|

200 стр. разузнавателен доклад свързват Б. Борисов с мафията

ЦРУ потвърдили данните, които US журналист ползвал за скандалната статия в „Конгрешънал Куотърли“ от 2007 г.

Екип АТАКА

След доклада на разузнавателната агенция, че Бойко Борисов бил свързан с престъпния свят, швейцарците се отказали да инвестират у нас.

 

200 страници доклад на частна разузнавателна агенция свързват българския премиер Бойко Борисов с организираната престъпност. Сайтът за разследваща журналистика „Биволъ“ публикува части от поверителния доклад, който американският журналист Джеф Щайн използва като основа за скандалната си статия за Бойко Борисов в авторитетното американско издание „Конгрешънал Куотърли“ (Congressional Quarterly) през 2007 г. Статията предизвика скандал в България, тъй като представя тогавашния кмет на София като фигура, свързана с организираната престъпност. Според Щайн докладът съдържа 200 страници и е изготвен от частна разузнавателна агенция по поръчка на швейцарска банка, проучваща възможна инвестиция в България. След като се запознават с доклада обаче, швейцарците се отказват от инвестицията…
Джеф Щайн, считан за един от най-добрите познавачи на американския сектор за сигурност обясни, че е потвърдил изложените в доклада данни чрез свои източници в ЦРУ и други американски служби. Джеф Щайн изрично потвърди за „Биволъ“, че страниците, които публикуваме и ние, се съдържат в пълната версия на доклада. В тях обаче няма никакви сведения нито за автора, нито за неговия клиент. Прави впечатление обаче, че изводите и обобщенията са формулирани не като препоръки за инвестиционна политика на частна фирма, а като препоръки към американски политици да внимават с българската организирана престъпност.
През юли т.г. Джеф Щайн даде интервю за „Биволъ“, в което сподели, че през 2007 г. е изпратил няколко десетки страници от доклада по факс на българска журналистка, която според думите му била „с доста добра репутация“. Нейният вестник обаче така и не ги използва, цитира или публикува.
В доклада могат да се идентифицират два тома с няколко големи раздела. Първият том съдържа

аналитични справки за Бойко Борисов и
Цветелина Бориславова
(12 страници от 17)
справка за „престъпната група“ ИПОН (5 страници) и справка за поръчковите убийства в България за периода 2001-2005 г., когато Борисов е главен секретар на МВР (5 страници). В приложение от 26 страници са дадени извадки от БУЛСТАТ за всички фирми и лица, споменати в документите.
В обобщаващ, вероятно встъпителен текст е споменато, че в доклада има справки на базата на публични източници за трите най-големи престъпни групировки в България: СИК, ВИС и ТИМ, с които обаче не разполагаме. Авторите на доклада уточняват, че са използвали многобройни източници, някои от които са конфиденциални. Източниците са номерирани от 1 до 83. Вторият том съдържа статии и извадки от българската и чуждестранна преса. Съдейки по датите на отпечатване, които са различни за различните части, проучването е отнело най-малко 6 месеца: от януари 2005 до юни 2005 г. „Биволъ“ проведе собствено проучване за достоверността на този текст. Според авторите на доклада в анализа за Борисов е използван документ, за който те вярват, че представлява „поверително персонално досие на Борисов и Бориславова, изготвено през 2002 г. като част от разследване за Борисов от българските специални служби“. Използвани са и други документи, предоставени от поверителни източници.

 Факсимиле, в което се отграничават три престъпни групировки, които според разследването били под крилото на главния секретар на МВР.

 

Текст с много сходно съдържание на това в американския доклад циркулира в интернет от 2003 г. Той не е датиран, но от събитията описани в него става ясно, че е изготвен през втората половина на 2002 г. Справката има същата структура на изложението, следва същата хронология на събитията и съдържа всички имена, споменати в американския доклад с много редки изключения. В американския текст обаче са пропуснати повечето оценъчни разсъждения, изчистени са много определения, характеристики и интерпретации, като е запазена важната фактология, допълнена на места с други данни. Различни източници на „Биволъ“ от тогавашните български специални служби потвърдиха, че справката, циркулираща в интернет от 2003 г. е дело на служител от Национална следствена служба (НСС). Мненията им са поляризирани относно ролята на споменати трети лица и политическите оценки за тях. Забележително е обаче, че

никой не оспорва написаното за криминалното минало на премиера Бойко Борисов

„Биволъ“ провери всички цитирани в доклада имена на фирми и лица в информационните масиви на Търговския регистър, БУЛСТАТ и Държавен вестник. И отбеляза малък брой неточности, които не променят смисъла и значението на написаното. Данните от публично достъпни източници и констатираните разминавания с изложението ще публикуваме като коментари под линия. Текстът в каретата “Поверително” и “Превилегирована и поверителна информация” са точен цитат от доклада, изготвен за швейцарската банка.
(Следва)

 

Привилегирована и поверителна информация

Доклад за проучването на Борисов

Журналистът Джеф Щайн използвал данните за скандалната публикация в „Конгрешънал Куотърли“ през 2007 г.

 

Генерал Бойко Борисов е главен секретар на Министерството на вътрешните работи на България. Той е роден на 13 юни 1959 г. в Банкя, предградие на София, столицата на България. Баща му, Методи Борисов, до 1987 г. е служител на Софийско градско управление – МВР. Бил е началник на 2-ри сектор в столичната противопожарна охрана. Членувал в БКП. Уволнен заради подозрения в извънбрачна връзка (това се е третирало като неприемливо поведение срещу правилата, нарушаващо комунистическия етичен кодекс). Майката на Бойко БОРИСОВ, Венета БОРИСОВА е починала преди няколко години. Била е начална учителка. Сестрата на Бойко Борисов, Красимира Методиева ИВАНОВА е родена през 1956 г. В момента живее в София, кв. „Княжево“. Работи като лекар-педиатър в бившата III АГ-болница, Княжево. Има данни, че тя има участие в акционерното дружество, което е приватизирало болницата. Съпругът й е адвокат. Имат син, студент по право. Бойко БОРИСОВ има дъщеря от разтрогнат брак – Венета, която учи в САЩ, Лос Анджелис. В момента Бойко Борисов съжителства (без брак) с приятелката си Цветелина БОРИСЛАВОВА. Бойко Борисов завършва средно образование в гр. Банкя. Бил е секретар на комсомолската организация в училището. (бележка под линия: Членството в организацията на младите комунисти (или „Комсомол“) е било считано като начална точка за бъдещо членство в комунистическата партия). През 1977 г. кандидатства във Висшата специална школа на МВР в Симеоново, факултет „Държавна сигурност“, но e пренасочен и приет във факултет „Противопожарна охрана“, тъй като е считан за неблагонадежден от комунистическата партия с оглед миналото на дядо му – той е разстрелян на 22.09.1944 г. (13 дни след държавния преврат, въздигнал на власт спонсорираната от Съветите комунистическа партия). Редовната си военна служба отбива в ШЗО-Плевен през периода 1977-1978 г. През 1982 г. Бойко Борисов се дипломира във Висшата специална школа на МВР в Симеоново като инженер по специалността „Противопожарна техника и безопасност“ и полицейски чин младши лейтенант. Бойко Борисов е активен състезател по карате и е бил треньор на националния отбор по карате. Бойко Борисов започва кариерата си в системата на МВР като командир на взвод в СГУ-МВР – „Противопожарна охрана“. По-късно е произведен командир на рота. Впоследствие Бойко Борисов е преназначен в ЦУПО (Централно управление на противопожарната охрана). В периода 1985-90 г. е преподавател и завеждащ катедра във Висшия институт за подготовка на офицери и научноизследователска дейност (ВИПОНД) на МВР. През този период защитава докторска дисертация.

 

Докладът от 2007 г.

Факсимиле от документа на разузнавателната агенция, носещ гриф „поверително“, в който се прави преглед на подземния свят у нас и ролята на Б. Борисов в него.

 

В България има три основни криминални „групировки“, за които се предполага, че се радват на протекцията на Бойко Борисов – главния секретар на Вътрешното министерство. Тези криминални групи за познати като ВИС, СИК и ТИМ. Имената обаче са в известна степен поовехтели поради това, че тези криминални банди са в състояние на непрекъснат преход, опитвайки се да оставят на повърхността лустро на почтеност като основават „законен“ бизнес, особено в секторите на застраховането, охранителните услуги (бодигардове), банките и индустриалното производство. В действителност, под тази повърхност, те се занимават с изнудване, проституция, трафик на наркотици, залагания, търговия с оръжие, и други незаконни и монополистични действия. Те са и на предната линия на корупцията, подкупването на политици и полицаи и/или поставянето на техни хора и дела в полицейските структури. Най-яркият пример за тази форма на корупция е случаят с Бойко Борисов, който е бивш бизнес партньор на един от криминалните босове на СИК, а в момента е началник на всички правоприлагащи органи и всички разследвания за организирана престъпност в България. Докато той се занимава с пиар за излъскване на образа си на ефективен борец срещу престъпността, фактите ясно показват, че големите криминални босове на СИК, ВИС и ТИМ остават неприкосновени. Престъпността, корупцията и честите поръчкови убийства са очебийни, а сериозни престъпления остават неразрешени под началството на Борисов. Досиетата на криминалните групи СИК, ВИС и ТИМ са приложени за преглед и се основават на документи с публичен произход. Важно е да се отбележи, че организираната престъпност в България съществено се отличава по история, структура и традиции от сицилианската мафия, Коза Ностра и други престъпни синдикати, които са добре познати на САЩ. Съвременната организирана престъпност в България е всъщност резултат от падането на комунизма и последвалия го мъчителен преход.
Още преди падането на комунизма България е била корумпирано общество, ръководено от политикани, тайни служби, полиция, и преди всичко фаворити спортисти, борци, експерти по карате и бандити, които са в основата на проблема с настоящата организирана престъпност. Тези престъпници се домогват до властта и станаха продължители на корупцията, която е преобладавала в комунистическата система. Успяха да надживеят няколко последователни правителствени промени и се внедриха в така наречения законен бизнес, натрупвайки богатство чрез придобиване на бивша държавна собственост и избрани недвижими имоти. Тъй като САЩ се стремят да установят по-добри отношения с България заради стратегическото й положение в Източна Европа и като ценен съюзник, налага се да дадем съвет за изключителна предпазливост и вземане под внимание тази непрозрачна сила в страната, която е в сърцевината на проблема с организираната престъпност и корупцията.