|

Волен Сидеров: бТВ, Нова и ТВ7 да спрат цензурата върху АТАКА

Лидерът на националистите поиска с писма среща с шефовете на медиите

Лидерът на АТАКА Волен Сидеров изпрати писма до шефовете на бТВ, ТВ7 и Нова телевизия, в които настоя да бъде спряна цензурата върху дейността на партия АТАКА. Трите медии системно не отразяват дейността на парламентарно представената партия АТАКА като по този начин частните медии  нарушават конституционното право на всеки български гражданин на достъп до обществена информация и не спазват журналистическата етика. „За партия АТАКА са гласували около 400 000 български граждани и е тяхно право да бъдат информирани за дейността на депутатите, които са избрали да ги представляват в Народното събрание“, пише в писмото до шефовете на телевизиите. В него Сидеров посочва конкретни факти, с които медиите са нарушили Закона за радио и телевизия: Всяка седмица, в понеделник, в централата на партията ръководството дава пресконференция, на която излага становище и предлага решения по актуалните събития. За това пресцентърът на партията информира ден по-рано отговорните редактори. Отговорът от служителите на частните медии винаги е един и същ „Знаем за пресконференцията, получили сме съобщението. Ще видим дали ще дойде екип“. Екип никога не идва.
Журналистите на трите медии не отразяват дейността на партията в парламента. Най-пресният пример е с декларацията, която АТАКА внесе, НС да осъди скандалното изказване на Ахмед Доган, че Балканската война е била възродителен процес. Тази гавра с българската история е обществено значима тема. Въпреки че темата е широко обсъждана в предаванията на телевизиите, предложението на АТАКА дори не се споменава.
Същото се случва и с инициативите на АТАКА по повод делото срещу 13-те имами в Пазарджик и резолюцията, приета от европейски либерали по инициатива на ДПС, с която чужденци оказват натиск върху българския съд по дело, което засяга вътрешната сигурност на България, посочва в писмото си Сидеров.
Според него трите медии отказват да отразят срещите на депутати от АТАКА с граждани в различни градове на страната, на които кореспондентите на бТВ, ТВ7 и Нова телевизия, не идват.
„Като национална медия сте длъжни пред обществото да представяте позициите на основните политически формации в страната, независимо дали ги харесвате или не. Политиката на цензуриране в медиите в България е проблем, който добива международна гласност. Тази порочна практика е изключително опасна, защото така грубо се манипулира общественото мнение. Освен че е в конфликт с журналистическата етика и морал и отговорността, която носите като национална телевизия, това е и незаконно.“, заключва в писмото си лидерът на АТАКА.