|

Социалната комисия отказа да вдигне доходите

Комисията по труда и социалната политика вкупом се въздържа по законопроекта на АТАКА за изменение и допълнение на Кодекса на труда. Той бе представен от Волен Сидеров. Минималната работна заплата (МРЗ) у нас да не бъде по-малка от средната  МРЗ в Европейския съюз, настоя лидерът на националистите.
В момента България (с 290 лв. МРЗ) е на последно място по доходи в ЕС.  По данни на Евростат разликата между нашите минимални доходи и тези в Люксембург е 13 пъти. Цената на труда ни е аборигенска, категоричен беше Сидеров.
И добави, че когато търсим повишаване на доходите, все от някъде трябва да тръгнем, нека да бъде от МРЗ. Колкото до средствата за увеличението, те ще дойдат от преструктуриране на бюджета, преразглеждане на договори за концесии, по-високи корпоративни данъци, както и от данък лукс.
На довода на ГЕРБ, че скокът на МРЗ ще притесни бизнеса, лидерът на АТАКА отвърна, че големите фирми в България са предимно чужди. Те дават малки заплати, правят ниски осигуровки и изнася печалбите си извън страната ни. По-високите доходи означават за хората да харчат повече, а това ще подпомогне малкия и средния бизнес, обясни Сидеров.
„За пръв път в парламента се поставя въпросът за по-висока минимална заплата“, призна социалният министър Тотю Младенов.