|

Две български общини стават турски, ГЕРБ без реакция

  Две български общини станаха членове на TDBB – турско сдружение със седалище в Истанбул. Името на сдружението буквално се превежда на български като Съюз на общините от тюркския свят.
Хасковската община Минерални бани и търговищката Антоново са получили покана да се присъединят към сдружението. Изискванията за членство в сдружението са, че в ТDBB могат да участват организации, асоциации и дори хора, които работят в сферата на градското и местното управление от „страни и региони, където се говори турски или диалектите му, както и региони, които имат географски, исторически и културни връзки с тези страни“. Решението за присъединяване e било взето без никакви дебати. От такива не е имало нужда, тъй като Муса Чолак, освен зам.-кмет е и лидер на ДПС в Минерални бани, а те имат пълно мнозинство в съвета. Случващото се в региона е опасно, коментира областният координатор на АТАКА Гален Монев. В Община Минерални бани над 70% от населението изповядва ислям. Това е една от феодалните общини на ДПС. Тя има абсолютната власт там и ние сме свидетели как буквално една наша община става турска, заяви Монев.
Според него същото ще се случи с общо шест български общини. За АТАКА този случай е поредно доказателство, че управляващите от ГЕРБ откровено изповядват протурска политика.