|

ГЕРБ раздаде над 5 милиона предизборно в свои общини

Кабинетът налива държавни средства за басейни и спортни зали

Адрияна НИКИФОРОВА

Лично премиерът прерязва лентата на новото училище в Съединение. Кметът (вляво) вече е член на ГЕРБ.

Близо пет милиона лева наля кабинетът в свои общини месеци преди изборите. Допълнителни 6.5 млн. лв. за финансиране на инфраструктурни обекти в седем общини отпусна правителството преди дни. Интересното е обаче, че традиционно най-големият пай от средствата отиват за общини, които се управляват от гербери. Парите пък идват директно от държавния бюджет, в който така и не се намериха средства за коледни добавки на държавните служители, а все още под въпрос са и добавките за пенсионерите.
Най-много пари ще получи кметът на Пловдив от ГЕРБ Иван Тотев. Само месеци преди изборите  Пловдив взема 3.6 млн. лв. за строителство на спортна зала. Сериозна сума ще вземе и кметът на Плевен. Той ще похарчи 1.24 млн. лв. за ….изграждането на плувен басейн. Кметът там – Димитър Стойков също беше избран от редиците на Борисовата партия. През лятото името му нашумя, когато сайтът OFFNews публикува информация, че Стойков е блъснал момче и е скрил катастрофата от полицията, не се е обадил и на Спешна помощ. Информацията за инцидента липсваше в бюлетина на Областната дирекция на МВР.

 

Цветан Цветанов дава благодарствен адрес на кмета на Дулово Юксел Ахмед за особения принос в развитието на партията.

Кабинетът се оказа с щедър подарък и към кмета на Дулово. Предизборно в града ще налеят 350 000 лв. за рехабилитация на улици в града и в село Орешене. Част от средствата са и за основен ремонт на покрива на читалището в село Яребица и за реконструкция и рехабилитация на част от общинската пътна мрежа.
Кметът на Дуловската община Юксел Ахмед беше един от най-активните при посещението на делегацията на ГЕРБ в Турция. Ахмед бил поканен на визитата лично от Цветан Цветанов, водач на делегацията, като оценка за представянето му на местните избори през миналата година.
Не малко държавна пара правителството на ГЕРБ ще налее и в Община Златоград. За там са отпуснати 220 000 лв. за изграждане на подпорни стени и аварийно укрепване на бреговете на реки, канализация на населени места, извършване на строително-монтажни работи на пътища и изграждане и ремонт на улици. Кметът на града -  Мирослав Янчев също  е избран от листата на ГЕРБ.
В същото време далеч по-скромни са сумите, които правителството отпуска на общини, управлявани от „неправилни“ хора. Така на община Неделино се дават 215 000 лв. за енергийна ефективност в училище „Св. Св. Кирил и Методий“. Община Чупрене пък ще получи 644 700 лв. за реконструкция и модернизация на водопроводната мрежа в село Горни Лом. На Сливен се дават 290 000 лв. за основен ремонт на сградата на читалището в село Тополчане.
Според запознати схемата с раздаването на пари на определени общини целяла ГЕРБ да си напазаруват кметове преди идващия парламентарен вот през лятото на  2013 г. Такава схема вече проработи при кмета на Съединение. Георги Руменов, избран от БСП, за една нощ стана член на ГЕРБ. Обяснението му в писмо до медиите – преминава към ГЕРБ в името на по-улеснената работа с правителството в интерес на общината. Руменов обясни откровено, че за да може да получи финансиране на общински проекти, трябва да е „добре“ с ГЕРБ. В името на което подал молба за членство в управляващата партия. Ставало дума за пет проекта за 10 млн. лева. Срещу които управляващите очевидно ще разчитат на подкрепа и на парламентарните избори идното лято.

 

И европарите отиват в “правилните” кметове

Oбщини, ръководени от кметове на ГЕРБ, се оказаха и основните печеливши на проекти за изграждане на канализация и пречиствателни станции с европари. Независимо дали общината е малка или голяма пари се наливат там, където коли и беси човек на Борисов. В същото време самите проекти поскъпват главоломно. Един от най-скъпите проекти е този за пречиствателна станция в Ямбол. Парите – 93 милиона лева, идват от програма „Околна среда“. С тях Община Ямбол ще изгради пречиствателна станция и канализация в квартал „Каргон“ на града. Защо в Ямбол, отговорът е ясен – кметът там е от управляващата партия ГЕРБ
Независимо, че Георги Славов е осъден на 3 години  и осем месеца затвор, че е ощетил общината с 21 306 лева и заедно с това осигурил облага за фирма КТС от 99 840 лв., като е нарушил закона за обществените поръчки. Апелативният съд върна делото за ново разглеждане заради неудовлетворителна мотивация.
Най-големият зимен курорт Банско също не отстъпва по наливане на европари.  Общината, управлявана от бившия депутат от ГЕРБ Георги Икономов, взе близо 90 млн. лв. С население 13 125 души, по данни от последното преброяване, Банско надвишава близо 7 пъти индикатора „500 евро“. Според европейските изисквания инвестицията на един жител във водна инфраструктура не трябва да надвишава повече от 1000 лв. на човек. Същата щедрост от МОСВ проявяват и към Ботевград в Софийска област.
Община Ботевград се управлява трети мандат от независимия кмет, подкрепен от ГЕРБ, Георги Георгиев, който е баща на депутата от управляващата партия Даниел Георгиев. Общината е усвоила над 15 млн. лв. по 8 проекта за общо 30 млн. лв.
С една идея по-скромни са и няколко малки общини, които обаче също взимат „епохални“ евросредства.  В тази категория лидер е управляваната от ГЕРБ община Раковски с 55.7 млн. лв. за 25 хил. жители (над два пъти превишение на индикатора). Пирдоп също взе близо 43 млн. лв. при население 8293 души по данни на НСИ (над пет пъти превишаване на индикатора).