|

Бургас пак пита Турция дали ще строи АЕЦ до Резово

Анкара вече копае, а Гребенаров и Николов още не схващат, че централа ще има

Турция сериозно обмисля строителството на АЕЦ и ТЕЦ в района на Инеада (Igneada), на няколко километра от българо-турската граница.

 

Областната администрация на Бургас е изпратила официално питане до Анкара дали се предвижда в близост до границата с България да се изгражда турска атомна електроцентрала, съобщи областния управител Константин Гребенаров, цитиран от „Блиц“.
Засега обаче отговор нямало, тъй като съседите празнуват Курбан байрам. Обещали да му отговорят по-късно, каза Гребенаров.
Съседното турско градче е само на 20 км от границата, а от известно време там се виждат големи кранове, съобщи и Нова телевизия. Това подклаждало страховете, че проект за АЕЦ има и ако той се осъществи, поминъкът тук, който е свързан с туризма, ще намалее. Местните хора споделят, че това ще ги накара да напуснат родното си място, тъй като няма да има с какво да се издържат.
Всъщност бургаската областна управа, както и бургаската община много добре знаят, че АЕЦ край Резово се строи.
На 8 април 2011 г. премиерът Бойко Борисов потвърди това по БНТ. Седмица по-късно, на 16 април 2011 г. бургаският кмет Димитър Николов (ГЕРБ), каза, че е против строежа на турската АЕЦ и за целта щял да потърси съдействието на българските евродепутати. Николов се срещна и с турския консул Сибел Еркан.
След още една седмица, на 24 април 2011 г. Димитър Николов съобщи, че е отправил „официално запитване до турското правителство относно информацията, че Турция има намерение да изгражда атомна електроцентрала в близост до Резово“. Защото бил разтревожен. Разбира се, никой в Анкара не се заинтересува от душевното състояние на бургаския кмет. Нито от мнението му. Строежът на АЕЦ-Инеада вече е в ход. На 20 км от границата с България. И неслучайно. От нея Турция ще ни продава ток, след като ГЕРБ затрие АЕЦ-Белене и АЕЦ-Козлодуй. Пита се какво още не е разбрал областният управителят Гребенаров. Или се прави на недочул и недоразбрал, за заблуда на народа преди изборите през 2013 г.?