|

България е заплашена от ново потурчване

Книгата на проф. Станислав Станилов “Новият османизъм и българите” разкрива опасните намерения на Турция към нацията ни

Полина НАЙДЕНОВА

Препълнената зала в Пазарджик не можа да побере всичките желаещи да чуят думите на проф. Станилов и Волен Сидеров по време на представянето на книгата.

Над страната ни виси страшна опасност от ново потурчване. В момента новите османисти  реислямизират Турция. Те искат да се завърне ислямистка Турция на Балканите. Този нов османизъм (неоосманизъм) цели южната ни съседка да се завърне на Балканите могъща, както по времето на Османската империя. В много страни излизат всевъзможни статии, които алармират за страшната опасност, но

в България се мълчи
по проблема
От българите зависи да осъзнаем този проблем, защото ние, улисани в нашите ежедневни грижи, си казваме „А, това не може да стане, това е абсурдно“. Това е реално и то може да се случи всеки момент. Западът формира нови държави на Балканите, а Турция има свои интереси, които заплашват отечеството ни. За това алармира проф. Станислав Станилов по време на представянето на книга си „Новият османизъм и българите“ в Пазарджик. Специални гости на мероприятието бяха лидерът на АТАКА Волен Сидеров и депутатите Десислав Чуколов и Деница Гаджева. Зала „Хебър“ и предверието й се оказаха тесни за желаещите пазарджиклии да чуят думите на Станилов и Сидеров.
Пред пълната зала депутатът от АТАКА и автор на книгата разказа как е възникнала идеята да бъде написан този труд, определен от самия него като политически очерк.
„Новият османизъм и българите“ се явява идеологически отговор на книгата на настоящия външен министър на Турция Ахмет Давутоглу. „В книгата на Ахмет „Стратегическата дълбочина“ с много аргументи се обосновава идеята Турция да се завърне в Европа“, каза проф. Станилов. Той обясни, че Давутоглу

неглижира турското
робство в България
и като цяло на Балканския полуостров, определяйки го като владичество, като по този начин лишава от съдържание революциите на Балканите, включително и Руско-турската освободителна война.
Депутатът от АТАКА търси разликите между понятията османизъм и неоосманизъм и представите на съвременните османисти, които мечтаят за нова ислямистка Турция.
„Османизмът е идеята, според която турците, понеже са имали велика империя, трябва да владеят земите около сегашната Турска република и трябва да възстановят своята империя в един нов вид. В нашата преса и в българската наука тези идеи умишлено не са популярни и за тях не се пише“, смята авторът на книгата. Той разкри още, че в труда на външния министър на Турция на няколко места е казано, че те ще се завърнат на Балканите с култура, с наука, с икономика и ще станат много могъщи. Точно това, за което пледира новият османизъм.
„Моята книга не насажда омраза към никого. Тя не казва мразете ги тези за това, мразете ги за онова. Тя казва само обичайте Отечеството и е написана с единствена цел -

да отвори очите на
много хора“,обясни
депутатът от АТАКА

„Читателите да разберат, че онези политически сили, които водят антинационална политика ще докарат България към пропаст“, поясни професорът. В претъпканата зала националистът каза: „Унищожихме армията. Защо ни е голяма армия, като сме в НАТО и те ще ни пазят. Всичко на света е временно, особено геополитическите съюзи. НАТО днес го има, утре го няма. Изведнъж изчезва  и ние оставаме без армия“.
По думите му, докато АТАКА се бори срещу турската националистическа партия, ГЕРБ участва във възникнала опасност. „В момента Касим Дал прави нова турска партия, която ще бъде неоосманистка, защото са подкрепяни от Ердоган. Вкарат ли си 12-15 депутати в парламента ще стане нещо страшно“, предупреди атакистът. Пред събралите се жители на Пазарджик проф. Станилов обясни, че книгата му е срещу тези явления и трябва да се отворят очите не само на много българи, но и на политици и журналисти.
„Има една латинска пословица, която казва: „Ако искаш да те намразят, говори истината“. От АТАКА не се боим, че ще ни намразят. Говорим истината по една много проста причина – ако спре някой в обществото да говори истината, обществото отива на гибел“, смята проф. Станилов.
Лидерът на патриотите поздрави авторът на книгата с думите: „Това е един труд, който макар и не обемист, е много ценен по съдържание и всеки един от нас трябва да го прочете”. Волен Сидеров е на мнения, че и всеки български политик, държавник, министър и политически лидер трябва да се запознае с политическия очерк на проф. Станислав Станилов. Лидерът на АТАКА обеща, че ще направи необходимото, за да я пусне в пощата на всички депутати в Народното събрание. „Дано да положат интелектуални усилия, за да я разлистят и да научат как в момента политиката на Турция спрямо България продължава да бъде имперска и завоевателна. Те казват, че пак ще владеят и

ще възстановят
османската империя
но с икономически и демографски средства“, заяви при на представянето на книгата Сидеров.  Според него това е открита заявка на турския външен министър и турските държавници, които са със самочувствието, че могат да осъществят това ново потурчване.
„Ако патриоти, националисти, организации и формации се бием помежду си, вместо да противостоим заедно на ислямската опасност, има възможност да потънем отново в нов мрак. Но вярвам, че българският дух е неунищожим“, заключи Сидеров. Цялата реч на Волен Сидеров прочетете на стр. 8, 9.