|

Проф. Станислав Станилов: ГЕРБ искат легализиране на иманярството

Управляващите от ГЕРБ гласят нови промени в Закона за културното наследство, които ще легализират иманярството в България. Това каза пред екипа ни депутатът от АТАКА проф. Станислав Станилов. Според него проектът на Министерски съвет научните изследвания да подлежат на общински поръчки ще има единствено разрушително действие за българската археология. Причината е, че големи инвеститори ще се надпреварват да заграбват големите археологически обекти в страната ни, а това ще доведе до претупване на работата.
„Културното ни наследство ще се превърне в бизнес, а това е недопустимо“, категоричен бе националистът. По думите му, с тези лобистки действия управляващите ще застрашат цялото ни културно наследство. Най-големият проблем според Станилов, е точката в проекта, която ще позволява на почти всеки да се сдобие с разрешително за разкопки.
„Министерството на културата се насажда на пачи яйца, защото тези разрешителни са най-важната част от започването на едни разкопки. Ако те започнат да ги раздават толкова лесно, това означава, че ще нарушат Конституцията по друг параграф“, допълни Станислав Станилов.
Според него главната цел на ГЕРБ е да поставят инвеститорите пред обикновените археолози, т.е. – парите над науката.