|

Първото радио на турски на път да тръгне у нас

Гербаджийка от Шумен и Сезгин Мюмюм – инициатори на антибългарската идея

Полина НАЙДЕНОВА

В района на Кърджалийска област ще слушаме турско радио по идея на един от съоснователите на ГЕРБ Сезгин Мюмюн.

 

 

Новини на турски език по националната телевизия, втора джамия в София, втора свръхмащабна джамия в Кърджали, повече часове в училищата на турски език, предизборна агитация на турски език, Цветанов на гости на Ердоган в Турция, откриване на партийни клубове на ГЕРБ в Турция, вече и радио на турски език. Такава е картинката напоследък в България. Дали става дума за неспиращата турска пропаганда на територията на отечеството ни или както проф. Станислав Станилов от АТАКА казва в книгата си „Новият османизъм и българите“ за ново потурчване.
Това всеки сам решава, но едно вече е ясно – първото радио, излъчващо на турски език, е на път да тръгне в България. Негов инициатор е Гражданското сдружение „Федерация Справедливост България“ на Сезгин Мюмюн, съобщи „Труд“. На заседание СЕМ е решил с 4 гласа „за“ да открие процедура за провеждане на конкурс за

аналогово радио, което да покрие района на Кърджали

Ардино, Момчилград, Черноочене, Кирково, Джебел и Крумовград, т.е. цялата Кърджалийска област, която и без това е обект на чужда радио диверсия. След като научихме за тази инициатива на Мюмюн се свързахме с шефа на СЕМ Георги Лозанов. Той каза, че  до момента „Федерация Справедливост България“ е подала 14 искания за конкурси за радиодейност за различни региони в страната с посочване на една и съща точка на излъчване – Кърджали. „Това е право, което има всяко лице в страната и съгласно закона, СЕМ задължително, без да прави собствена преценка, изпраща запитване до компетентния орган – Комисията за регулиране на съобщенията (КРС), относно наличие на свободен честотен ресурс“, посочиха от съвета в съобщение до медиите. Ако комисията съобщи, че има свободни честоти в Кърджалийска област и сдружението на Мюмюн докаже, че в тези райони приоритетно има аудитория, чийто майчин език не е българският, то следват открити конкурсни процедури за радиодейност във въпросните региони. Потърсихме за коментар и КРС. Оттам ни препратиха към пресцентъра на комисията, откъдето обаче не си вдигаха телефоните, въпреки многократните ни ежедневни позвънявания.
Интересен факт е, че в сдружението „Федерация Справедливост България“, което иска да открие турското радиото, е и бившата зам.-областна управителка на Шумен от ГЕРБ Дилбер Мехмедали. Пред „Труд“ от централното ръководство на ГЕРБ са се оправдали, че участието на Мехмедали в инициативния комитет „е в нейно лично качество“.
Шефът на сдружението Сезгин Мюмюн от Исперих е

силно ограничен човек, който трудно говори български език

Обикновено когато дава интервютата, води със себе си пиар, който отговаря вместо него, твърдят журналисти. Припомняме, че той е един от съоснователите на ГЕРБ. Преди време Мюмюн нагло поиска да се пренапишат учебниците по история, така че да отразяват „толерантно миналото“ на страната ни и да няма текстове, които да допускат етническа омраза. Сега целта му е да пусне първото радио на турски език в страната ни.

 

Сезгин Мюмюн се бори и за Мюсюлмански университет

Мюмюн (в ляво) показва топли отношения с министър Цветан Цветанов.

 

Съденият за шпионаж Сезгин Мюмюн се готви да вдигне у нас турски университет с благословията на ГЕРБ. За намеренията на Мюмюн стана ясно преди близо пет месеца. Припомняме, че на 2 май той изпрати заявление до министър Сергей Игнатов, в което иска от държавата да получи лиценз на откриване на ново висше училище. Според турчина основание за това дава чл. 13 от конвенцията за защита на националните малцинства. Висшето училище ще е частно и ще се нарича Балкански университет. Според информация на АТАКА обаче в него ще се преподава само на турски език. В същото заявление Мюмюн иска да се пренапишат учебниците по история, така че да отразяват „толерантно миналото“ на страната ни и да няма текстове, които да допускат етническа омраза. АТАКА няма да позволи да се открие турски университет в България, категоричен беше лидерът на националистите Волен Сидеров.

 

По Черноморието нашите радиа отсъстват напълно

Десетки турски радиостанции замърсяват българския ефир по Черноморието, съобщи във в. „Атака“ още в началото на лятото. Hava guzel olacak, което означава „Времето ще е хубаво“ е много по-лесно да се чуе на турски по родното Черноморие, отколкото на български език. От години АТАКА алармира, че радиостанции на югоизточната ни съседка завзеха родния ефир. Движейки се с кола по пътя от Варна към Златни пясъци е по-лесно да се хване турско, отколкото българско радио. Проблем имат не само радиостанциите, но и всички институции, дори и Гранична полиция, Военноморските сили, които имат комуникации на радиовълни. Проблемът обаче не е само по Черноморието. По Северното Черноморие пък турските радиа се конкурират с румънските. Българските радиостанции или са напълно неуловими, или качеството, с което те предават, е изключително лошо. Турските радиостанции, които могат да се слушат са над 20 на брой в отсечката Дуранкулак – Варна. Качеството на звука е изключително високо. Прави впечатление, че българските радиостанции са отстъпили местата си и на румънските радиа, които преобладават на север от Балчик. Броят им е около пет, а намирането им на автоматично търсене е много лесно. В районите на общините Шабла и Каварна българският радиоефир отсъства напълно.

 

АТАКА в битка да се свалят турските новини от ефира

Лидерът на АТАКА Волен Сидеров не спира борбата за свалянето на турските новини от ефира ни.

 

Новините на турски са нарушение на Конституцията и създават усещането, че България е дуалистична държава, заяви в НС Волен Сидеров в началото на месеца. Тогава за пореден път мнозинството от ГЕРБ и отцепници отхвърлиха предложението на АТАКА новините на турски език да паднат от ефира на БНТ.  В знак на протест лидерът на АТАКА пусна от личния си таблет новини на турски в парламента. От трибуната в НС той отправи въпрос към депутатите от ГЕРБ: „Ти българин ли си, или не, мъж ли си, жена ли, хермафродит ли? Затова ще наричат родината ни Булгаристан, а вашият премиер – „баш бакан“.
АТАКА е на мнение, че сега действащата разпоредба на Закона за радиото и телевизията създава възможност за недопустимо толериране на определени групи от населението да култивират сепаратистки настроения и дава привидност на зрителите у нас и в чужбина, че България е дуалистична държава. Аргументът на атакистите срещу новините на турски е, че България е еднонационална държава, а официалният език е българският.

 

Парламентът не прие митингите да са само на български

Ахмед Доган агитира на родния си език по време на предизборните кампании.

 

Парламентът отхвърли предложените от АТАКА промени в Закона за събранията, митингите и манифестациите предизборната агитация да бъде само на български език.
„ГЕРБ тихомълком подкрепя възможността да се говори на турски, което е нарушение на конституцията. Точно затова, ние от АТАКА, предлагаме специален текст в Закона за събранията, митингите и манифестациите, в който изрично да се регламентира възможността да се говори само на български. Това е конституционно, това е необходимо, тъй като се правят опити България да бъде превърната в дуалистична държава. Което означава държава, съставена от две народности с два езика и две вери“, заяви преди гласуването в парламента тогава лидерът на националистите Волен Сидеров.  Той определи тези опити като отдавнашно намерение на ДПС и на външни сили. „Аз смятам, че като патриоти всеки български народен представител, независимо от коя парламентарна група е, трябва да подкрепи нашето предложение, за да регламентираме ясно това, което българският народ иска – на митинги и на събрания на открито, при публични изявления, свързани с изборите, да се говори само и единствено на български език“, подчерта още Сидеров.
Въпреки призива му депутатите да подкрепят АТАКА и да отстоят името си на български народни представители, парламентът отхвърли искането. Едно национално предателство, за което потомците ни ще ни сочат с пръст, възмути се Сидеров.