|

ГЕРБ налива европейски пари за екология в МВР

Михаил КРЪСТЕВ

Вътрешният министър Цветанов ще прибере 96 млн. лева за нова противопожарна техника по Оперативна програма „Околна среда“ (ОПОС).

Най-богатото министерство в България – на вътрешните работи, ще получи още 200 милиона европейски пари през 2013 г. Добрата новина за министър Цветанов и подопечните му показа невъзможността на управляващите да се справят с една от основните задачи, които си поставиха в началото на мандата – успешното усвояване на парите по европейските оперативни програми. Най-яркият пример в това отношение са приоритетите, по които силовото министерство ще получи финансирането – „Води“ и „Опазване и възстановяване на биоразнообразието“. Тези нетрадиционни за ведомството сфери не успяха да смутят управляващите, които веднага скалъпиха повод за усвояването на парите.
По сектор „Води“ МВР ще се доставя оборудване за изпомпване, за издирване и спасяване по вода, за пречистване на вода, за предотвратяване на наводнения, за временно настаняване при наводнения.

За тази дейност ще бъдат отпуснати 96 млн. лева

Типично за управлението на ГЕРБ, критериите за получаването на финансите остават неясни, което само по себе си може да доведе до санкции от страна на европейските институции.
Цветанов и полицаите му се явяват и стожер на биоразнообразието у нас. Поне това става ясно от следващите 96 млн. лева, които се отпускат по Оперативна програма „Околна среда“ (ОПОС). Крупната сума ще се използва за закупуване на тежкопроходима техника за гасене на горски пожари в труднодостъпни райони. Закупуването на пожарна техника явно се оказва удобен способ за изразходване на европейски пари, които правителството не е успяло да усвои. Преди броени дни регионалният министър Лиляна Павлова също обяви, че част от средствата, които ще се освободят от провалените проекти за регионално развитие, ще отидат зa ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ за пожарни автомобили и оборудването им в 36 града. Все още не е ясно каква сума ще се задели за покупката. Планираният ресурс за пренасочване към градска среда е 180 млн. лв. Досега от прекратени или неусвоени програми са събрани 135 млн. лв. Срокът за кандидатстване на общините е 13 януари догодина.
Кризисното усвояване се налага заради угрозата държавата да загуби 1 млрд. лв. по вече договорени проекти за регионално развитие, които се бавят основно заради тръжните процедури. Финансирането, което отговаря на половината от общо договореното, е заплашено заради провала на 739 проекта на общините, които се бавят,  защото все още нямат сключен договор с изпълнители и за строителен надзор.
Жонглирането на управляващите с парите от европейските програми обаче не спира дотук. Най-скандален е случаят с пренасочване на 390 млн. лева от приоритетната ос „Води“ за закупуването на нови автобуси и тролейбуси в 5 общини. Едва ли за някой е изненадан, че въпросните общини са контролирани от кметове на ГЕРБ, които ще използват мащабната инвестиция  за печелене на дивиденти в предстоящата изборна кампания догодина. Оказва се, че от една страна именно

общините, ръководени от ГЕРБ, са виновни за слабото усвояване

на европейски средства, а пак те ще бъдат наградени от управляващите. Комична е и посочената необходимост за инвестицията, за да се впише тя в изискванията на Оперативна програма „Околна среда“ – замърсяването на въздуха от остарелия транспорт. Дори и чистотата на въздуха обаче не е била най-голямата грижа на екоминистерството, става ясно от документите. При анализа кои общини да получат пари за транспортни средства от МОСВ са решили да изключат всички местни управи, в които градският транспорт е възложен на частен превозвач, защото това изисква разрешение за предоставяне на държавна помощ и ще забави процедурата. За още по-лесно е преценено парите да се насочат към общини, които вече имат одобрени проекти за развитие на градския транспорт – по оперативна програма „Регионално развитие“. Така от екоминистерството предлагат крупната сума от 390 млн. лв. да отиде за Столична община, Варна, Бургас, Плевен и Стара Загора. Те вече имат договори с МРРБ за развитие на транспорта за 342 млн. лв. еврофинансиране. Всяка от изброените общини пък се ръководи от ГЕРБ.

 

Губим 500 млн. евро заради Мирослав Найденов

Ведомството на Мирослав Найденов ще стане причина България да загуби стотици милиони от Програмата за развитието на селските райони.

 

 

Над половин милиард евро европейски пари ще загуби българската държава, ако до края на годината не усвои 385 млн. лева по Програмата за развитието на селските райони (ПРСР), управлявана от земеделското министерство на Мирослав Найденов. Това стана ясно от думите на говорителя на Европейската комисия по въпросите на земеделието и селските райони Роджър Уайт. Причината за санкцията е забавяне на усвояването на средствата за повече от две години. Страната ни вече беше потърпевша по този случай и в края на 2011 г. загуби 39 милиона евро по ПРСР. Еврокомисарят по земеделие Дачиан Чолош е изпратил още през юни предупреждение до земеделския министър Мирослав Найденов, но ведомството не е реагирало. Колко пари реално ще загубим ще стане ясно до 31 януари 2013 г., когато страната ни разбере какви са били плащанията през последното тримесечие на годината.
Към началото на септември ЕК е изплатила 1.027 млн. евро от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони (ЕЗФРСР) по Програмата за развитие на селските райони 2007-2013. Сумата е равна на 39% от предвидените средства по програмата.
Сумата включва платеното от Европа и възстановените от правителството суми, както и 7% аванс, изплатен от ЕК.