|

Властта крие за екокатастрофа с потъналия кораб в Дунав

Депутат от АТАКА пита министър Ивайло Московски защо инцидентът се пази в тайна

  Управляващите крият за екокатастрофата с потъналия кораб в Дунав. За това алармира депутатът от АТАКА доц. Любомир Владимиров.  Корабът „Фебитоп 1″ потъна в лимана на „Дунавски драгажен флот“ преди дни, но информацията за последствията от това се пази в тайна. Русенци са сигнализирали до депутата от АТАКА, че по водата вече плуват мазни петна, а на брега се усещал силен дъх на газьол. В горивните танкове на кораба има около 20 000 л. гориво и опасността от изтичането и последваща екологична катастрофа е реална. Възмутен съм, че инцидентът е бил прикриван десетки дни наред от държавните органи и е потъпкано правото на русенските граждани да знаят какво се случва с екологията на града и река Дунав, коментира Владимиров.
Депутатът е категоричен, че прикриването на този инцидент напомня на годините, когато русенци бяха подложени на екологичен терор с обгазявания на хлор от съседна Румъния и това беше прикривано от тогавашното правителство.
Затова националистът внася спешно въпрос до министъра на транспорта Ивайло Московски, в който настоява за отговор какви мерки са предприети от самото начало на инцидента за предотвратяване на екологична катастрофа край Русе и защо това е пазено в тайна десетки дни наред. Кои са виновните лица и ще понесат ли отговорност за това, настоява Владимиров.
Засега единствената официална информация е, че корабът „Фебитоп 1″ ще бъде нарязан за скрап, без да се мести, съобщи директорът на дирекция „Морска администрация“- Русе кап. Георги Иванов.
Това обаче ще стане едва тогава, когато нивото на реката спадне и се източи горивото от 20 000 литра в горивния танк. Корабът „Феритоп 1″ е на русенската фирма „Гораинвест“ и е бил натоварен с дърва и е пътувал от Бръшлен към Русе. По думите на екипажа, преди да влезе в лимана, е усетил удар по корпуса на кораба с предмет под водата. Не са били установени пробойни и са продължили пътя си. По време на разтоварването корабът е започнал да потъва.