|

АТАКА предлага на ГЕРБ бюджет за 500 лв. пенсия и 1000 лв. заплата

Програмата на националистите решава проблема с безработицата и ниските доходи

Адрияна НИКИФОРОВА

АТАКА ще предложи алтернативен бюджет на управляващата партия ГЕРБ, с който минималната пенсия да стане 500 лева, а минималната заплата 1000 лева. В момента управляващите предлагат нищожно повишаване на минималната заплата от 290 лева на 310 лева. За пенсионерите пък повишението е още по-малко – пенсията за старост да се повиши от 100,86 лв. на 110 лв. и то от 1 април 2013 г. Останалите пенсии пък да се повишат средно с едва 9,3% отново от първи април, предлагат управляващите. Минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст от 1 април да стане от 145 на 150 лв., предвижда бюджетът на Дянков. Още на първото гласуване в парламента миналата седмица стана ясно, че освен ГЕРБ и купените независими депутати, никой друг не подкрепи бюджета за следващата година.
Според АТАКА алтернатива на предложената бюджетна рамка от ГЕРБ има.

Тя може да реши
няколко проблема

“първо – безработицата, второ – минималните доходи на член от семейството, а не само на един човек, трето – с премахване на плоския данък, четвърто – с по-добро пълнене на бюджета, притискане на сивата икономика, петото с много повече и по-качествени разходи от разходната страна на бюджета при отсъствие на корумпирана държава и корумпирани управляващи. Всичко това може да позволи един икономически растеж на България от 6-7%, колкото е необходим за решаване на проблемите в близките 4-5 години, твърди икономистът проф. Боян Дуранкев, който работи по алтернативния бюджет на АТАКА.
Според него трябва да се промени философията при изготвянето на бюджета, за което настоя от трибуната на парламента лидерът на АТАКА Волен Сидеров. Алтернатива има и тя е в добрите европейски практики. Първо при данъчната политика – преди да се направи един бюджет. Второ – при съставянето на приходната част – къде да се бръкне по-дълбоко и къде да не се пипа и трето – разпределителната част на бюджета, който не е тайна при едно по-ниско ниво, при един по-нисък корупционен коефициент със сигурност много повече би дал като блага на българите, отколкото това, което е в момента.
Какво точно предлагат националистите:

Преразпределителните
процеси да бъдат
под 40 на сто

от Брутния вътрешен продукт. Защо е нужно това – защото частният бизнес отстъпва от икономиката. Частният бизнес отстъпва не само заради кризата, а и по други напълно понятни причини, като монополизацията на икономиката, изключителното насилие и даже може да се каже  плутокрация (каста, формирана от сливане на едрия капитал с властта), която се проявява зад завесите и управлява България в момента, плюс финансовата олигархия. За тях е много изгодно бюджетът да бъде свит. Първата европейска теза е, че там, където отстъпва частният бизнес, там настъпва държавата като крупен производител и като крупен потребител. Това ще доведе до увеличаване на заетостта и по-висока покупателна способност, категоричен е проф. Дуранкев.
Втората европейска мярка – да се атакуват свърхбогатите. В момента в  България се атакуват даже мизерните спестявания на някоя баба, която си е приготвила 300 лв. за погребението. Тези пари се облагат с новия данък върху лихвите на спестяванията, който правителството предлага.
Сега хазната се пълни от главно косвени данъци – акцизи и ДДС, т.е. от изтупването на брашнения чувал, защото ДДС е данъкът, който се трупа върху крайния потребител, този, който си купува продуктите за ядене, храна, облекло. Потребителят плаща тези 20% и няма как да си ги върне, докато фирмите могат. А това са точно хората с най-ниски доходи. Акцизите също товарят обикновения човек. Или българската философия на бюджета е направена така – тя залага на акцизи и ДДС, ставките са еднакви за всички и всъщност най-облекчен е едрият капитал.
Тази схема, според АТАКА, трябва да се обърне. Първата стъпка е в премахването на 10-процентния плосък данък и въвеждане на прогресивен данък. Данъчната система трябва да бъде прогресивно-подоходна с високи горни прагове, предлагат от АТАКА. Това означава, например, прагът на 1 000 000 лв. чист годишен доход да е 75% или 750 000 лв. да влизат в хазната, прагът за 10 000 000 лв. да е 80% или 8 000 000 лв. да влизат в хазната, а прагът за 100 000 000 лв. да е 90%, или 90 000 000 лв. да  влизат в хазната.
В тази част алтернативният бюджет на националистите предвижда долните данъчни прагове да останат ниски, а годишни доходи до 10 000 лв. да бъдат необлагаеми. Косвените данъци трябва да са диференцирани, като най-висок ДДС трябва да плащат финансовият и едрият търговски капитал, а най-нисък – високотехнологичните производства. Останалите данъци трябва да се формират от интереса на обществото, а не от интереса на капитала, който

трябва да плаща за
собствените си пороци

например този да предизвиква финансови кризи.
Колкото и да упрекват АТАКА, че тя е патриотична и не е европейска, точно това е европейската теза, твърди проф. Дуранкев. И дава пример – тази практика, която се прилага в Европа от началото на миналия век, сега си пробива път. Забележете френският президент Франсоа Оланд облага със 75% годишни доходи от един милион евро, съседна Гърция облага наемите на рентиерите с до 45%, да не коментираме Австрия, Германия, Скандинавските страни, сега и САЩ. Затова тезата на Волен Сидеров е абсолютно точна и следващият парламент ще трябва да преразгледа плоския данък, категоричен е икономистът.
Така ще постигнем по-голяма социална справедливост. Тежестите на икономическата криза ще се прехвърлят върху по-заможните, категоричен е Боян Дуранкев. Третото нещо е създаване на необлагаем минимум върху доходите на най-бедните слоеве от населението, и на  семействата. Това означава семейното подоходно облагане, а не само на отделната личност.
Според проф. Дуранкев такъв необлагаем минимум за член от семейството трябва да бъде не по-малко от средната работна заплата в България, която в момента е изключително ниска, под 400 евро. Много се развеселявам с тезите, които чувам в парламента, че вече сме надминали и Румъния по доходи, изпреварваме в момента Гърция и съвсем скоро ще надминем Португалия и Испания. Уникални неща, при положение, че Португалия и Испания средната им работна заплата е над 1100 евро, коментира икономистът.

 

Какво предлага ГЕРБ


Минимална пенсия – от 100,86 лв. на 110 лв.

Минимална заплата – от 290 на 310 лв.

10% ДОД за бедни  и богати

20% ДДС върху всички стоки

10% данък върху спестяванията (нов)

 

Какво предлага АТАКА

Минимална заплата – 1000 лв.

Минимална пенсия – 500 лв.

Прогресивен данък – доходи до 10 000 лв. годишно да бъдат необлагаеми

0% ДДС върху храни, лекарства и учебници

 

И БАН критикува бюджета на Дянков

В проекта за държавен бюджет за 2013 г. липсва пакет от мерки за насърчаване на бизнеса, така че да генерира нови работни места, а безработицата е основен проблем за България. Това заяви на пресконференция проф. Искра Белева от Икономическия институт към БАН. Проф. Белева посочи, че ръст на икономиката над 3 процента се очаква едва през 2014 г. , а дотогава очакваният икономически ръст не би могъл да генерира нови работни места, тоест за справяне с безработицата би трябвало държавата да създаде допълнителни стимули. Безработицата е достигнала 400 000 човека през второто тримесечие на 2012 г., от които 68 000 са младежи. Тези факти не могат да бъдат пренебрегнати в бюджета, добави тя.
Проф. Гарабед Минасян коментира, че България е една от малкото страни от ЕС, изпълнили Маастрихтските критерии, но в резултат на това животът на българите не се е подобрил. Като доказателство той посочи, че българските граждани продължават да емигрират в чужбина, а няма наплив на желаещи да дойдат да живеят у нас.
Относно въвеждането на данък върху лихвите по депозитите проф. Митко Димитров, директор на Икономическия институт към БАН заяви, че неговия принос към приходите в бюджета ще бъде по-малък от очаквания от правителството, защото банките си запазват правото да съветват своите клиенти как да избегнат облагането.

 

Волен Сидеров: Цената на труда у нас е основно средство за ограбване на българина

Игра на живот – това правят в момента от ГЕРБ с предлагания бюджет за 2013 г. Това заяви от трибуната в парламента лидерът на АТАКА Волен Сидеров по време на дебатите за разглеждане на бюджета за следващата година. Според Сидеров основната цел на бюджета трябва да бъде повишаване на доходите на хората. В момента в България доходите са под реалния минимум. В същото време цените у нас са в пъти по-високи от тези в Германия, например, посочи Сидеров. Брутният вътрешен продукт на страната ни е нищожен, затова дебат за бюджета няма, а просто политически приказки, подчерта Сидеров. Според него реален дебат за бюджета може да има, едва когато българите кажат: „живеем добре“. Това може да стане, ако бъде прекъснат колониалният модел на управление на държавата. Като пример Сидеров посочи добива на злато, който трябва да се върне в български ръце. Така ще има пари и за пенсии, и за заплати, аргументира се лидерът на АТАКА. Той призова управляващите от ГЕРБ да проявят разум и да  вземат мерки за подобряване на живота на българите.
Според лидера на АТАКА цената на труда в България е основното средство за ограбване на страната ни. Има една голяма измама с т. нар. линия на бедност. Тя е 273 лв. на човек. В същото време синдикати пресмятат продукти от първа необходимост и излизат с цифрата 700-800 лв. Толкова са нужни, за да живее българинът на екзистенц минимума. Е, как тогава имаш минимум 273 лв., реални нужди от 800 лв. и казваш, че всичко е наред. В същото време ГЕРБ вдига минималната заплата от 290 на 310 лева и трябва да пеем и да ръкопляскаме. Това е игра с живота на хората. Игра с цифри, лъжливи статистики.
Предлагам да направим тези цифри реални, а как ще го постигнем, вече е грижа на държавници, на политици, на учени, на специалисти, на синдикати, ако щете.
Необходима е промяна на днешния колониален модел на управление. Тази промяна може да бъде направена само от политици, които имат ясно изградено убеждение, аз го наричам това български национализъм или българизъм – ясно изградено убеждение, че интереса на собствения ти народ стои над всичко друго. Такава  концепция могат да изповядват само националисти, аз съм убеден в това. Ако някоя друга политическа доктрина застане на същата позиция, то какво ще я различава от националистическата – нищо, освен името, но на практика тя ще бъде такава. Когато всички партии в България станат националистически, те пък ще престанат да се наричат такива, защото ще правят това, което ще трябва да правят по задължение – да работят за интереса на народа си, така както гласи клетвата в Народното събрание на всички народни представители и министри.