|

ДПС омаскариха паметта на наш герой

Общински съветници на Доган  отказаха да признаят освободителя на Кърджали за почетен гражданин

Общинските съветници от турската партия ДПС блокираха обявяването на освободителя на Кърджали генерал Васил Делов за почетен гражданин на града. Грандиозният скандал избухна по време на честванията по случай 100-годишнината от освобождението на Кърджали и 100 години от Балканската война. Антибългарската партия ДПС, която е с мнозинство в местния общински съвет, предварително обеща подкрепа, но впоследствие я оттегли. Съветниците от Догановата партия представили подписка с имената на 320 души, които са против военоначалникът да бъде удостоен с почетното звание.
Отказът им генерал Делов да бъде избран за почетен гражданин показва, че за тях Кърджали не е български град. Кърджали вече е отделена територия от България, коментира по темата Волен Сидеров. Той припомни, че този процес тече отдавна в региона. АТАКА от години го обяснява, за което е обвинявана, че всява етническо напрежение. „Местните общински съветници от ДПС не искат да отбележат Освобождението на града, значи те вече не го считат за български град. Това е резултат на политиката на няколко правителства, включително и сегашното, което се заиграва с ислямистите и смята, че така ще привлече гласовете на мюсюлмани“, заяви още Сидеров.
Историкът Божидар Димитров коментира, че сега остава на следващата сесия на общинския съвет в Кърджали за почетен гражданин да бъде обявен противникът на ген. Делов – Явер паша.
„Има кръгове както на ДПС, така и на Главното мюфтийство, които не желаят да отбележат Балканската война като освободителна“, пък смята академик Георги Марков.
„Скандалът в Кърджали потвърди думите на АТАКА отпреди години, че има цели региони в Родопите, които сме изгубили. Това решение да бъде отхвърлено, трябва да говори на всички какъв процес тече и в Родопите и в Кърджали. Нещата вече са необратими. Ние от АТАКА многократно предупреждавахме за тази опасност години наред“, заяви депутатът от АТАКА и зам.-председател на НС Павел Шопов.
„По тази логика съветниците утре може да поискат да отрекат 3 март като национален празник или да поискат отделяне на област Кърджали от България“, „Разделение!“, „Отново сме в Източна Румелия“, „Омаскариха паметта на този достоен български офицер“, коментираха разгневени българи в Кърджали.
Ден след като избухна скандала, попитахме военния министър Аню Ангелов за случилото се в града на 20 октомври. „Какво се е случило в Кърджали? Бях там, нищо особено не се е случило. Зарята беше добре организирана“, изцепи се министърът пред нашия екип.