|

ГЕРБ отказа да осъди изказването на Доган

Мнозинството се съгласи, че Балканската война е “етническо прочистване”

Управляващите отхвърлиха предложението на АТАКА да бъде изготвена декларация, която да осъди изявлението на Ахмед Доган от 4 ноември 2012 г. в Кърджали, когато председателят на ДПС нарече Балканската война „възродителен процес и етническо прочистване“. Това се случи в сряда на пленарно заседание на 41-то Народно събрание. С изказването си Доган осъществи открито посегателство върху принципите, залегнали в Конституцията на Република България и оспори териториалната цялост на страната ни, отричайки освободителния характер на войната. По този начин ДПС атакува държавността на страната ни. Това каза от парламентарната трибуна лидерът на АТАКА Волен Сидеров. Според него с тези действия се атакуват конституционните принципи за единност на България и се оспорват публично военните действия за освобождението на страната ни. „По тази логика утре Доган може да каже, че освобождението ни от турско робство също е етническо прочистване и възродителен процес и ще поиска да го заклеймим, тъй като то е нарушило правата на султана – неговите права да владее и да подлага на геноцид балканските народи. Това не бива да се допуска“, категоричен бе националистът. По думите му, това перверзно отношение към историята ни трябва да бъде санкционирано от народното представителство.
„Мисля, че нито един българин не може да бъде безучастен към някой, който подкопава суверенитета на държавата му. Апелирам към ГЕРБ да послушат разума си, а не някоя директива, която са им спуснали, защото става дума за грубо нарушение на държавността на България от лидер на парламентарна група“, заяви от трибуната Сидеров. Според националиста тази тенденция да се омаловажава българското трябва да бъде прекратена чрез строги санкции към този, който извършва антибългарски действия. Въпреки апела му обаче, депутатите от ГЕРБ единодушно гласуваха „въздържал се“.
Същия ден в интервю за Българската национална телевизия Волен Сидеров напомни, че АТАКА инициира подписка с искане Конституционният съд да обяви ДПС за противоконституционна партия. „Има достатъчно основания, особено с действията на техния лидер, който вече атакува държавността директно, заяви Сидеров и допълни: ДПС се очертава като много, много ясно вече доказана антибългарска, антидържавна партия. Затова ние искаме сезиране на КС. И няма как някакво тяхно желание за вот на недоверие да го приемем като легитимно.“

В следващия брой ще публикуваме пълен списък на всички депутати в българското Народно събрание, които подкрепиха наглото изказване на Доган, като гласуваха „въздържал се“.