до три дни след представянето на подписка да я депозира в ГРАО, а не както е досега – без указан срок.

 

ГЕРБ да плати допитването с откраднатите субсидии

„Бойко Борисов да плати с откраднатите пари от субсидиите на АТАКА и РЗС референдума“. Това предложи Сидеров по повод искането на премиера партиите пропорционално да отделят пари от субсидиите си за плащане на допитването. „Ако са му малко задигнатите от нас пари, плюс партийната му субсидия от 20 млн. лв., да помоли някой от десетките милионери в ГЕРБ да дадат малко джобни за референдума“, предложи още лидерът на АТАКА. Като друга алтернатива за покриване разходите за допитването той посочи орязване на скандално високия бюджет на НСО, който по думите му ще стигне 34 милиона лева. „Това е една институция, която действа без законова рамка и смятам, че спокойно могат да се спестят доста от парите, които се прахосват за нея“, заяви още Сидеров.