|

Борисов успя да фалира и НЕК, и целия БЕХ!

След като не можа да спре енергийния грабеж, бившият охранител започна да граби повече от предшествениците си

Магдалена ТАШЕВА

Има таен план за фалит на НЕК, така че ако руснаците вземат компанията като компенсация за неустойките от закриването на проекта „АЕЦ-Белене“, в нея да няма почти нищо. Той ще бъде активиран само ако не се разберем с Русия до Нова година“.
Това съобщи преди дни един седмичник, позовавайки се на анонимен източник от правителството.
„Управляващите са притеснени, че ако искът на „Атомстройекспорт“ за 1 млрд. евро бъде одобрен от Международния арбитражен съд в Париж, по-голяма част от компанията ще премине в руски ръце. Прогнозите на нашите експерти са, че България ще бъде заставена да плати неустойки за не повече от 500 млн евро. Но тази сума е една трета от активите на НЕК“, казал дълбоко засекретеният източник на седмичника.
Тук манипулацията на общественото мнение е в думата „таен“. Защото фалитът на НЕК, и на целия Български енергиен холдинг (БЕХ), не е никаква тайна. За справка, БЕХ обединява държавните НЕК, Булгаргаз, Булгартрансгас, мините „Марица-изток“, АЕЦ -Козлодуй и ТЕЦ „Марица-изток 2″. Печалбата му за миналата година е над 500 млн. лв.
Треперещият за анонимността си източник спокойно можеше да застане в медиите с името и физиономията си, защото е изрекъл нещо отдавна известно. И в друго е манипулацията -  че ако БЕХ фалира и бъде разпродаден, за това ще бъде виновна корпорацията „Росатом“, или поне БСП, която не е сключила договора за изграждане на АЕЦ-Белене до 1 март 2007 г., или цунамито, което връхлетя старата АЕЦ-Фукушима на Японския ахипелаг през март 2011 г., или Чернобил от 1986 г., или вероятността астероид да удари планетата точно в района на български град Белене и пр.
Когато

Борисов закри проекта „АЕЦ-Белене“ под натиска на Хилари Клинтън

(която дойте в България на 5 февруари т.г. именно с цел да закрие всички енергийни проекти на България с руско участие), чухме, че го направил, „за да не фалира НЕК“.
От пролетта до края на септември слушахме този рефрен. На 20 септември във в. „Труд“ депутатът от ГЕРБ Диан Червенкондев заяви:
„Ако беше продължил проектът „АЕЦ-Белене“ така, както беше започнат, НЕК щеше да фалира.“
Към момента, ако съдим по изявленията на гербаджиите, НЕК има дългове за 2 милиарда лв. и въпреки че проектът „АЕЦ-Белене“е прекратен с решение на мнозинството на ГЕРБ в 41-то НС, НЕК пак щяла да фалира.
Ама, чакайте, засега НЕК е изтеглила само един заем от 250 милиона за строежа на АЕЦ-Белене от БНП Париба. Как е възможно компания, търгуваща с енергия, да не може да изплати един заем от 250 милиона?! След като само за миналата година печалбата на БЕХ е 500 милиона?!
Самият БЕХ е бил изправен пред фалит, според управляващите, защото активите му възлизали на 12 милиарда лв, а според оценката на банката HSBC, строежът на АЕЦ-Белене щял да струва 22 милиарда лв. „Откъде да вземем тези пари?“, пита Червенкондев.
Пред bTV на 4 октомври, само 2 седмици след интервюто си за „Труд“, Червенкондев обяви: „НЕК е пред фалит“
Два дни по-късно последният назначен шеф на БЕХ Михаил Андонов го допълни:
„НЕК и Булгаргаз са двете дружества в тежко състояние, но състоянието на НЕК е наследено в предишните години и е резултат от ползване на собствени средства за инвестиране в АЕЦ -Белене и „Цанков камък“ – около 1.5 млрд. са вложени там“, заяви Андонов на 6 октомври тази година. Той каза също, че останалите около 450 млн. лева са просрочени задължения на НЕК към производителите на електроенергия.
Самият премиер в интервю за БНТ от 19 октомври направи тромав опит да обясни защо само за 10 месеца е променил позицията си за „АЕЦ – Белене“ на 180 градуса.
Да припомним, че на 8 април 2011 г. в студиото на „Панорама“ той обясни подробно и изчерпателно как НЕК е източвана години наред чрез сключените от Иван Костов договори за ТЕЦ „Марица изток“ 1 и 3 и ТЕЦ „AES Гълъбово“ и със спекулативните цени на т.нар зелена енергия.
Държавата (т.е. НЕК) изкупува енергията от частните фотоволтаични паркове за над 800 лв/МВтч.
„Вятърът ни струва между 170 и 300 лв/МВтч. При 41-42 лв/МВтч на АЕЦ- Козлодуй, при 62 лв/МВТч на държавната ТЕЦ „Марица изток“-2 и при 136 лв на частната „Марица изток“-3. Заварих я на 160 лв, смъкнахме цената на 136 лв., но на електромерите на хората тя е 82 лв. Всичко останало ние дотираме и изнасяме пари навънка за големите компании, които сме посрещнали толкова добре с хляб и сол като инвеститори… Тази разлика от 54 лв/МВтч къде отива?“, попита риторично Борисов. И добави: „Няма ли да се срути цялата икономика и да фалира държавата, когато бъдат спрени и двата работещи блока на АЕЦ-Козлодуй през 2017 и 2019 г.?
За „Мариците“ договорите са подписани от Костов, а за ВЕИ – от Тройната коалиция, напомни тогава Борисов. Междувременно премиерът бе дошъл в студиото с договора и камерата следеше цитираните от него числа по страниците. Стана ясно, че ако България прекрати проекта, договорът предвижда арбитражно дело в Париж и заплащане на неустойки на „Атомстройекспорт“ в размер на 600 милиона евро. Тоест, още тогава е било ясно, че ще плащаме. Е, не 1 милиард, а „само“ 600 милиона евро, ако закрием проекта.
После в България дойде Хилари Клинтън и Борисов сложи кръст на „АЕЦ-Белене“.
Когато през март т.г. мнозинството на ГЕРБ в 41-ия парламент гласува за закриване на проекта,

депутатите са знаели, че ще платим поне 600 милиона евро неустойка на руснаците
записано е в договора! Знаели са, че страна по него е НЕК и че изплащането на такава сума би довело компанията до банкрут.
На 19 октомври тази година Борисов се опита да обясни обръщането си и фалита на НЕК със следните аргументи.
„Преди година и половина такива държави като Италия, Германия и Япония забраниха използването на ядрена енергия. Турция още е нащрек, защото има много проблеми в издаването на разрешения. Тогава ме притесняваше скъпия ток от зелените енергии, който сега сме намалили два пъти.“
Той каза също, че през април 2011 г. имал притеснения дали ще продължи работата на АЕЦ „Козлодуй“ и дали евентуалното спиране на проекта „АЕЦ-Белене“ няма да доведе до спиране на 5 и 6 реактор на „Козлодуй“. През това време обаче с руснаците били проведени стрес тестовете на 5 и 6 реактор и е уговорено построяването на 7 реактор“
Ние искаме да има референдум, искаме да чуем какво мислят хората, подчерта Борисов, и прочете формулирания от БСП въпрос: Да се развива ли атомната енергетика в България чрез изграждане на ядрена централа на площадка Белене?“
„Да се развива ли ядрената енергетика на Република България?“ предложи Борисов, за да изключи площадката Белене. После се впусна в словоблудства за разликата между понятията „атомен“ и „ядрен“, които в случая са тъждествени и законът би бил спазен при употребата на кое да е от тях.
Слонският пирует на Борисов в студиото на БНТ от 19 октомври плаче за анализ.
Позоваването на „оценката“ на банката HSBC e невалидно. Борисов закри проекта „АЕЦ-Белене“ преди тази банка да публикува какъвто и да било доклад. Той не е публикуван и до днес. Очевидно е, че закриванeто на проекта се е отразило на заключенията на консултантите, които са го писали. Политическият натиск е най-вeроятната причина за „оценката“ от 10.3 милиарда евро цена на двата хилядника на АЕЦ-а, записана в онази купчинка слайдове, която беше тиражирана уж като „доклад на HSBC“.
HSBC  в момента е разследвана от американския Конгрес за две геополитически далавери: 1) за пране на милиарди наркодолари на мексиканскит картели; и 2) за манипулиране на лихвата LIBOR
Тоест, оценките на тази банка нямат никаква стойност. Тя прави това, за което нейните шефове получат пачки под масата.
Германия не се е отказала от ядрената си енергетика! Миналата зима, заради арктическия студ, Меркел пусна няколко от консервираните реактори. (БГНЕС, 9 февруари 2012 г.) Нищо, че на думи беше декларирала пълен отказ от ядрен ток след 2020 г.
Италия е консеврирала реакторите си в края на 80-те години (а не „през последната година и половина“, както твърди Борисов) под въздействието на Чернобилската катастрофа.
Япония има 52 реактора, от които 4 гръмнаха и не работят (тези в АЕЦ – Фукушима), но останалите 48 са в експлоатация.
Турция не се е отказала от строежа на 3-те си АЕЦ, напротив, работата по тях върви с пълна сила. Предвижда се до 2023 г., когато ще чества 100-годишнината на републиката, да има 12 ядрени реактора в 3 АЕЦ-а, както следва:
1) АЕЦ-Акую на Средиземно море – 4 реактора по 1200 МВт, пуск през 2019 г.  Руската „Атомстройекспорт“ (АСЕ), заедно с „Интер РАО“ финансират на 100% АЕЦ-а.
2) АЕЦ-Синоп. На 22 август т.г. енергийният министър Танер Йълдъз обяви, че вече се водят преговори с Япония, Канада, Китай и Южна Корея. Най-вероятно Канада ще спечели конкурса.
3) АЕЦ – Ингеада на границата с България. Нейният строеж може да бъде даден на Китай, съобщи вицепремиерът Али Бабаджан за в. „Хюриет“ от 26 февруари т.г.
С други думи, на 19 октомври в студиото на „Паноранма“ на БНТ премиерът Борисов лъга като дърт циганин с чувството, че го гледат и слушат идиоти.
Нещо повече,

според ООН България трябва да построи поне още 2 АЕЦ до 2030 г.

Това е ангажимент, който страната ни трябва да поеме като част от мерките срещу глобалното затопляне в рамково споразумение, за което ООН препоръчва да се приеме като национална стратегия на всяка една от страните-членки. Според доклад на Световната атомна асоциация до 2030 г. трябва да се построят поне 559 АЕЦ в целия свят, които да заменят ТЕЦ-овете.
Тогава къде е причината за тиражирането на анонимни източници, които ни подготвят за фалита на БЕХ и в частност, на НЕК?
В това, че искът на „Атомстройекспорт“ е удобен претекст да се обвинят руснаците, че са ги фалирали. Иначе отдавна се знае, че НЕК е източвана. Писмо на Трайчо Трайков до шефа на ДКЕВР Атанас Семерджиев, публикувано във в. „168 часа“ от 23 март т.г. доказва това. Дни преди да напусне кабинета, Трайков предупреждава, че неизгодни договори с доставчици на електроенергия (разбирай американските ТЕЦ-ове и фотоволтаични паркове) нанасят на НЕК огромни загуби и компанията е пред фалит.

Борисов беше най-големият привърженик на АЕЦ-Белене… докато през февруари 2012 г. САЩ не му свиха сърмите с досиета за тъмното му минало.

 

Самият Борисов обясни на 8 април 2011 г. как се източва НЕК с по 54 лв. на мегаватчас само за една от ТЕЦ-овете, американската „Марица изток“-3. Той попита и защо държавната „Марица изток“ -2 произвежда ток за 62 лв/МВтч, нали уж държавата е лош стопанин,  а частната го произвежда 3 пъти по-скъпо. Ами, защото Костов е гарантирал на американците 16% печалба, а на собствената си държава не дал такъв подарък.
В изминалото време от април 2011 до февруари-март 2012 г. Борисов разбра, че няма да може да спре енергийния грабеж на България, затова в момента и той граби колкото може. Доказателство за това е назначаването на неграмотните Валентин Николов за шеф на АЕЦ-Козлодуй и 25-годишната пиарка на министър Делян Добрев, Марина Армутлиева (еколожка по образование) за председател на Съвета на директорите. Подготвя се и продажбата на работещите 5 и 6 блок на АЕЦ-Козлодуй , например на фалиралата „Уестингхаус“ (която собственикът й „Тошиба“, в момент продава), и на електропреносната мрежа на България, т.нар електроенергиен системен оператор ЕСО.
Предвижда се до 2017 г. България да няма ядрени мощности. (Затова ни лъжат, че 7-ият реактор, който трябваше да бъде монтиран в Белене, щял да заработи на площадката на Козлодуй чак през … 2022 година! Защо, нали е готов? Нали Добрев заяви, че до 3

 

години ще започне монтирането му?)
През 2017 г. изтича лицензът на 5-ти блок. През 2021 г. изтича и 30-годишният лиценз за 6-ти блок. „Въпросът е дали ние ще направим необходимото за да удължим ресурса на тези реактори за още 20 години. Нещо, което правителството едва сега започна да прави, със закъснение от 1.5 години и повече по тази програма. И Делян Добрев, като председател на управителния съвет на БЕХ е отказал финансирането на програмата“, заяви в интервю за ТВ АЛФА ексминистър Румен Овчаров.
Българинът вече плаща цената за закритата АЕЦ-Белене. В 13-те процента увеличение на цената на тока от 1 юли тази година само една трета са за енергия от ВЕИ. Останалите пари са за капитализация на НЕК. За да може НЕК, която е фалирала в момента, да плаща сметките по проекта „АЕЦ-Белене“. Догодина ни очаква още едно,

още по-голямо увеличение на цената на тока
за да може НЕК да изплаща заема от 250 милиона лв. към БМП Париба. А ако към тези задължения се добави и искът на „Атомстройекспорт“ за 1 милиард евро, не само НЕК, но и БЕХ вече е фалирал, пресметна Орвчаров.
В епоха, когато енергетиката по цял свят е просто обречена на огромни печалби, бившият охранител доизточи компаниите и сега се стреми да заличи следите си, като ги обяви за фалирали по вина на Русия, на БСП, на българския народ, на японското цунами от март 2011 г., на Чернобил от 1986 г., на италианците, на германците, на турците…В България обаче всички са в кюпа, от Костов до Борисов през Сакскобургготски и Станишев. Затова ние ще плащаме за непостроени ядрени мощности, домакинства и бизнеси ще фалират, докато те си харчат комисионите на Бахамите.

 

АТАКА: Референдумът да бъде по въпроса от подписката

Говорим за ядрената централа, която предстои да бъде построена. Нека да си спомним няколко големи инициативи на български граждани, отнасящи се до ядрената ни енергетика. По инициатива на ВМРО беше инициирана подписка за или против затварянето на блоковете на АЕЦ- Козлодуй при управлението на Сакскобургготски-Доган. Бяха събрани над 500 000 подписа на български граждани, които настояваха да не се затварят малките реактори на АЕЦ-а. Тази подписка беше потулена от ръководството на НС. Има още една подписка, свързана с допитване на народа – за или против членството на Турция в Евросъюза. И в двата случая гласът на българските граждани бе пренебрегнат. Днес сме свидетели на трети случай – над 700 000 подписа на българи, които са се подписали под точно определен въпрос. Ние сме за това да се проведе референдум с въпрос за АЕЦ -Белене така, както е формулиран в подписката“, заяви на 24 октомври лидерът на АТАКА Волен Сидеров в парламента. Той подчерта, че площадката за проекта „АЕЦ-Белене“ вече е лицензирана. „Това е най-трудното – да вземеш лиценз за строителна площадка и то вече е постигнато“, каза Сидеров.
„Законът не ни ограничава до един въпрос при провеждане на референдуми, може да са и 2, и 3. Нека към въпроса за АЕЦ-Белене да добавим още два: 1) трябва ли да сме член на НАТО или да пазим неутралитет; 2) съгласни ли са българите Турция да стане член на ЕС.“, предложи председателят на ПГ АТАКА.
Сидеров напомни, че сега действащият закон, изискващ подписите на най-малко 500 хиляди граждани, затруднява провеждането на допитване до народа. АТАКА предлага минимумът да падне на 200 хиляди подписа.
Освен това, ако сега се проведе референдум, той няма да бъде признат, ако в него не участват над 4 милиона граждани – толкова, колкото са гласували на последните парламентарни избори. „Искаме със специална поправка да се премахне това ограничение“, заяви лидерът на АТАКА. Той предложи още държавните радио и телевизия да проведат информационна кампания и да се даде равен период от време на участниците от всички страни да изразят своето виждане.